SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!

Belastningsskador är ett utbrett problem och svarar för en stor del av den arbetsrelaterade ohälsan och sjukfrånvaron.
Med hjälp av arbetskläder med sensorer som strömmar kroppens rörelsemönster ska WAVR Tech AB från Innovatum Startup förebygga problemet. Nu ska tekniken testas av Boliden.

Dålig arbetsmiljö i Sverige kostar varje år 164 miljarder kronor enligt en kartläggning från 2017. Belastningsskador är en av de vanligaste orsakerna till kostnaderna. För att förebygga belastningsskador har startupbolaget WAVR Tech utvecklat Zentnl – AI som analyserar data från arbetskläder med insydda sensorer. Tekniken gör att både omedelbara och långsiktiga risker vad gäller säkerhet och hälsa kan upptäckas och hindras.

Risker och påfrestande arbetsmoment inom gruvindustrin
Boliden blir först ut att testa kläderna för sina anställda i Kankbergs gruvverksamhet. Inom gruvindustrin förekommer risker och påfrestande arbetsmoment och koncernen har en nollvision för olycksfall i arbetet.

– Finns det ny teknik som kan öka säkerheten och hälsan för våra anställda så vill vi självklart vara med och utveckla den för att fortsätta ligga i framkant med vårt säkerhetsarbete, säger Annika Kruuna, Manager Health & Safety, Boliden Mines.

Kan upptäcka om en person som arbetar ensam är skadad
Sensorerna gör mätningar på individnivå och ger information i realtid om gruvarbetarens hälso- och säkerhetsläge under vanliga arbetsförhållanden. De fångar upp information om kroppens positionering, hållning och onaturliga rörelser.

– Vi kan upptäcka överbelastning och oergonomiska positioner som kan leda till skador över längre tid. Vi kan också upptäcka om en person som arbetar ensam är skadad, säger Patrik Zayas, VD för WAVR Tech.

I dagsläget finns det ingen annan metod för att på ett kostnadseffektivt och enkelt sätt mäta riskexponering. Med faktisk data om hur en person rör sig finns möjlighet att förstå var, och i vilka arbetsmoment det föreligger förhöjd risk så att åtgärder kan vidtas. Effekterna är ökad hälsa hos individen och minskat produktionsbortfall på grund av sjukdom.

”Stor potential inom flera branscher”
–Vi är jätteglada över att Boliden väljer att testa vår produkt i ett tidigt skede. De är ett bolag med enorm erfarenhet av skydd och säkerhet för personal i fysiskt arbete och utmanande miljöer. Pilotprojektet innebär att vi gemensamt kommer ta produkten från utvecklingsstadiet till att skapa värde för verksamheten och de anställda, avslutar Patrik.

Sedan hösten 2019 ingår WAVR Tech i Innovatum Startups inkubatorprogram.

– Zentnl har stor potential att väsentligt förbättra arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom flera branscher och industrier, säger Deborah Lygonis, affärscoach på Innovatum Startup.


Kontakt WAVR tech
Patrik Zayas, VD och medgrundare
patrik@wavr.com
070 - 8153530

INNOVATUM STARTUP hjälper västsvenska startups att lyckas. Sedan 2003 har vi hjälpt fler än 140 startups inom olika branscher att verifiera sina affärsidéer, utvecklas, hitta kapital, skala upp och nå internationella marknader. Innovatum Startup är en del av Innovatum Science Park i Trollhättan.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Legendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - ApparatskåpStor minskning av CO₂-utsläpp Trend Micro lanserar nya AI-drivna funktioner
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd