SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cat M314 blir första hjulgrävaren i Next Generation som kommer till Sverige

När Caterpillars nya bandgrävmaskiner i Next generation-serien presenterades 2018 blev det en stor succé. Nu har turen kommit till hjulgrävmaskinerna. Första maskinen i Sverige är Cat M314 landar strax före årsskiftet. Tundo Schakt i Göteborg har redan förbeställt en maskin och blir därmed den första svenska kunden.
Nya Cat M314 är tillsammans med M316 och M318 de första nya hjulburna grävmaskinerna i Caterpillars nya generation. De innehåller flera uppdateringar inom drivlina, hydraulik och design som ökar maskineffektiviteten, förbättrar ergonomin och sänker drifts- och underhållskostnaderna.

Grävmaskinerna drivs av Caterpillars bränsleeffektiva Cat C 4.4-motor som uppfyller emissionskraven enligt EU steg V. Den nya vidareutvecklade hydrauliken är följsam och maskinen levereras med integrerad styrning för Cat TRS-tiltrotatorer.

Med upp till 15 procent mer svängkraft än F-serien kan föraren genomföra varje arbetsmoment med ökad snabbhet, precision och styrka.

Anpassningsbar maskin, lovordad hytt och nya elspakar
Fredrik Forsman är Zeppelin Sveriges produktchef för hjulgrävmaskiner. Han lyfter särskilt fram de nya grävmaskinernas hytt och alla inställningsmöjligheter.

– Den nya hytten är förutom ratten likadan som på de hyllade bandgrävmaskinerna. Hytten har samma fina sikt, rymlighet och ljuddämpning. Den är utrustad med den stora 10-tumsfärgskärmen som gör det enkelt att komma åt alla inställningar.

– Hjulgrävmaskinerna är också utrustade med moderna elspakar vilket gör maskinen ännu mer flexibel och bekväm att köra. Kunden kan anpassa maskinen helt efter sitt arbetssätt och det är lätt att skapa olika förarprofiler, fortsätter Fredrik.

Den uppgraderade spakstyrningen i Next generation-maskinerna medför också att hjulgrävarna, oavsett växel, kan köra upp till 15 km/h jämfört med tidigare då de endast gick att köra på ettans växel och 10 km/h.

Tyst hytt och premiumsäte
I nya generationen har Caterpillar lagt stor vikt vid att förbättra förarergonomin.

– Den nya hytten är rymlig och tyst. Spakarna är justerbara i höjdled och det är enkelt att konfigurera knappar och rullar. Pekskärmen är stor och ljusstark. Det går snabbt att göra förarunika inställningar som sedan lagras. Styrningen för AC:n är flyttad till skärmen, liksom radio- och mobiltelefonanslutningen, berättar Fredrik Forsman.

– För den svenska marknaden har vi dessutom valt att erbjuda Caterpillars premium-säte som standard. Sätet är en uppgraderad stol som bland annat har bättre dämpning, fler inställningsmöjligheter samt en inbyggd kylfläkt för de riktigt varma dagarna.

Hjulgrävmaskinerna har precis som bandgrävmaskinerna en Bluetooth-nyckel. Man kan även konfigurera en säkerhetskod om man vill använda den för start eller använda en smartphone-app.

Tundo Schakt blir först i Sverige med Cat M314
Johan Svensson äger och driver entreprenadföretaget Tundo Schakt norr om Kungälv utanför Göteborg och berättar varför han valde nya Cat M314:

– Jag gillar det som är nytt och fräscht. Cat M314 är en helt ny modell och det ska bli kul att testa Next generation i hjulformat. Jag har förstått att de som har bandgrävmaskinerna är jättenöjda.

Vem ska få köra maskinen?
– Det blir en av mina förare. När han började hos mig fick han först köra en inhyrd Cat 320 Next generation och sedan har han kört en Cat 315D. Han ser mycket fram emot att få köra nya Cat M314.

Vilka förväntningar har du på den?
– Att hydrauliken ska vara lika bra som i de andra grävmaskinerna och att den är driftsäker. Jag ser också fram emot elspakarna, nya komforten i hytten och att den har bättre sikt, till exempel har de planat av huven på högersidan.

Du har köpt nya Cat M314 helt osedd, hur känns det?
– Alla andra Caterpillar-grävare som jag köpt har varit fantastiskt bra från början och jag tror inte det kommer att vara någon skillnad med den här!

Rullar ut i Sverige under december
Cat M314, M316 och M318 går redan nu att beställa. De allra första M314-maskinerna kommer till Sverige före årsskiftet. Hjulgrävmaskinerna kommer att användas för demo men bland dem finns även några som redan är sålda.

Fler fördelar:

Upp till 15 procent mer svängmoment gör jobbet snabbare.
Upp till fem 5 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med M314F.
Spara upp till 10 % i underhållsdelar tillsammans med färre serviceintervaller.
Allt dagligt underhåll sker på marknivå.
FAKTA TUNDO SCHAKT:
Grundat: av Johan Svensson
Antal medarbetare: 10 anställda
Omsättning: Cirka 14 MSEK
Utför: Allt inom mark- och anläggningsarbeten, grundläggning, vatten- och avloppsanläggningar, dränering och trädgårdsanläggning.
Arbetar i regionen: Kungälv och Göteborg med omnejd.
Caterpillar-maskiner:
Hjulgrävare: 1st Cat 313D, 1st Cat 315D, 1st Cat 315F.
Bandgrävare: 1st Cat 312

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN