SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Alltfler klimatkompenserade transporter på våra vägar

Kjell Karlsson från Fraktkompaniet delar ut diplom till logistikansvarige Magnus Nilsson på Nordskiffer.
Att utsläpp från transportbranschen är ett problem är välkänt. Rapporter visade en långsam minskning av klimatpåverkande utsläpp från vägtrafiken från år 2007 till år 2012, då utvecklingen avstannade. Under flera år låg utsläppen oförändrade för att sedan öka något år 2018.

För att komma tillrätta med problemen krävs omfattande åtgärder som att fordon behöver bli mer energieffektiva och andelen fordon som drivs med förnybara bränslen måste öka. Utvecklingen och omställningen tar tid, men det finns sätt att bidra på under tiden. Magnus Nilsson som är logistikansvarig på Nordskiffer arbetar aktivt med de här frågorna.

- Förutom att vi samfraktar och på så sätt undviker onödiga småtransporter så klimatkompenserar vi transporterna. Under 2018 kompenserade vi för hela 97% av alla lastbilstransporter, berättar Magnus.

Många av transporterna slukar massor av fossil energi, vilket ger stora utsläpp av koldioxid som förstärker växthuseffekten. Transportsektorn står för 13 procent av växthusgasutsläppen globalt sett. En siffra som kan vara svår att ta till sig och förstå vidden av. Fraktkompaniets marknadschef Kjell Karlsson berättar:

- För att få fler kunder att klimatkompensera har vi gjort det enkelt. På vår hemsida har vi en klimatkalkylator där kunderna själva kan skriva in transportens längd och godsets vikt och sedan direkt se hur mycket koldioxid transporten genererar. Utifrån resultatet framgår det tydligt vad det kostar att klimatkompensera för utsläppen.

Nordskiffer tog chansen att klimatkompensera transporterna och alltfler följer i deras spår. Fraktkompaniet ser en stadig ökning bland kunderna och har valt att skänka medlen oavkortat till ett hållbarhetsprojekt som är certifierat enligt Gold Standard, vilket innebär att det är godkänt bland annat av FN, WWF och Greenpeace.

- Vi hoppas att utvecklingen med bättre bränsle och fordon snabbt går framåt, men på Nordskiffer sitter vi inte och väntar. Vi försöker göra så mycket vi kan för att minska vår verksamhets belastning på miljön och hoppas att vi kan inspirera andra företag, avslutar Magnus.

Nordskiffer är ledande återförsäljare av skiffer i Skandinavien. De största kundgrupperna är arkitekter, byggföretag och fastighetsbolag. Med noga utvalda leverantörer i Norden, Spanien, England och USA garanterar Nordskiffer alltid hög kvalitet och sten från producenter med goda arbetsförhållanden. De vanligaste användningsområdena för skiffer är tak, fasad och golv. Nordskiffer är medlem i Sveriges Stenindustriförbund och arbetar med fokus på miljö, etik och kvalitet i stenbranschen. Nordskiffer ingår i S:t Eriks-koncernen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
CERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföring
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN