SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Behovsstyrd ventilation med noggrann tryckreglering – en investering som lönar sig

Behovsstyrd ventilation (VAV) möjliggör stora besparingar och miljövinster jämfört med traditionell CAV system där man enbart reglerar ett konstant luftflöde.
Även om den initiala kostnaden är högre får man snabbt lönsamhet i investeringen. Vi har intervjuat Fredrik Wahlberg, energiingenjör, som förklarar hur det ligger till.

”Att reglera luftmängden i fastigheter som skolor, kontorslokaler och butiker där användning och behov varierar över dygnet kan ge stora energibesparingar. Nyckeln ligger i att ha noggrann kontroll på trycket,” säger Fredrik. ”Pandemin har gjort att samhället har ändrat beteendemönster kring hur vi använder våra lokaler. Då kan det vara akutellt att se över ventilationslösningen för att säkerställa ett hälsosamt och miljöeffektivt inomhusklimat. I de fall där man gått över från kontinuerlig användning av lokalen till mer stötvisa perioder kan det finnas pengar att spara samtidigt som man säkerställer frisk luft i lokalen när den behövs.”

Bara liten minskning av luftflöde ger stora energibesparingar
Genom att mäta och styra trycket kan luftflödet regleras. Det är basen för att kunna anpassa luftmängden till människors och fastigheters behov. Att förhållandet mellan luftflöde och tryck är kvadratiskt, känner många till. Men att förhållandet mellan luftflödet och den elenergi som krävs för att driva anläggningen ofta är kubist, är ett faktum som många inte är lika medvetna om.

Det medför att om luftflödet kan minskas med 20%, då ger detta nästan en halvering av den elenergi som fläktmotorn behöver. Kan luftflödet minskas med 30% medför det en besparing av elenergin med nästan 2/3. Ytterligare besparingar ger ännu större effekt. Dessutom minskar behovet av uppvärmningen av luften, vilket också bidar till att öka energibesparingen.

Ökad komfort, lägre kostnad och minskad miljöbelastning
En hälsosam och produktiv miljö är en förutsättning för höga prestationer. Genom att mäta närvaro och CO2 halt i lokalen kan du optimera luftlödet utifrån fastighetens momentana behov. Du använder helt enkelt ventilationen när den behövs. På så sätt kan vi säkra en ökad komfort till en lägre kostnad med en miljömässig besparing. Potentialen är extra stor för fastigheter där användning och behovet varierar över tid.

Inga Hedman
Marketing Director AB Regin
inga.hedman@regin.se
+46 31 720 02 43

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Träffa oss på Nordbygg! Magnus Ericsson, SwerockToppkvalitativa grävlastare från Lännen
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN