SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kompetensbrist allt större säkerhetsproblem

Visar färsk rapport
Rapporten 2024 Cloud Security Report genomförs av Cybersecurity Insiders och sponsrad Fortinet för att få insikter i de utmaningar som organisationer står inför när det gäller att skydda sina molnmiljöer och vilka strategier de prioriterar.

Rapporten visar bland annat är att fler och fler organisationer väljer hybrid- och multimolnstrategier. Bland de 78 % som anammat en sådan strategi använder 43 % en hybrid av moln och lokal infrastruktur, och 35 % har en strategi för flera moln. Det är en ökning från för två år sedan när 39 % av organisationerna använde hybridmoln och 33 % multimoln.

De flesta organisationer inser att säkerhet måste inkluderas i sina molnstrategier. Cybersäkerhetsutmaningarna förknippade med molnet och behovet av förbättrade säkerhetsåtgärder i molnmiljöer har blivit mer kritiska inför nya AI-baserade hot.

– När organisationer utvecklar och distribuerar fler molnapplikationer blir också säkerheten mer komplicerad. Även om användning av flera moln har många fördelar, ökar hanteringen av flera verktyg komplexiteten och gör det svårt att tillämpa konsekventa säkerhetspolicyer i alla molnmiljöer, säger Andreas Gotthardsson, cybersäkerhetsexpert på Fortinet.

96 % av organisationerna rapporterar att de är måttligt till extremt oroade över molnsäkerhet. 61 % av de tillfrågade förväntar sig att deras molnsäkerhetsbudget kommer att öka under de kommande 12 månaderna.

Men trots det kämpar många med att implementera konsekvent multimolnsäkerhet. Faktum är att en majoritet (59 %) uppger att säkerhets- och efterlevnadsfrågor är det största hindret för snabbare implementering av strategier för flera moln. Organisationer nämner också tekniska utmaningar (52 %) och bristande resurser (49 %) som problem.

Dessutom visar 2024 Cloud Security Report att det råder fortsatta svårigheter med att hitta rätt kompetens inom molnsäkerhet. 93 % av de tillfrågade säger att de är måttligt till extremt oroade över bristen på kompetens inom branschen.

– Att fler prioriterar säkerheten i ett tidigt skede är positivt. Men just kompetensbristen börjar bli en allt mer akut fråga som kräver åtgärder som bättre och mer tillgänglig utbildning men också att vi diskuterar cybersäkerhet på ett annat sätt än vad vi gör i dag. Det här är en stor fråga som lär vara aktuell under flera, flera år framöver. Vi vet att många svenska företag i dag kämpar med att hitta personal med rätt kompetens, och detta kommer bara bli svårare desto mer lager vi lägger till både i säkerheten och i den övergripande it-infrastrukturen.

Cloud Security Report är baserad på en undersökning av 927 cybersäkerhetsproffs över hela världen och ger insikter i de aktuella trenderna som driver molnsäkerhet. Hela rapporten finns att läsa här: https://www.fortinet.com/blog/industry-trends/key-findings-cloud-security-report-2024

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-08
Red Hat blir en del av AI Swedens uppdragMindre än 1 år efter brandenFörbättrad produktionseffektivitet Veeam lanserar Kasten V7.0 Zaptec växer 14%
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest
2024-05-03
Högsta EMC klassifice­ringen för militärt brukSätt kryss i kalendern för 14-17 majWho we are, We are Jens S!Elektrifierade bygg­arbetsplatser är möjligaHar du din biljett till Elmia Automation ännu?
2024-05-02
Ny styrelseordförande i NORDIC A/SNy tillverkare - Conta-clip!KEWAB Rental byter namn till Swecon RentalArbetsplattformar för industriella behovNu är vårt senaste industrimagasin här!