SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Assemblin bakom unik cleantechanläggning

Cleantechföretaget CirChem har tagit fram ett koncept för rening av kemiska lösningsmedelsblandningar och har även färdigställt en första fullskaleanläggning.
Anläggningen, som är unik i sitt slag, har konstruerats i ett samarbete med Assemblin, som även upphandlats som totalentreprenör.

Den 14 maj invigdes en unik anläggning för rening av kemiska lösningsmedelsblandningar. Anläggningen som ligger i Vargön, Vänersborg, har konstruerats enligt ett koncept som cleantechföretaget CirChem tagit fram. CirChem grundades 2013 utifrån en affärsidé som handlar om att bidra till klimatnytta och en hållbar framtid för kommande generationer genom att erbjuda cirkulär kemi.

– Genom att, i en sluten process, rena och återvinna lösningsmedelsblandningar som idag förbränns, kan vi minska våra kunders klimatavtryck, berättar CirChems VD, Christina Hillforth. Vid full drift enligt nuvarande miljötillstånd handlar det om en årlig minskning av koldioxidutsläpp på 10 000 ton.

Hon poängterar att det är en unik anläggning vars motsvarighet i alla fall inte finns i Norden.
Tydligt hållbarhetsfokus

Anläggningen består av tre huvuddelar, en mottagningsenhet där kontaminerade kemiska blandningar pumpas in, själva produktionsanläggningen för rening och separation samt en utlastningsdel där det renade materialet kan användas i industriella processer och tillverkningsprocesser.

– Det känns fantastiskt bra att ha haft en så central roll i ett projekt med ett tydligt hållbarhetsfokus. Här gör vi verkligen något viktigt, säger Christoffer Ronnerhall, filialchef Assemblin Industrirör, Göteborg.

Han syftar på att Assemblin upphandlats som totalentreprenör och ansvarat för anpassning, tillverkning och installation av rör, rördelar och upphängningar. Liksom även av centrala delar i produktionsanläggningen som exempelvis mottagningskärl, expansionstrumma och kondensor. Därutöver har Assemblin jobbat fram byggnadens konstruktion, med prefabricerade moduler inklusive durk, lejdare och trappor.

– För oss har det varit avgörande att få en samarbetspartner i projektet som har ett innovativt och lösningsorienterat förhållningssätt och som i alla led verkar för hållbarhet och kostnadseffektivitet, säger Christina Hillforth.
Repeterbart

Hennes uppfattning är att den nu driftsatta reningsanläggningen ska fungera som en blueprint för kommande och att nästa ligger nära i tiden.

– Vi har byggt in en hög grad av repeterbarhet, vilket betyder ökad effektivitet och en avsevärt kortad ledtid, från beställning till färdig anläggning, förklarar Christoffer Ronnerhall.

Bygget av anläggningen påbörjade Assemblin i september 2018 och i april 2019 kunde den driftsättas. Sammanlagt har omkring 15 personer från Assemblin deltagit i projektet.

– Den snabba produktionen var möjlig tack vare medarbetare och montörer som under hela projekttiden också engagerat sig i diskussioner om konstruktion och alternativa lösningar, säger Christoffer Ronnerhall.
För mer information kontakta

Christoffer Ronnerhall, filialchef Industri, Assemblin VS Göteborg, christoffer.ronnerhall@assemblin.se, 010-475 20 85.
Om Assemblinkoncernen

Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för luft, vatten och energi. Vår vision är att skapa smarta och hållbara installationer som får byggnader att fungera och människor att trivas. Genom nära och lokala samarbeten och en stark organisation i ryggen gör vi det möjligt.

Vi har en omsättning på 8,9 miljarder kronor och cirka 5 700 engagerade medarbetare på runt 100 orter i Norden.

Läs mer på assemblin.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
CERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföring
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN