SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från powersport stjärna till internationell industrientreprenör

NIKAB är ett snabbväxande företag inom industriservice. Företaget erbjuder det mesta kring service och underhåll, om- och nybyggnationer samt rena konsulttjänster.
Två unga powersports-ess leder verksamheten med samma mod, kreativitet och envishet som kännetecknat deras idrottskarriär. Och nu satsar företaget vidare.

Snabbväxande succéföretag

NIKAB grundades av Tim Marklund 2015, på den tiden mest känd som framgångsrik och våghalsig snöskoter- och motocrossförare. Efter en bruten rygg, med risk för att bli invalidiserad, tog sig Tim med mycket envishet tillbaka till sporten och började samtidigt utforska nya framtidsmöjligheter. Full av vilja och kreativitet startades filmprojekt, event och produkter inom motorsport med mera. Ett av projekten var Norrlands Industri och Konsult AB, NIKAB.

NIKAB:s tjänster blev snabbt uppskattade och företaget växte snabbt, idag finns de etablerade på de tre orterna Piteå, Skellefteå och Umeå med uppdrag runtom i världen. För drygt ett år sedan anslöt racingkompisen Adam Thomelius som kompanjon. Tillsammans har de idag ett starkt team med mycket energi, kompetens och genuin serviceanda. NIKAB har idag ett fyrtiotal anställda och fortsätter växa efter hand som allt fler kunder upptäcker företagets förmåga. Både i Sverige och övriga världen.

Kreativa lösningar och hållbarhet

Det är ständigt nya saker på gång på NIKAB och vi fick chansen till en pratstund med ansvarig för personal och organisationsutveckling Ida Määttä.

– Vi jobbar med svets- och industrireparationer, alla former av underhåll och nykonstruktion, berättar Ida Määttä. Vi löser det mesta för industrianläggningar. I närområdet består kunderna till stor del av de stora industrierna som gruvor och massaindustrier, men vi jobbar med alla möjliga spännande projekt. Kan vara allt från en kreativ bar-inredning eller en privatperson som behöver en specialtrappa. Eller kolla in vår produkt MADDECKS till exempel.

NIKAB hjälper allt från lokala företag till stora internationella aktörer som Smurfit Kappa, Northvolt, Skanska, ABB; WT Energisystem och LKAB.

– Vi är ganska kända i Norrland och Sverige men det är inte så känt att vi har kunder över hela världen. Nu närmast jobbar vi Kazakstan där vi svetsar i ABB:s elmotorer, och snart åker vi till Peru. De kunderna kommer till oss för vi har så skickliga svetsare och kan leverera svetsuppdrag med hög kvalitet och precision. Hållbarhet är viktigt.

Nyligen investerade NIKAB i nya lokaler utrustad med vattenskärningsmaskin

– Vi står för kreativa lösningar och hållbarhet. Går det, är det bättre att reparera istället för att köpa nytt. Vi löser det mesta. Ingenting är omöjligt. Då är det bra att ha en vattenskärare, avslutar Ida.

Vattenskärning för bättre service

Johan Ceder har många års erfarenhet av vattenskärning. För NIKAB var vattenskärning en helt ny bearbetningsteknik. I samband med upphandlingen av en ny maskin bidrog Johan med specialkompetens.

Idag är Johan anställd på NIKAB med ansvar för vattenskärningen. Han uppskattade att komma till ett ungt framåt företag. Ett företag som hela tiden vill bli bättre och större med unga driftiga ledare. En kreativ miljö där allt är möjligt och man får utrymme att växa.

– Grundtanken är att man kan göra det mesta med en vattenskärningsmaskin, berättar Johan Ceder. Vi jobbar med industrin i en expansiv region, med företag som Northvolt, LKAB och flera pappersbruk där stillestånd kostar mycket pengar. Dom vill ha sina delar nu och inte om tre veckor. Med egen vattenskärningsmaskin får vi korta ledtider och kan säkerställa att vi levererar en extra bra produkt. Med egen maskin kan vi vara mer nytänkande och testa nya lösningar.

Precis som i den egna verksamheten var det viktigt med kvalitet, garantier, support och reservdelar i valet av leverantör av vattenskärningsmaskin. Tillförlitlighet och hållbarhet.

– Allt har fungerat precis som jag förväntat mig sedan vi installerade för ett halvår sedan. Inga konstiga överraskningar. Den gamla maskinen jag körde kunde ibland hitta på egna saker, med det händer aldrig med maskinen från Water Jet Swedens. Alla fungerar som jag planerat.

Vattenskärning är en naturlig process och det finns mycket att vinna på att finjustera inställningarna för att optimera skärresultatet.

– Det märks att supporten kan sina saker och varit med i många år. Jag får alltid bra hjälp och reservdelarna kommer alltid snabbt när jag beställer, avslutar Johan.

Mot nya mål

NIKAB bara är i början på sin resa. Potentialen är stor och projekten är många. Water Jet Sweden ser fram emot nya projekt och tackar för förtroendet de fått som leverantör.

Lennart Svensson, VD på Water Jet Sweden, avslutar.

– Det är en ung organisation och företaget har framtiden för sig. Vi är stolta över att få vara med och bistå dom på deras framgångsresa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontakt
T: +46 (0) 457-45 54 40
E: info@waterjet.se

Kontaktinformation
Postadress
Teknik­vägen 4
37238 Ronneby
Besöksadress
Teknik­vägen 4
SE-37238 Ronneby
Region
Ronneby
Blekinge län
Sverige
Organisationsnummer:
556516-9066
Grundat: 1992
Anställda: 40
Välkommen till Water Jet Sweden!
Water Jet Sweden grundades 1993 och har med åren blivit Europas ledande tillverkare av vattenskärningsmaskiner. Vårt huvudkontor ligger i Ronneby, Blekinge, vid Sveriges sydkust.
Water Jet Sweden ska utveckla, tillverka och marknadsföra avancerade lösningar för vattenskärning och tillhandahålla ett eftermarknadsutbud med hög kvalitet på service och reservdelar. Vår vision är att vara ett tydligt förstahandsval för kunder över hela världen som söker lösningar med vattenskärning baserat på hög kvalitet, högt tekniskt innehåll och hög servicestandard.
Vår verksamhet bygger på kärnvärden som kvalitet, hållbarhet och kundnytta. Genom ett globalt nätverk av återförsäljare och dotterbolag står vi våra kunder till tjänst i mer än 40 länder.
Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 9001:2008 – ISO 9001:2015

Kontakter

Klas Wallström
Marknadschef
0457-45 54 40
Peter Ruden
Försäljning
0457 - 455 460
Christian Svensson
Försäljning
0457-45 54 75

Filmer

Why waterjet cutting technology

Why waterjet cutting technology
Historien om Water Jet Sweden
Water Jet Annual Show 2016
Waterjet Annual Show 2014
Buildning av water jet sweden machine in 3 minutes

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web