SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från siktdukar till elcentraler - en 127-årig historia

Förutsättningarna för produktion och handel i Gnosjö har givetvis sett olika ut genom åren.
Helt klart är att det finns flera företag här med en väldigt lång historia. Vi tog en pratstund med ett av dem – de är dessutom Göhlins allra äldsta kund: M Johansson.

- 1894 fanns egentligen inte orten Gnosjö, påminner Alexander Johansson oss. Så lång tid tillbaka sträcker sig M Johansson & söner AB:s historia. En historia som startade över ett sekel tillbaka i Söderby utanför Gnosjö och som lett till att Alexander idag är VD för bolaget som fjärde generation Johansson. Han är alltså barnbarnsbarn till grundaren Malcolm, som givetvis också är den som står för M:et i företagets namn.

Järnvägen skulle komma att dras genom Gnosjö först några år efter att Malcolm påbörjade verksamheten. Innan dess var Gnosjö bara ett gäng gårdar. - Malcolm åkte runt i hela Sverige och Finland och sålde bland annat siktdukar för att sikta mjöl med, berättar Thomas Johansson, pappa till Alexander och tidigare VD.

- Innan tåget kom hit åkte han häst och vagn till Jönköping där det redan fanns järnväg, fortsätter Thomas. - Han tillverkade så mycket han kunde under vintern och våren och åkte sedan norrut och sålde under sommaren och hösten. Under tiden skötte hans bror företaget här hemma.

GÖHLINS ÄLDSTA KUND
Idag är M Johansson ett av endast tre Gnosjöföretag som grundades före 1913, som fortfarande är i drift idag och som i rakt nedstigande led tillhört samma ägarfamilj. De andra är Gnosjö Gelb AB och… Göhlins. En spaning i Göhlins kundregister ger också ett tydligt svar – M Johansson är Göhlins allra äldsta kund.

Nu håller man till på promenadavstånd från Göhlins på Hemvärnsvägen. Idag har man 11 anställda, men Thomas menar att man säkert skulle varit betydligt färre om det inte vore för ett enda lyckligt missförstånd kring millennieskiftet. Mer om det lite senare.

Thomas kom in som tredje generationen 1984. Då hade hans pappa Magnus och farbror Gunnar skött bolaget ett antal år. Och genom historien har tillverkningen riktat in sig på flera olika områden. - Verksamheten kretsade kring metallduk och tråd när jag tog över, berättar Thomas.

I samma veva som Thomas tog över VD-rollen flyttade man även från Söderby till dagens plats i Gnosjö. Thomas minns de svängarna som verksamheten tagit – olika produkter har kommit och gått. Oljefilter till Scania, gratängformar i plåt åt Boda Nova, andra köksprodukter åt Nilsjohan och Orrefors…

- Vi gled in på plåt mer och mer, minns Thomas. - Vi levererade också bland annat filter till Bodum i Danmark som gör en välkänd sorts kaffepress. Bodum visade sig sälja kaffepressarna i en fullkomligt otrolig takt. Det fanns tre sorters filter och även om en maskin spottade ut 15 000 av en sort på en dag så låg vi ändå efter med dem i 35 år, skrattar han. Maskinen är idag såld till Forsbergs Metallduk i Anderstorp, ytterligare en Göhlinskund och ett företag som M Johansson samarbetat med sedan 50-talet.

FÖRETAGSKÖPET BLEV VÄNDNINGEN
Under en period på 90-talet minskade omsättningen varje år och det var mindre och mindre att göra, vilket fick Thomas att fundera. Kring millenieskiftet sa någon till honom att det alltid finns jobb med en kantpress i maskinparken. - Då åkte jag till Gnosjö Allproduktion som skulle ha en sådan till salu men det visade sig inte stämma - det var hela verksamheten som var till salu!

Det slutade med att Thomas förvärvade Gnosjö Allproduktion - maskiner och delar av personalen flyttade in hos M Johansson och plåt blev nu det absoluta huvudfokuset. - Det blev helt förändrat, vi hade ny kunskap och nya artiklar, menar Thomas. - Och kunderna följde med så det blev ett lyckokast. Metallduk blev för begränsat, och det ser vi ju när Forsbergs nu är ensamma på det i hela Norden.
Sedan dess har det rusat på enligt Thomas. - Hade jag inte förvärvat Gnosjö Allproduktion hade vi säkert fortfarande funnits, men vi hade kanske varit tre man som suttit här istället för 11 som idag.

"GÖHLINS ÄR M JOHANSSONS LAGER"
En liknande lycklig slump skedde 1987 när vår egen Göran Göhlin bara skulle köpa en huggkubbe, men kom hem som ägare av ett helt sågverk. Trots den geggiga grunden stod våra nuvarande lokaler färdiga tre år senare på sågverkets gamla mark. Dit är det enkelt för M Johanssons personal att ta sig för att handla förnödenheter.

- Fattas det någon skruv är det ju bara att knalla upp och hämta. Det finns ingen mening med att ha stora lager hemma av allt, och särskilt inte med vår begränsade yta. Lite kan man säga att Göhlins är M Johanssons lager, skrattar Thomas.

Produktionen idag kretsar fortfarande kring plåt, man tillverkar bland annat paneler i elskåp och elcentraler. Man har också produkter som används av SECO Tools när de belägger sina vändskär. Som ett trevligt sammanträffande åker sedan de färdiga vändskären in i Göhlins breda sortiment av SECO-artiklar.

Man har även produkter i sortimentet som kommit till stor samhällsnytta vid några oförutsedda händelser som skett i närtid, bland annat pandemin. - En ram som vi tillverkar åt ett företag här i Gnosjöregionen sätts på syrgasanordningar på sjukhus, berättar nuvarande VD Alexander och fortsätter: - Och när det blivit en del översvämningar i sommar så har det sålts många avfuktare som vi tillverkar plåthöljen till.

-

Skiften i kundernas efterfrågan och skiften mellan olika material har alltid präglat M Johanssons långa historia. Hur det än fortsätter i framtiden står Göhlins stolta och redo att serva våra kunder med industriförnödenheter! Gamla och nya, stora som små!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN