SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Internationell gruvkonferens till Skellefteå

Gruvaktörer från hela världen samlas i Skellefteå 12-13 juni när OECDs internationella gruvkonferens ”Meeting of Mining regions and Cities” arrangeras.
I programmet medverkar bland andra ledande företrädare för gruv- och mineralindustrin från hela världen, nationella och regionala aktörer samt representanter för EU-kommissionen med ansvar för resurseffektivitet och råmaterial och OECD. Under två intensiva dagar diskuteras bland annat hållbar utveckling av gruvindustrin.

– Vi är glada att OECD väljer att lägga sin första konferens i Europa i Västerbotten, säger Erik Bergkvist (S), regionråd i Region Västerbotten. Västerbotten har en lång tradition av gruvindustri som spelat en viktig roll för den ekonomiska och regionala utvecklingen där vi idag tillsammans med Norrbotten står för 90 % av EU:s produktion av järnmalm. Konferensen ger oss en möjlighet att visa upp regionens unika kompetens och bredd inom forskning och innovation, men ger oss även en möjlighet att diskutera industrins hållbara utveckling och övriga gemensamma utmaningar med ledande experter inom området.

I juni månad är det första gången som OECD (organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) väljer att arrangera sin internationella gruvkonferens i Europa. Konferensen har tidigare ägt rum i Antofagasta (Chile) och Darwin (Australien). Extra fokus kommer att riktas åt gruvnäringens gröna omställning och hur vi tillsammans skapar tillväxt och attraktivitet. Frågor som inte bara är viktiga för Sverige och EU utan för hela världen.

På plats är aktörer inom gruvnäringen från bl.a. Sydafrika, Italien, Polen, Finland, Australien, Chile, Indonesien, Argentina, Danmark, Tyskland, Spanien och Sverige.

Medarrangörer är Region Västerbotten, Region Norrbotten Skellefteå kommun, Boliden och LKAB.

Global verktygslåda för utveckling

Konferensen arrangeras inom ramen för OECDs pågående projekt - OECD Mining Regions and Cities och är ett årligt evenemang med syfte att föra samman industri, universitet, icke vinstdrivande, nationella- och delstatliga regeringsrepresentanter. OECD-projektet samlar världens regioner och städer som bedriver gruv- och utvinningsindustri för att utbyta kunskap om ledande arbetssätt och utveckla rekommendationer som effektiviserar implementeringen av regionala utvecklingsstrategier. Målet är att utveckla en global plattform för gruvspecialiserade regioner som skapar bättre möjligheter till påverkan, kompetensutbyte och dialog mellan offentlig och privat sektor.

Fullständigt program och mer information om konferensen, som också kommer att livesändas.

OECD besöker Västerbotten i maj

En delegation experter från OECD besöker Västerbotten och Norrbotten mellan 22-24 maj. Besöket är en del av den pågående OECD-studien för regionerna och en del av det internationella projektet Mining Regions and Cities. Fem experter kommer att träffa gruvaktörer från regionerna. Syftet är att föra dialog och samla in underlag för den analysen av de möjligheter och utmaningar som länen behöver hantera för att skapa hållbar tillväxt inom gruvnäringen.

Fakta om OECD

OECD, The Organisation for Economic Co-operation and Development, är en ekonomisk samarbetsorganisation med 35 medlemsländer. OECD arbetar på uppdrag av sina medlemmar och gör regionala genomlysningar (territorial reviews) där jämförelser görs med andra regionala studier. De slutsatser och rekommendationer som OECD avger brukar ha stor inverkan på regioners utveckling, bland annat hur EU väljer att anpassa sina strukturfondsprogram.

Läs mer om OECD och deras genomlysningar

För mer information

Jonas Lundström
Chef Näringsliv och samhällsbyggnad, Region Västerbotten
070-549 33 38, jonas.lundstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa