SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobb

Konkreta åtgärder som hjälper Sverige att hålla öppet behövs här och nu.
Företagarna lanserar därför 10 politiska förslag för att Sveriges jobbskapare ska kunna ta sig igenom krisen.

– Läget är akut för landets småföretagare. Nu krävs extraordinära beslut av regeringen för att inte Sverige ska stanna, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Företagarna ställer sig bakom regeringens åtgärder för att begränsa virusspridningen, men det krävs ytterligare åtgärder. Det är högsta prioritet att regering och myndigheter underlättar för småföretagen som skapar både jobb och välfärd i hela landet.

– Åtgärderna som hittills vidtagits räcker inte. Vi ser ett stort behov av att tackla både likviditetsproblemen i företagen och få en större tydlighet om vad som gäller för redan kommunicerade åtgärder, säger Daniel Wiberg.


Företagarna uppmanar därför regeringen att skyndsamt vidta följande tio åtgärder:


1. Slopa arbetsgivar- och egenavgifter tillfälligt

Många företag behöver regelrätta kostnadslättnader, jämte krediter. Att temporärt slopa arbetsgivar- och egenavgifter under ett par månader skulle snabbt kunna bidra till att stärka företagens likviditet och motståndskraft.


2. Stärk företagens likviditet med enklare anstånd för skatteinbetalningar

Anståndsförfarandet bör förenklas så att företagen kan få stärkt likviditet nu. Dispens bör ges från kravet om att kunna påvisa framtida betalningsförmåga. Givna anstånd bör också kunna förlängas efter ettårsfristen för att undvika att hälsosamma bolag försätts i konkurs på grund av att medel saknas att betala anståndsbeloppet vid förfallodagen. Den månatliga anståndsavgiften bör också slopas.


3. Möjliggör kvartalsbetalning av moms

Företag som redovisar och betalar moms månadsvis bör genom enkel och snabb ansökan kunna godkännas för kvartalsbetalning. För att stärka likviditeten i mindre företag bör också gränsen för att betala in moms en gång per år höjas.


4. Ytterligare likviditetsstöd

Trots Riksbankens låneerbjudande på 500 miljarder kronor ställer affärsbankerna samma krav på säkerhet och lönsamhet som vid ”ordinarie” utlåning. Därmed har mindre företag som hamnat i kris fortsatt svårt att få lån. Företagarna välkomnar beskedet om ökade medel för utlåning till Almi. Dessa ”corona-lån” bör helt eller delvis vara garanterade lån, gärna kombinerat med flexibilitet gällande amortering.


5. Korttidsarbete och korttidspermittering även för familjeföretag

Regeringens förslag om korttidsarbete och korttidspermittering, där arbetsgivare ska kunna ansöka om ersättning för lönekostnader när anställda går ner i arbetstid under en period, omfattar inte ägare, delägare eller ägares familjemedlemmar som är anställda i enskilda firmor. I aktiebolag omfattas ägaren men inte ägarens familjemedlemmar. Den tillfälliga lag som gäller från och med 16 mars och hela 2020 bör utökas till att omfatta ägare och ägares familjemedlemmar som är anställda och uppbär lön.


6. Tidigarelägg datumet för när staten tar över sjuklöneansvaret

Regeringen har i praktiken hemförlovat stora delar av landets fem miljoner anställda och lämnat många företag utan personal. Nu står företagen med enorma kostnader för sjuklön. Därför bör staten ta över sjuklönekostnaderna från och med 11 mars, inte först från 1 april som regeringen föreslagit. Företagare ska betala lön för utfört arbete, inget annat.


7. Staten bör ersätta egenföretagares karenstid oavsett längd

Att egenföretagares karenstid ersätts genom en schabloniserad sjukpenning för dag 1–14 är välkommet. Men då inkluderas inte de tiotusentals egenföretagare som har karenstid på 30–90 dagar och som inte får någon inkomst efter dag 14. Staten bör ersätta egenföretagares karenstid oavsett längd.


8. Skydda allas SGI från 1 januari 2020

Företagare som tar ut lägre eller ingen lön i kristider sänker sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Alla, inklusive anställda, bör få sin SGI skyddad från 1 februari 2020. Att gå ner i lön och försöka rädda sina företag kommer då inte att försämra företagares socialförsäkringsskydd.


9. Ändra vilandeförklaringsreglerna

Reglerna kring när ett företag ska anses vilande i arbetslöshetsförsäkringen behöver ändras, så att en tidigare vilandeförklaring av företaget inte omöjliggör a-kassa i denna kris. Reglerna om avgörande inflytande på ett bolags verksamhet behöver likaså ändras. I dag innebär en suppleantplats i en närståendes företagsstyrelse nekad a-kassa, trots att ingen ersättning utgått.


10. Begränsa möjligheten att påföra företrädaransvar

Det skatterättsliga företrädaransvaret, där företrädare för ett bolag kan bli personligt betalningsansvarig för bolagets obetalda skatteskulder, måste begränsas. I synnerhet är det viktigt för skulder där anstånd har medgetts. I ett läge där alla landets företagare kämpar för att hålla sina verksamheter igång är det inte rimligt att det staten ska hota att driva dem från hus och hem.

Anna Anderberg
Pressekreterare
anna.anderberg@foretagarna.se
070-788 74 36

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN