SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Artikel i lokaltidningen HT

Befarade det värsta – nu rusar försäljningen
Under året har vi kontinuerligt rapporterat om stålbadet som många branscher genomgår. Just därför tycker vi också, i tunga tider som dessa, att det är minst lika viktigt att berätta om ljusglimtarna i näringslivet.

I en serie artiklar berättar vi om några av de företag som kommit ut på andra sidan.

HUDIKSVALL Den har kallats väggen, handbromsen och mycket annat – effekten av corona.

För Oilquick innebar den oro, inställda investeringar och stoppade rekryteringar.

Nu är det något helt annat.

– I januari, februari och mars har det bara exploderat kan man säga, säger Henrik Sonerud.
Restriktioner har fått oss att jobba hemifrån och undvika att träffa människor. Ett stålbad för många branscher som restaurang och hotell – men tvärtom för företag som Oilquick, vilka tillverkar snabbkopplingar till entreprenadmaskiner.

– Egentligen kan man säga att under mars och april förra året var det oro, för man visste inte vartåt det skulle gå. Under den perioden var det lite lägre orderingång och lite lugnare, säger företagets vd Henrik Sonerud.

– Plus att när vi pratade med tyskarna, som är vår största marknad, sa de att det nog kunde vara 30–40 procent ner.
Tjänstemännen fick flytta hem sina kontor, de planerade rekryteringarna stoppades, investeringar sköts fram och förutsättningarna för att permittera personal undersöktes.

– Vi förberedde oss för worst case.

Men den totala marknadskraschen kom inte – för vägar, broar och annan infrastruktur stoppades inte och entreprenadmaskinerna rullade på.

– Vi såg att reservdelsförsäljningen ökade lite i början på corona, för då lagade man det man hade och vågade inte köpa nytt, säger försäljningschef Johan Lindqvist.

Sommaren och semestrar kom, men ovissheten om framtiden var konstant.

Men så passerade augusti och något började hända.

– Efter sommaren och semestrarna behövde vi skruva upp lagernivåerna igen, för då såg vi att det tappet vi trodde skulle komma aldrig kom, förklara Johan Lindqvist.

September passerade, oktober och november lika så. Alla månader med konstant ökning av beställningar.

Och efter årsskiftet exploderade det.

– Det är precis som att man har hållit i tömmarna, för man inte har sett slutet på corona och har inte vågat investera. Nu ser man vaccinationerna komma och då får man en annan mental bild tror jag. Man vågar, säger Johan Lindqvist.

– Vi hade all time high i orderingång i februari och i mars, tillägger Henrik Sonerud.

Från bokslutet i september ligger företaget just nu 32 procent upp på orderingångarna.

När nu våren, med fjolårets något lägre siffror, närmar sig finns inget som tyder på att ökningen skulle avstanna.
Snarare är det tvärt om och företaget måste få in mer arbetskraft.

– Vi har kanske anställt tio eller tolv stycken sedan december och söker ett femtontal till, säger Henrik Sonerud.

Förutom nya kunder och kunder som återkommer står nya marknader för en del av ökningen som företaget nu upplever.

– Vi har dragit igång dotterbolag i Frankrike och England, vilket också gett effekt. Vi har dessutom pratat med våra amerikaner och diskuterat ett samarbetsbolag, vilket också gett effekt, säger Henrik Sonerud och får medhåll av sin kollega.

– Ja, där är det 200 procent upp, så USA kommer bli väldigt spännande framåt.

Lite drygt ett år har passerat sedan tjänstemännen började jobba hemma. En period där vissa upplevt sig bli effektivare, menar Johan Lindqvist, men också en period av saknad efter att få träffa sina kollegor och umgås.

Att företaget då, trots omständigheterna, för andra året i rad av utsågs till Sveriges bästa industriföretag och samtidigt klättrat från 15:e till nionde plats över Sveriges bästa arbetsplats gör dem stolta.

– Vi är nöjda och personalen stolt. De har gjort det grymt bra, säger Henrik Sonerud som medger att de längtar efter att återgå till en vardag.

– Vår plan är att tjänstemän ska vara hemma till sommaren, och efter sommaren ska man gå tillbaka till någon sorts nya normala.

Prognosen visar på fina siffror det kommande halvåret, längre har de inte haft möjlighet att se. Klart är dock att de ser positivt på framtiden och de pågående vaccinationerna.

– Sköter sig ”Linkan” bra kan vi passera en halv miljard i omsättning, säger Henrik Sonerud skämtsamt till Johan Lindqvist.

– Det vore en fjäder i hatten, svarar Johan Lindqvist och skrattar.

Text & foto från Hudiksvalls Tidning:
Kristoffer Pettersson

0650-35554
kristoffer.pettersson@helahalsingland.se
Kontaktinformation
Postadress
Hede-finnflo­vägen 6
82413 Hudiksvall
Besöksadress
Hede-finnflo­vägen 6
82431 Hudiksvall
Region
Hudiksvall
Gävleborgs län
Sverige
Organisationsnummer:
556066-5530
Grundat: 1952
Anställda: 70
OilQuick AB är ett modernt, innovativt, familjeägt industriföretag med fokus på utveckling, tillverkning och försäljning. Vi är specialinriktade på helautomatiska redskapsfästessystem för grävmaskiner, hjullastare, truckar, materialhanteringsmaskiner och kranar. Vi erbjuder även högkvalitativa tiltrotatorer för grävmaskiner upp till 33 ton.

Vi erbjuder världens mest sålda snabbfästessystem med över 38 000 sålda system världen över. Vi har decennier av erfarenhet och testande bakom oss. Våra lösningar fungerar och du får en enastående kombination av kvalité, prestanda och säkerhet.

OilQuick verkar på alla marknader världen över och erbjuder förutom världsledande produkter även förstklassig support och service.
Med vårt säkerhetssystem OilQuick LockSupport undviker du arbetsplatsolyckor och tillbud. Det levereras som standard när du köper ett OilQuick fäste eller tiltrotator. OilQuick LockSupport uppfyller alla säkerhets¬krav som finns på marknaden.

Vi har valt att själva tillverka våra produkter. Detta gör att vi kan kvalitetssäkra och äga ledtider och på så sätt bli mer effektiva och konkurrenskraftiga. Huvudkontoret ligger i Hudiksvall och där sker även den största delen av tillverkningen. Vi har dotterbolag och försäljningsorganisationer i flera länder. Vi växer så det knakar och med 110 anställda var förra årets omsättning Ca 500 miljoner SEK.

Vid frågor runt tiltrotatorer, fästesval, maskinkrav och olika redskapskombinationer, tveka aldrig att kontakta oss för experthjälp. Vi har mer än trettio års erfarenhet från denna typ av frågor och vi står alltid till ditt förfogande.

Kontakter

Johan Lindqvist
Marknadsansvarig
0650-153 40
070-518 23 55
Joakim Bohlin
0650-76978
070-2552080

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN