SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kampag utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Kampag har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för att ha utvecklat en ny matningslösning för skördetröskor som ger ökad livslängd, är skonsammare mot grödan och ökar skörden av sojabönor.

Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Kampag från Brasilien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Kampag har nominerats för sin högeffektiva matningsmodul, en unik lösning för rotortröskor som ger ökad avkastning genom skonsammare hantering av grödan.

”I traditionella matare märkte vi att delarna som transporterar sojabönorna från maskinens inlopp till rotorn var utformade på ett sätt som hindrade det naturliga och kontinuerliga flödet. Detta ledde till avbrott i flödet, vilket skadade bönorna. Därför beslutade vi oss för att förändra konstruktionen genom att ändra form på matningsbladen”, säger Kampags VD Vanderlei Kamphorst.

Mataren används i rotortröskor, där materialflödet har samma riktning som den längsgående rotoraxeln. Den nya matningsmodulens blad är tillverkade av slitstarkt Hardox® 500-stål. Formen är optimerad och de är placerade i ett spiralmönster som gör att de skär och samlar in sojabönor och andra grödor i ett kontinuerligt flöde.

”Med hjälp av Hardox 500 har vi skapat en mycket stabil process med hög tillförlitlighet, vilket ökar bladens livslängd jämfört med den tidigare lösningen”, noterar Kamphorst. ”Dessutom är slitstyrkan betydligt högre, så Hardox har gjort en enorm skillnad.”

Den högeffektiva matningsmodulen gör att skördetröskorna kan användas två timmar längre per dag tack vare modulens förmåga att fungera under fuktiga förhållanden. Den unika konstruktionen och användningen av Hardox® 500-stål gör modulen betydligt lättare än tidigare lösningar, vilket minskar bränsleförbrukningen med upp till 15 procent vid skördearbete.

Den högeffektiva matningsmodulen är även skonsammare mot grödan, vilket gör att andelen användbara sojabönor ökar med 3 procent.

Uttryckt i skördevolym motsvarar produktionsökningen med den nya matningsmodulen Sveriges hela efterfrågan på sojabönor under två år.

Juryns motivering för valet av Kampag som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Kampag har lyckats öka avkastningen av sojabönor genom att skapa en matningsmodul med fokus på skonsammare hantering av grödan. Den unika mataren orsakar mindre skador på de skördade bönorna och ökar även maskinens tillgänglighet i fuktiga förhållanden. Ytterligare produktivitets- och hållbarhetsfördelar har uppnåtts vid uppgradering till höghållfast och slitstarkt stål, som ökad livslängd, minskad vikt och effektivare produktion samt energibesparingar i underhållsprocesserna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-10
Doxas styrelseordförande avböjer omval K100 aggregatbytes­system introducerasElbilen ORA lättar inte på gasenCastrol lanserar nytt smörjmedelssortimentSkräddarsydd prefabri­cerad schaktlösning
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
2024-04-03
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo