SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Allt fler väljer begagnat

Örebro i framkant
Flera ton koldioxidutsläpp sparas när Örebros offentliga verksamheter väljer att renovera möbler och köpa begagnat.

– När det kommer till cirkulära lösningar ligger Örebro i framkant och vi ser hela tiden nya krav på miljömärkningar, återbruk och rekonditionering av möbler i upphandlingar, säger Joakim Berzelius, regionchef på Input interiör.

I höstas gick Örebro universitet ut med en upphandling för rekonditionering av 137 stolar med över 20 år på nacken. Genom att undvika nyinköp sparade universitet sex ton koldioxidutsläpp. Ann Thübeck på Örebro universitets lokalutvecklingsenhet betonade vikten av att våga ta steget.

– Vi försöker tänka återanvändning så mycket som möjligt. Vi går in i en tid där vi kan arbeta mer effektivt med klimatsmarta lösningar. Det är värt att testa och om det är någon som tvekar så är de välkomna till oss på universitet för att se hur bra det faktiskt blir.

Under våren har Transportstyrelsen gått ut med en upphandling om att rekonditionera knappt 100 soffor vilket sparar över 20 ton koldioxidutsläpp i jämförelse med nytillverkning. Sedan tidigare har Kulturkvarteret prioriterat hållbar inredning med möbler som skapar förutsättningar för framtida återbruk.

– Att välja möbler av hög kvalité redan från början ökar chanserna att kunna återbruka och rekonditionera dem i framtiden. I Kulturkvarterat blev det en viktig fråga och nu finns det goda förutsättningar att möblerna kan användas i många årtionden framöver, säger Joakim Berzelius.

Input interiör, som ansvarat för projekten, ser ett skifte i hur organisationer hanterar möbler och uppmuntrar utvecklingen som de ser lokalt.

– I regel var det nytt som gällde vid flytt eller större omorganiseringar. Men det finns stora fördelar med att rekonditionera sina befintliga möbler. Ofta blir det billigare och miljömässigt är det alltid ett bättre alternativ. I den frågan har Örebro tagit stora steg och vågar upphandla och köpa begagnade möbler. Det är beundransvärt och förhoppningsvis kan det inspirera andra att göra liknande val, säger Joakim Berzelius.

Att få fler företag och organisationer att välja begagnat handlar om kunskap tror regionchefen.

– Hållbarhet och återbruk är inga nya fenomen men det finns en stor potential till att utvecklas. För verksamheter handlar det först och främst om att veta att det är möjligt och sen att förstå hur bra resultatet blir. Nyckeln är att välja produkter som redan från början håller hög kvalité, även designmässigt, för att produkterna ska kunna flyttas inom verksamheten eller säljas vidare med ett högt andrahandsvärde. Vi vill ta ett ansvar och förmedla fördelarna som finns med cirkulära lösningar, avslutar Joakim Berzelius.

Den 31 mars arrangerar Input interiör ett seminarium om återbruk, rekonditionering och hållbar inredning, där möbler tillverkade av avfall från öl och kaffe kommer att visas upp.

För mer information, kontakta: Joakim Berzelius, +46 73 415 41 94, joakim.berzelius@inputinterior.se


SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN