SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En stor omvälvning för svensk verktygs­maskins­produktion.

De två svenska maskintillverkarna SMT Swedturn och Storebro Machine Tools som sedan 2004 varit systerföretag går nu organisatoriskt samman med syfte att möjliggöra produktion av verktygsmaskiner i Sverige i större skala än vad som varit fallet under de senaste två decennierna.
Utöver de två svarvtillverkarna finns även SMT-Abene med på banan som under ledning av Johnny Prydz i samarbete med Abene-Deutschland kommer att producera fräsmaskiner i det övre kvalitetssegmentet. Arbetet med att ta fram en helt ny serie fräsmaskiner för den tyska marknaden är redan igång. Produktlanseringen av det nya programmet kommer att ske under hösten 2021.

Ett stort förändringsarbete har påbörjats under hösten, där dessa anrika maskintillverkare nu blir varunamn under det gemensamma paraplyet Swedish Machine Tool Company. Målet med sammanslagningen och centraliseringen är att återigen bli marknadsledande i de segment av verktygsmaskiner där man tidigare tillhört de ledande aktörerna.

Victor Backman, VD för den nya verktygsmaskingruppen, Swedish Machine Tool Company; ”Vi blickar framåt - Med en stor erfarenhet i bagaget och solida, pålitliga konstruktioner ska vi nu som en stärkt aktör ska ta med detta in i framtiden. Det handlar om modernisering av funktioner såväl som utseende och ytterligare effektiviseringar och förenklingar i handhavande för operatören. Det jag tycker är motiverande är att vi har maskiner som fortfarande går efter 30–40 år, med samma stabilitet - och att vi nu återigen kommer kunna erbjuda detta till industrier runt om i världen. Vi vet ju de facto - att både SMT-Swedturn och Storebromaskiner är en investering du tjänar pengar på – år ut och år in. Att Johnny Prydz är en del av denna nya satsning känns fantastiskt då han kommer in med värdefull erfarenhet från verktygsmaskinsförsäljning och jag litar på honom och hans team till 100%.

Den nya verksamheten kommer ha 4 knutpunkter; En ny produktionssite lokaliseras till Främmestad, en timme utanför Göteborg. Med 4000kvm maskinmontage, showroom, service och support blir detta det nya huvudkontoret för verksamheten. Befintliga verkstäder i Varberg och Köping kommer fortsatt producera delar till maskinerna samt vara sälj- och servicekontor. I Valdemarsvik på ostkusten öppnas ett helt nytt service- och säljkontor.

Gällande fräsmaskiner så kommer service/reservdelar fortsatt att fungera på samma säkra sätt som tidigare. Kunskaper tas in i den nya gruppen genom att vi har haft den stora lyckan att rekrytera ett antal av nyckelpersonerna från den tidigare ABENE-fabriken. Dessa personer kommer nu att arbeta med frästeknologi inom Swedish Machine Tool Company. Leverantörskedjor kommer inte bara att kunna tryggas genom ”nystarten” utan dessutom både breddas och ge ökad tillgänglighet tillsammans med det tyska bolaget. Tillsammans med Abene-Deutschland och det tyska företaget Acroloc byggs nu en stark återförsäljningskedja för att täcka nyförsäljning och service för samtliga produktsegment inom Swedish Machine Tool Company.

Johnny Prydz, Försäljningschef för den nya verktygsmaskingruppen, Swedish Machine Tool Company om den nya satsningen;
”Efter 35 år i samma företag känns det spännande att starta upp en ny resa - Där den erfarenheten jag och mitt team har samlat på oss under åren kommer till sin rätt - Vi kommer satsa stort på vårt serviceerbjudande och även på Retrofit - där vi ser att våra befintliga kunder kan göra en kostnadseffektiv investering i befintlig maskinpark. Bra för plånboken, och bra för miljön. Utöver detta är jag exalterad över den komplettering SMT-Swedturn och Storebro är till min försäljningsportfölj.

Utöver satsningen på svensktillverkade verktygsmaskiner är Swedish Machine Tool Company agentur för Leadwell, CHETO, Ziersch och FAT-Haco för att komplettera upp sortimentet och täcka alla delar av produktionen så att våra kunder kan vända sig till oss oavsett vilken del av sin produktionsverkstad de behöver stärka upp.

Swedish Machine Tool Companys service och eftermarknadsavdelning kommer arbeta med alla maskinfabrikat på marknaden utöver de egna varumärkena. Fokus ligger på maskinservice och reparationer, förebyggande underhåll, geometriska uppmätningar, el och CNC-service, maskinflyttningar och uppgraderingar. Genom den kompetens som tillförts genom personalen som rekryterats från det tidigare ABENE så kommer reparationer, service, reservdelar samt retrofit och renoveringar av ABENE-Maskiner erbjudas. Swedish Machine Tool Company satsar nu på ett helhetserbjudande som även innefattar alla typer av verkstadsautomation där robotisering, mätning, uppföljning och kommunikation är hörnpelarna.

Swedish Machine Tool Companys vision är att erbjuda tillförlitliga maskininvesteringar genom erfarenhet, kunskap och service oavsett om det gäller en ny maskin eller en uppgradering.

Disclaimer /förtydligande:
Varumärket ”ABENE” ägs sedan september 2020 av Verktygsmaskiner i Ulricehamn AB, (VMU), VMU har inga kopplingar till Swedish Machine Tool Company AB (SMT). I det fall varumärket ”ABENE” refereras till av oss så sker det för att antingen beskriva sakförhållanden eller historiska förlopp.
SMT Company AB agerar endast under eget namn och märke och saknar därmed intresse i att förväxlas med andra aktörer på marknaden för verktygsmaskiner. Detta är en naturlig del av vårt sätt att verka i samhället och ingår i vår strävan att vara relevanta på grund av våra egna meriter.
Kontaktinformation

SMT Swedish Machine Tool Company

Postadress
Främmestads­vägen 29
46597 Nossebro
Region
Essunga
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556786-8483
Grundat: 1856
Anställda: 15
SMT tillverkar SMT Swedturn CNC-svarvar, Storebro CNC-svarvar och SMT SwedMill fräsmaskiner. Med agenturerna för CHETO, Rema Control, Schaublin, Leadwell, Ziersch Grinding Machines, FAT HACO & ERMAKSAN möjliggörs helhetslösningar för din produktion.

Vår största styrka? Vi är maskintillverkare, och vi kan produktion. Vårt nya huvudkontor och produktionssite finns nu i Främmestad, en timme utanför Göteborg. 4000kvm maskinmontage, showroom, service och support. För en täckning av service så har vi i Varberg, Köping och Valdemarsvik sälj- och servicekontor.

Med våra ledord kunskap, service & utveckling finns vi med dig hela vägen.

Agenturer

CHETO, Sverige (Generalagent)
Cheto har ett innovativt maskinkoncept för legoproduktionsföretag och formtillverkare som kräver flera funktioner - djuphålsborrning, standardborrning, fräsning, tappning och borrning i en enda maskin. En CHETO-maskin är en utmärkt investering, med sina multitaskings funktioner som annars skulle kräva flera maskiner.
ERMAKSAN , Sverige
ERMAKSAN har tillverkat plåtmaskiner sedan 1950 och denna gedigna kunskap ger pålitliga maskiner för exakta klipp år efter år. Det är ett sortiment som består av högteknologiska plåtmaskiner. Deras stora fördel är deras färdiga automationskoncept för att bygga upp celllösningar som ökar produktiviteten ​ Swedish Machine Tool Company tillhandahåller full service & support för alla ERMAKSANs-kunder i Sverige.
FAT-Haco, Sverige (Generalagent)
FAT-Haco är en av Europas ledande tillverkare av CNC-svarvar. Med över 60 års erfarenhet av svarvbyggnad levererar de svarvar med högsta prestanda till konkurrenskraftiga priser. Sedan 1945 har de tillverkat 50.000 verktygsmaskiner. CNC-svarvarna är enkla att använda, har lågt underhåll, med flera specialfunktioner förvandlar snabbt ritning till färdigt arbetsstycke till ett mycket rimligt pris.
KÖPING MEKANISKA, Sverige (Generalagent)
Verktygsmaskiner för metallbearbetning.
LEADWELL, Sverige (Generalagent)
LEADWELL är prisvärda verktygsmaskiner som med sina 40 års erfarenhet drivs av innovation, kvalitetssäkring, kundservice i världsklass och miljövänliga verktygsmaskiner för den globala marknaden.
Rema Control, Sverige (Generalagent)
VERTIKALA BEARBETNINGSCENTER: En maskin från Rema Control har tillförlitligthet, innovation & precision i varje bearbetningsoperation vilket är ett resultat av år av expertis i att designa vertikala bearbetningscentra för rörliga portaler. Rema Control tillhandahåller olika modeller av bearbetningscentra för alla tillverkningsapplikationer, såväl som verktyg, automationssystem och nyckelfärdiga lösningar, när kunden så önskar.
Schaublin , Sverige (Generalagent)
Schaublin är en Schweizisk tillverkare av högprecisionsmaskiner och sortimentet består av konventionella svarvar, CNC-svarvar och vertikala bearbetningscenter för fräsning. Maskinerna används inom ett brett spektra från tillverkning av micro mekanik för tandvård till högprecisionsdelar till flygindustri.
SMT, Sverige
SWEDTURN, Sverige
Svarvceller i FMS-system och kompletta svarvsystem uppbyggda på moduler
ZIERSCH , Sverige (Generalagent)
ZIERSCH har tillverkat högprecisions-slipmaskiner sedan 2006 och erbjuder tillverkningslösningar för både enstycks och massproduktion. Med en helt ny produktionsanläggning i Ilmenau höjer de produktionstakten för att fler nöjda kunder ska kunna ta del av Ziersch precisionsvärld. Slipmaskinerna är ett effektivt alternativ för universell slipning. Ziersch producerar ett omfattande utbud av standardutrustning som klarar en mängd olika slipstorlekar från 400 x 250 mm upp till maximalt 5.000 x 2.200 mm.

Filer

ST200 C-axel ST500ST1200

Kontakter

Victor Jacobson Backman
VD
072-5011141
Johnny Prydz
Försäljningschef
076-129 98 65
Carl Backman
Sälj
072-500 12 71
Fredrik Yman
Servicechef
076 - 129 98 72
Samuel Sandesson
Försäljning
0722244274

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web