SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterar

9 av 10 företag anser att de kommer att ha nytta av en sänkning av arbetsgivaravgiften.
I en ny undersökning har Västsvenska handelskammaren frågat småföretagarna hur de påverkas av coronakrisen och hur de ser på regeringens olika stödåtgärder.

– Den visar att hälften av dem kommer att korttidspermittera medarbetare. Möjligheten till uppskov med skatteinbetalningen kommer att nyttjas av 40 procent av företagen, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.

25 procent av de västsvenska företagen planerar att använda båda stödåtgärderna medan en tredjedel av företagen inte planerar att använda någon alls.

Av de föreslagna stödåtgärderna som särskilt riktar sig mot små och medelstora företag är det framför allt sänkt arbetsgivaravgift som lättar bördan. 9 av 10 småföretag anser att de kommer att ha nytta av sänkningen.

– Sänkt arbetsgivaravgift kräver ingen ansökan och ingen byråkrati innan det godkänns. Det är enkelt och effektivt för småföretagen och därför uppskattat. Företagen måste få besked och stöd omgående, säger Johan Trouvé.

Enkätsvaren visar att regeringens stödåtgärder hjälper många. Men vi ser också att det behövs kraftfullare insatser till särskilt drabbade branscher.

– Det kan handla om nya åtgärder i nya paket eller att vi ökar nivån på stödet i de befintliga. Vad gäller nya insatser är det viktigt att de inte krävs lagstiftning eftersom det innebär att det tar lång tid att få ut pengarna. Om det är något som vi lärt oss de senaste veckorna så är det att utvecklingen går i ett rasande tempo.

Undersökningen visar på stora skillnader mellan olika branscher vad gäller utnyttjandet av stöden och därmed på ett behov av branschanpassade åtgärder. De befintliga åtgärderna kan behöva trimmas men också förstärkas till vissa utsatta branscher.

– Den vanligaste orsaken till att småföretagen avstår från att söka anstånd med skatten är hög avgift och ränta, den måste regeringen ta bort för att uppnå effekt. Där hoppas vi att de hörsammar oppositionen som har majoritet för det i riksdagen, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren och fortsätter:

– De behöver också förtydliga vad som gäller det personliga ansvaret för skatteskulder som i dag finns hos företagets styrelsemedlemmar, så att de vågar söka.

Även tidsaspekten är viktig, särskilt för de små företagen som har mindre uthållighet.

– Vi ser hur många av de små och medelstora företagen nu kämpar för sin överlevnad, därför ser vi hellre bra åtgärder nu, än perfekta om två veckor, avslutar Stefan Gustavsson.

191 västsvenska småföretag (upp till tio anställda) deltog i undersökningen som gjordes mellan 27- 31 mars.


Annica Berg
Kommunikationschef
annica.berg@vastsvenskahandelskammaren.se
031-83 59 11
0761-22 90 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN