SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogen

En skidstav som låter längdskidåkare öka farten ännu mer än vad som är möjligt i dagsläget.
Det är vad längdskidåkaren och innovatören Mikael Östberg jobbar med att ta fram. Genom ett samarbete med testanläggningen The Wood Region kan hans innovation stå klar redan till nästa säsong.

– Den stora vinsten är när det går fort, lätt utför och i stakning. När du i vanliga fall inte hinner med att staka kan du med den här staven fortsätta öka farten, det är lite som att få ytterligare en växel.

Så beskriver Mikael Östberg, som själv är före detta landslagsåkare på längdskidor, sin innovativa skidstav. Idén till staven har legat och bubblat hos Mikael de senaste tio åren men det är först nu han känner sig redo att visa upp den för världen.

– Nu tycker jag själv att jag har löst alla problem så det är bara fördelar kvar, säger han.

Rörliga delar ger större effekt

Det innovativa med staven är en mekanism i handtaget som låter skidåkaren få ett längre frånskjut. Detta tack vare att staven består av tre olika komponenter varav en rörlig del. En skena öppnar upp staven vid frånskjut och gör den helt enkelt längre.

– Min stav ger större effekt vid varje stavtag. Det har funnits en liknande lösning förut som inte funkade, men jag har utvecklat staven och arbetat bort problemen, säger Mikael.

Mikael gör prototyper hos The Wood Region, en test- och utvecklingsmiljö i värmländska Sysslebäck. Anläggningen specialiserar sig på att skapa prototyper av träbaserad biokomposit i kombination med additiv tillverkning, alltså 3D-print, och drivs genom ett samarbete mellan Torsby kommun, Dalarna Science Park, IUC Dalarna och Paper Province. The Wood Region har varit en viktig pusselbit i processen att driva innovationen framåt under coronapandemin.

– Det är klart att pandemin saktat ner processen, men nu när vi kan printa några exemplar kan fler personer börja testa ordentligt, det har jag inte kunnat göra innan, säger Mikael Östberg.

Möte mellan design och funktion

Samtidigt menar han att han fått värdefull kunskap av samarbetet med The Wood Region.

– Det är väldigt värdefullt att få tips kring hur man ska designa för att printa. Jag har skickat 3D-modeller och så har jag fått förslag på hur jag ska kunna ändra modellen för print. Det gäller att hitta en kompromiss, så att design och funktion kan mötas.

Målet för Mikael är att hans innovativa stav ska slå bland elitåkarna.

– Självklart, annars ser jag ingen mening med att fortsätta, säger han.

Redan nästa säsong hoppas Mikael att hans stav ska vara färdigutvecklad och börja användas på marknaden.

Mer information
Kontakt:
Mikael Östberg, 070-6649968
mikael.ostberg@live.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-12
BOLIST vill att fler lyckas med sina byggprojektHur kan organisationer maximera värdet av AI Mestergruppen behåller den ledande positionen Ökat cyberhotTryckkärl för industriellt bruk och deras betydelse
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka