SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Grillska Gymnasiet är Sveriges bästa UF-skola

För unga entreprenörer
Grillska Gymnasiet i Västerås tog emot Visma Spcs pris för Årets UF-skola när SM i Ung Företagsamhet (UF) avgjordes i Stockholm. I motiveringen lyfts bland annat hur skolans samverkan med näringslivet och fokus på verklighetsbaserat lärande skapar en unik och inspirerande lärmiljö för eleverna.

– Vi är många om detta, det är det som är vårt vinnande koncept. Vi har fantastiska elever och lärare, vi lever verkligen UF. Vi tänker att alla våra elever i årskurs 2 går igenom UF, oavsett om man går ett yrkes- eller ekonomiprogram och att alla elever gör UF på sitt sätt. Vi jobbar långsiktigt, målinriktat och värdeskapande, det genomsyrar hela verksamheten. Vi är en populär skola för att vi har UF och eleverna väljer oss för att vi har det här UF-tänket. Vi ser fram emot att nu få ännu fler grymma UF-elever till vår skola, säger Ewa Ekström, Rektor på Grillska Gymnasiet.

De senaste åren har ungas företagande ökat. Under 2022/2023 har 37 054 gymnasieelever drivit UF-företag. Sifoundersökningar visar att bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan bli företagare.
Statistik visar även att UF-företagandet är mer jämställt än övrigt företagande i Sverige. I UF-företag är fem av tio ledare kvinnor, en betydligt högre siffra än Sveriges övriga näringsliv där endast var tredje företag leds av kvinnor.

Därför är möjligheten till att arbeta med företagande på skoltid en viktig del i utvecklingen av företagandet i Sverige och det skapar preferenser bland unga för att bli företagare senare i livet.

– Vi på Visma Spcs vill att alla Sveriges gymnasieelever ska få möjlighet att driva UF-företag. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska klara sysselsättning, välfärd och fortsätta att må bra är det otroligt viktigt att man redan i skolan uppmuntrar entreprenörskap och utbildar unga i att driva företag oavsett vilken gymnasieutbildning man går, säger Hilda Netz, Brand relations lead på Visma Spcs.

Visma Spcs pris – Årets UF-skola 2023 – delades ut av Visma Spcs utbildningsansvariga Johan Lange och Hilda Netz. Priset består av reklamtid värd en kvarts miljon kronor hos TV4, i samarbete med mediebyrån Scream.

Juryns motivering:
Årets UF-skola är Sveriges bästa UF-skola på grund av skolans genomgripande och framgångsrika UF-arbete. Med ungt entreprenörskap som en röd tråd i hela skolans verksamhet och med ett fokus på verklighetsbaserat lärande skapar skolan en unik och inspirerande lärmiljö för eleverna. Skolledningen och lärarlaget arbetar tillsammans för att ge eleverna de bästa möjliga förutsättningarna för sitt UF-år genom samverkan med näringslivet, tidigare UF-elever,ambassadörer och aktiviteter.

Med 100% av eleverna i årskurs 2 som UF-företagare och ett brett kontaktnät, är Grillska Gymnasiet i Västerås den självklara vinnaren som Sveriges bästa UF-skola 2023!

Lär mer om riksfinalen och alla vinnare på ungföretagsamhet.se

Visma Spcs stöttar UF med gratis program
Flest småföretagare i Sverige väljer Visma Spcs. För att på sikt få fler att starta, driva och utveckla företag och skapa jobb stöttar Visma Spcs UF med gratis program. Samtliga elever som har drivit UF-företag under läsåret 2021/2022 har erbjudits program från Visma Spcs för att fakturera, bokföra och göra webbsidor utan kostnad.

Om priset Årets UF-skola:
Visma Spcs pris Årets UF-skola delades ut för fjortonde gången. Tidigare har priset gått till Lillerudsgymnasiet i Vålberg, Sven Erikssongymnasiet i Borås, Staffangymnasiet i Söderhamn, Malmö Borgarskola, Vansbro Utbildningscenter, Facetten i Åtvidaberg, Jensen gymnasium Södra i Stockholm, ABB Industrigymnasium i Västerås, Stora Segerstads Naturbrukscentrum i Reftele, Procivitas i Helsingborg och Thoren Business School i Helsingborg, Hälsingegymnasiet i Bollnäs, Thoren Business School i Örebro, förra året utnämndes Peder Skrivares Skola till Årets UF-skola.

För mer information kontakta:
Hilda Netz, Brand & Relations Lead, Visma Spcs
Mail. hilda.netz@visma.com
Tel. +46 730 31 56 21
Grillska Gymnasiet i Västerås

Ewa Ekström, Rektor
Mail. ewa.ekstrom@grillska.se
Tel. +46 762 61 86 00

Malin Fredriksson, PR-ansvarig, Visma Spcs
Mail. malin.fredriksson@visma.com
Tel. +46 733 13 43 88

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN