SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gymnasieskolan sätter laserskärning på schemat

På Filbornaskolans Industritekniska program i Helsingborg förbereder man sina elever för uppgifterna de kommer att möta ute i den tillverkande industrin.
Skolan har satsat på en laserskärmaskin ByVention 3015 2200W och en toppmodern datastyrd kantpress på 60 ton som kommunicerar med laserskärmaskinen. Rejäla investeringar för en skola som troligen är den enda kommunala skolan i Sverige som gjort denna satsning.

Unika i Sverige med laser
Det är 45 elever som går det treåriga programmet där det tredje läsåret domineras av praktik på olika tillverkande företag.
– Vår uppgift är att se till att eleverna ska vara väl förberedda för den standard som idag är ute i verkligheten säger Ola Andreasson en av lärarna på skolan.
Filbornaskolan valde en laserskärare och en kantpress från Bystronic, en stor investering för en kommunal skola.
– Man kan tänka sig att det inte är ett ämnesval med särskilt hög sexappeal för en 16-åring, men de som börjar i verkstadsindustrin stannar för att de trivs, och det är en bransch som söker efter kompetent personal. Vi arbetar för att våra elever som går ut programmet ska kunna vara anställningsbara från dag ett då de lämnar oss, och i stort sett alla blir anställda, så det är en trygghet i att gå vårt program, och då ska vi även utbilda dem i den maskinpark de kan möta ute på arbetsplatsen, allt annat är ju konstigt säger läraren Ola.

Val av laser
– Vi tittade på marknaden här nere, och konstaterade att vi som skola skulle ha det som näringslivet har, där såg vi att Bystronic har 70% av marknaden och då blev valet enkelt säger biträdande rektorn Jerker Modeér.
– Vi valde den minsta modellen på grund av att vi inte ska massproducera något, och för att vi inte hade så stor plats på skolan. 90% av utnyttjandet kommer vara för att eleverna ska lära sig handhavandet och programmering säger Jerker.

Hela processen
Eleverna får lära sig allt från CAD-ritning till färdigskuren detalj. Sedan ska detaljen bockas, vilket görs i kantpressen Xpert 60, även den är från Bystronic.
– De är sammanlänkade med varandra lasern och kantpressen i programmet BySoft 7, så eleverna får även lära sig hur flödet i processen går till vilket är viktigt, det är inte någon skillnad på vår skolverkstad och ute på de arbetsplaster dit eleverna kommer säger Ola Andreasson.

Praktikplatser
Ola är praktiksamordnare och har 15 elever som han besöker ute på industrigolvet. De är tredjeårselever och berättar att de händer ofta att företagen vill behålla och anställa praktikanterna efteråt.
– Elever som anställs direkt efter skolan börjar ju samtidigt att betala skatt, så även om det för kommunen en dyr utbildning, så är det en genomtänkt och bra strategi säger Ola.

Framtidens verkstadsmekaniker på väg.
– Min morfar jobbade i den här branschen, och jag blev intresserad av verkstäder en gång när jag hälsade på hos honom säger 18-årige Tim Hardyson som går sista året på programmet.
Samma ålder har även Jesper Jonasson som kliver in på yrkesbanan lite av födsel och ohejdad vana.
– Jag tycker att det är lätt och kul. Jag har alltid varit intresserad av verkstadsmiljön, min far är bilmekaniker, så man har väl det här i blodet säger han. Peter Annerfeldt har varit lärare på industriprogrammet sedan 2008 och gick själv den här linjen innan han gick ut 1996.
– Där jag har arbetat tidigare har jag kommit i kontakt med vattenskärning, så även för mig blev laserskärning lite av en nyhet. Det är ju helt riktigt att vi som skola kan erbjuda elever en komplett utbildning så de är flygfärdiga när de lämnar oss.

Text & Foto
Industribilder.se

För mer information, vänligen kontakta:

Filbornaskolan:
Ola Andreasson (lärare) ola.andreasson@helsingborg.se

Bystronic Scandinavia AB:
Peter Woxblom (VD) peter.woxblom@bystronic.com


Bolagsfakta

Industriprogrammet på Filbornaskolan ligger i Helsingborg och har 45 gymnasieelever i den treåriga utbildningen och 12 platser på vuxenutbildningen som är på 40 veckor. Industritekniska programmet har två inriktningar med fyra behöriga lärare. Produkt och maskinteknik (skärande bearbetning) med konventionella maskiner men också med CNC–styrda maskiner. Samt Svetsteknik, och här har skolan utbildning i svetsmetoderna MMA, TIG och MIG samt en annonserad plåtverkstad med de nya maskinerna från Bystronic.

Bystronic Scandinavia AB grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN