SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De ska leda utvecklingen för hög dricksvattenkvalitet

Storsatsning på dricksvattenkvalitet ska ge ny kunskap och snabbare analysmetoder. ”I framtiden ska vi veta om en kvalitetsförändring innan den uppstår”.
2025 ska vi ha ett system för att mäta dricksvattenkvalitet i realtid, från källa till kran. Det är målet när NSVA, Sydvatten och VA SYD nu satsar på dricksvattenkvalitet med det gemensamma forskningsbolaget Sweden Water Research som plattform.

Sandy Chan, processingenjör på Sydvatten, och Josefin Barup, utvecklingsingenjör på VA SYD/Sweden Water Research ska driva arbetet tillsammans.

- Dricksvattenkvalitet har mätts på ungefär samma sätt i 100 år, nu har vi alltså fyra år på oss att förändra det! Idag tar det flera dagar att få svar på ett prov, det gör att vi alltid ligger efter. Men vi ska bli snabbare än bakterierna, 2025 ska vi veta om en kvalitetsförändring innan den uppstår! säger Josefin Barup.

Klimatförändringar påverkar vattenkvaliteten och nya utmaningar kräver nya arbetssätt.

- NSVA, Sydvatten och VA SYD jobbar med samma utmaningar och samma mål. Nu har vi ett gemensamt mandat att driva frågan om dricksvattenkvalitet i alla tre organisationerna. Styrkan är att vi kan samla allt som görs inom området, koppla ihop det med pågående forskning och arbeta med dricksvattenkvalitet från källa till kund, säger Sandy Chan.

Satsningen handlar både om att hitta och implementera ny teknik för att mäta och analysera, och att få tillsynsmyndigheterna att godkänna dessa.

- Den här satsningen är unik i Sverige. Det finns många initiativ och mycket kompetens i VA-Sverige och internationellt, men ett såhär tydligt samarbete över organisationsgränserna har vi inte sett i Sverige förut. Det behövs att någon tar helhetsgrepp och nu gör vi det. Vi ska samla ihop, konkretisera och visa vägen framåt, säger Henrik Aspegren, VD för Sweden Water Research.

Sandy Chan har doktorerat i teknisk mikrobiologi och forskat på biofilm. Idag jobba hon som processingenjör på Sydvatten. Josefin Barup har arbetat både driftnära och med säkerhet och utveckling inom dricksvatten på VA SYD. Bredden av erfarenheter och deras stora kontaktnät inom VA-Sverige och akademin kommer de att ha nytta av för att knyta samman och förankra ny kunskap och nya metoder.

Sandy Chan
Processingenjör
dricksvatten, dricksvattenkvalitet
sandy.chan@sydvatten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN