SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Eyetron lanserar inom kort sin säkerhetsprodukt

Batteridrivet och mobilt är ledorden
Det här ser vi ett behov av, hur löser vi det? Det var frågan som Fredrik Hultström och Joakim Gerhardsson ställde sig när de identifierat behovet av flyttbara sensorer, avsedda för till exempel övervakning, där man inte har tillgång till varken internet eller ström.

För fyra år sedan deltog Fredrik och Joakim i projektet Framtidén som drevs av Science Park Skövde. De kom dit med en idé om en produkt, men det är inte alls den produkten de utvecklar idag.

– Man kan väl säga att det är inom samma bransch, det handlar om säkerhet även nu, säger Fredrik.

Eftersom produkten ännu inte släppts på marknaden är de lite försiktiga med att tala om precis vad de arbetar med, men behovet de såg har att göra med extremt strömsnåla IoT-produkter.

– Vi tillverkar inte hela hårdvaran själva. Kapslingen till produkterna köper vi in som hyllprodukter. Det är tekniken inuti som är vår affärsidé och som vi tror kommer att bli stor efterfrågan på. Den gamla tekniken är också dyrare att köpa in, säger Joakim som är bolagets ekonom.

Batteridrivet och mobilt är ledorden
Tack vare mobilnäten som växt och aktiverats har Eyetron också kunnat växa och utvecklas tillsammans med operatörerna.

–Med den teknik som finns på marknaden idag är det lite krånglig, och i många fall ganska kostsamt, att övervaka platser där inte infrastrukturen finns på plats.

– En av de stora utmaningarna med vår produkt är att det är en uppkopplad enhet som är batteridriven. Den övervakas tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Det kräver en produkt som i grunden är designad för detta.

Utmaning att få fram komponenter
Eyetron har varit en del av startup-programmet sedan 2018. Om inte pandemin slagit till med full kraft tror de att produkten funnits på marknaden nu.

– Precis som för många andra branscher och tillverkare är det svårt att få fram komponenter till det vi tillverkar. Det är en komplex produkt och inte många som klarar av att tillverka det vi behöver.

Bristen på komponenter ser både Fredrik och Joakim som den största utmaningen just nu.

– Det är brist på halvledare. Många hamnar har varit, eller är fortfarande, stängda vilket innebär att vi måste byta ut vissa komponenter. Det krävs en ny testperiod för att kolla så att den nya komponenten fungerar, säger Joakim.

Gott samarbete
För några år sedan var Fredrik och Joakim på Gothenburg Tech Week tillsammans med en coach från startup-programmet. De träffade då bland andra det företag som idag tillverkar delar till deras produkt.

– På Gothenburg Tech Week föddes hundratals idéer och vi träffade många företag. Idag har vi ett jättebra samarbete med ett företag vars DNA är strömsnåla kretsar och vi har verkligen kunnat hjälpa varandra.

Både Fredrik och Joakim har parallella jobb för att kunna försörja sig.
– Vi har ju familjer båda två, så det är nödvändigt att vi har andra sätt att tjäna pengar innan vår produkt kommer ut på marknaden. Vi vill inte gå till investerare för tidigt, utan vi vill ha en produkt som vi vet fungerar.

Eyetron har en kund som ska testa produkten i närtid.
– Om allt går som planerat kommer vi att ha produkten på test inom några veckor, det känns spännande. Om det funkar väl här i Sverige är vi övertygade att det kommer att fungera i andra länder också. Det har vi verifierat med exempelvis mobilnätsäten, säger Fredrik.

Tre delägare
Det är inte bara Fredrik och Joakim som äger Eyetron. Jesper Tiberg är utvecklare och sitter i Göteborg.

– Jesper löser det mesta när det gäller tekniken, Joakim är ekonom och jag har kontakterna inom den bransch vi riktar oss mot. Det är en bra kombo och fördelning, säger Fredrik.

Fredrik och Joakim är överens om att det är en fördel att ha kontor i parken.
– Vi är ett litet startupföretag och här finns nätverk och skön puls med andra entreprenörer. Det är lätt att få kontakt och vi har haft mycket nytta av andra bolag i parken. Vi ska till exempel ta hjälp av ett parkbolag för att bygga vår nya webb, avslutar Joakim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontakt
fredrik@eyetron.se, joakim@eyetron.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN