SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Halverad energiförbrukning för kylningen

Viktigt steg för internationell framgång
Halverade klimat- och energikostnader samt en reducering av köldmediemängden med 55 procent. Med det resultatet tar maskintillverkaren Lang GmbH ett kraftfullt steg för ökad energieffektivitet och hållbarhet på en global marknad.

Lang har valt att för sina maskiner använda den senaste generationen av Rittal Blue e+ chiller, ett vätskekylaggregat som med innovativ teknik ger kraftfulla energibesparingar jämfört med konventionella vätskekylaggregat.

– Frågan om energieffektivitet och hållbarhet spelar en enorm roll, inte bara för oss själva utan också för våra kunder. Det är därför vi använder Rittal Blue e+ chiller här på Lang, säger Andreas Lex, chef för materialhantering på Lang GmbH.

Effektiv klimatkontroll
Hüttenberg-baserade Lang GmbH & Co KG, grundat 1972, är ett globalt företag inom verktygsmaskinkonstruktion. Förutom CNC-fräsmaskiner och graveringsmaskiner är digitaliseringssystem, positionskontroller och CAD/CAM-mjukvara bland de produkter som Lang utvecklar, producerar och framgångsrikt säljer över hela världen. Under våren 2021 började till exempel "Banco de la República", Colombias centralbank, att använda företagets maskiner för att ta fram masterverktyg för tillverkning av metallmynt.

– Även om vi tillverkar specialmaskiner behöver vi standardlösningar för dem som fungerar i alla delar av världen. I Rittal har vi hittat den perfekta partnern för effektiv klimatkontroll av våra maskiner.

Stora årliga besparingar
Innan Lang GmbH ersatte de konventionella vätskekylaggregaten med Rittal Blue e+ chiller företogs en utvärdering för att i förväg övertyga sig om effektiviteten och kvaliteten. Det började med en 5 kW-enhet. Därefter kunde den anslutna belastningen snabbt reduceras till 1,4 kW.

– Det betyder att vi uppnår kostnads- och energibesparingar för kylningen på upp till 50 procent per maskin. Kunder inom bilindustrin och inom verktygs- och formtillverkning använder ett stort antal av dessa maskiner, och de årliga besparingarna ökar mycket snabbt, konstaterar Dimitri Kungl, Langs konstruktionsingenjör för elektroteknik.

Den höga energieffektiviteten
Medan konventionella kylaggregat med bypass-reglering med hetgas har ett energieffektivitetsförhållande EER (Energy Efficiency Ratio) på 1, kan en EER så hög som 3 uppnås med Rittal Blue e+ chiller.
De inverterstyrda komponenterna utgör grunden för denna höga energieffektivitet. En inverter i kombination med DC-motorer i kompressor och fläktar samt en elektronisk expansionsventil gör det möjligt att styra aggregatet med hög precision, vilket betyder att Rittal Blue e+ chiller alltid arbetar med optimal hastighet och ger precis så mycket kylkapacitet som krävs.

Fördel med mikrokanaler
En ytterligare innovation är mikrokanaltekniken i värmeväxlarna. Den större ytan i förhållande till volymen för utbyte av värme mellan köldmedium och kylvatten gör det möjligt att minska mängden köldmedium med upp till 55 procent.

Internationellt gångbara
Lang marknadsför sina maskiner världen över. Därför är det avgörande att ha ett internationellt godkännande för varje komponent. Rittal Blue e+ chiller kan användas på alla större marknader, eftersom det finns godkännanden och certifieringar från cULus Listed, EAC, CB certifiering och GS, vilket gör global användning ännu enklare.

Dessutom garanterar Rittal TÜV-testade prestanda enligt standarden DIN EN 14511. Tack vare sin världsomspännande närvaro tryggar Rittal även reservdelstillgänglighet och all service på plats.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN