SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Manovi Varberg utbildar personal under permittering

Efter semestern minskade orderingången kraftigt för den mekaniska verkstaden med 19 anställda.
Permitteringarna kom igång snabbt, samtidigt som behovet av vidareutbildning varit stort i branschen där många står inför en stor generationsväxling.

”Vi har varit drivande på alla plan för att få till all utbildning. För oss handlar det om att stå redo för framtida tillväxt där våra medarbetare är nyckeln, säger Carl-Tore Bengtsson, VD Manovi”.

Manovi är en mekanisk verkstad med anor från 1892. Idag arbetar företaget med legotillverkning i olika plaster, plåt och metaller samt montage av mekanik och elektronik. Kunderna finns främst inom elektronik, medicinteknik, mekanik och bygg nationellt och i Europa.

– Vi har under många år arbetat aktivt med skolan och branschråd för att höja intresset för branschen för att få fler att söka sig till yrkesprogrammen. När vi nu är mitt uppe i pandemin, är det självklart för oss att ha rätt fokus som ligger längre fram än kommande kvartal, berättar Andreas Bengtsson.

Under våren var beläggning fortsatt bra, mycket tack vare många olika kunder i olika branscher. Men direkt efter sommaren märktes stor skillnad på orderingången och företaget tvingades till permittering.

– Tack vare Patrik Appelquist, ombudsman IF Metall, gick förhandlingarna snabbt för att få till permitteringar på 20 procent. Av Patrik fick vi även kännedom om möjligheten att vidareutbilda vår personal under den tiden som de är permitterade. Så under hösten har vi gjort en mix av teori och praktik där vi utgått från verkstaden, fortsätter Andreas Bengtsson, Teamledare Manovi.

Manovi är ett av få företag som har satsat på utbildning under permitteringstiden. För att få till rätt bransch- och företagsanpassat utbildningsupplägg har det lagts ned både tid och pengar. Utbildningarna har innefattat alla medarbetare, oavsett erfarenhet av yrket. Det blev möjligt tack vare regeringens initiativ, fackliga relationer och ett bra nätverk.

– För oss är det en viktig signal – både internt och externt – att investera i vår personal. Det är det viktigaste vi har, och ska vi fortsätta vår tillväxtresa efter pandemin är kompetensen i företaget avgörande. Vår förhoppning är att fler kan inspireras till liknande upplägg, där fler samtidigt hjälps åt att lyfta kompetensfrågorna till en ny nivå inom branschen, avslutar Carl-Tore Bengtsson.

Presskontakt:
Carl-Tore Bengtsson, VD
Manovi Varberg AB
Mobil 070-593 81 85
Mejl: carl-tore.bengtsson@intaga.se

Andreas Bengtsson, Teamledare
Manovi Varberg AB
Mobil 070-602 58 24
Mejl: andreas.bengtsson@manovi.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-19
6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark HorshagaSvevia utför underhåll runt Jönköping & KalmarUnik adapter producerad med hjälp av CNC-svarvQNAP lanserar AI-baserad bildsökning
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner