SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nedräkningen startad för tillverkningsindustrin att nå konkurrensfördelar från Industri 4.0

Tillverkningsföretag tävlar mot tiden för att kunna inta en fördelaktig position jämfört med konkurrenter genom att investera i Industri 4.0 – allt innan ”brytpunkten” nås.
• Respondenter i ny studie från Siemens Financial Services beräknar att "brytpunkten" - definierad som när 50 procent av världens industriföretag har konverterat till Industri 4.0 - kommer att nås inom de närmaste 5–7 åren för större tillverkare och inom 9–11 år för små och medelstora tillverkare.
• När brytpunkten för transformeringen till Industri 4.0 är nådd kan företag fortfarande uppnå fördelar från Industri 4.0-investeringar, men storleken på marknadsfördelarna förväntas minska.
• Framtidsfokuserade tillverkningsföretag rör sig alltmer mot Finans 4.0 lösningar - specialiserade finansieringsmetoder såsom “pay to use”, mjukvarufinansiering och “pay for outcomes” - som erbjuder praktiska metoder för att hjälpa företag att snabbt investera i Industri 4.0 och på så vis uppnå fördelar genom att vara först på marknaden.

Siemens Financial Services (SFS) har släppt en ny rapport som uppskattar “brytpunkten” då hälften av tillverkningsföretagen har, i allt väsentligt, migrerat till Industri 4.0 produktionsplattformar.

Huvudfrågan i den digitala transformationen av tillverkningsindustrin har gått från “om” man ska investera i omvandlingen till “när”. Tidigare studier från SFS har kommit fram till att det potentiella finansiella värdet av digitalisering uppskattas vara mellan 6,3 och 9,8 procent av den totala årliga intäkten år 2025. På de flesta marknadsplatser är det de som är först att anpassa sig – d.v.s. de första 50 procenten av aktörerna som investerar i ny teknik eller affärsmodeller - de som även kan utnyttja konkurrensfördelar på bekostnad av konkurrenter som inte anpassat sig. För den andra, senare, hälften av marknaden krävs fortfarande investeringar i ny teknik och metoder, men möjligheten att vinna fördelar försvinner, då digitaliseringens "följare" enbart justerar sig till den nya marknadsnormen.


SFS intervjuade personer från hela världen - tillverkare, branschorganisationer, managementkonsulter och akademiker - för att uppskatta hur lång tid det skulle ta att nå denna "brytpunkt" då 50 procents utrullning bland tillverkningsföretag har genomförts. Detta förutspår effektivt de möjligheter som tillverkningsföretag har att nå den förväntade avkastningen på investeringar i digitala omvandlingsinitiativ. För större tillverkare förväntades det ta mellan 5–7 år att nå denna punkt; medan det för små och medelstora tillverkningsföretag förväntades ta längre tid - mellan 9–11 år.

Respondenterna blev också tillfrågade om andelen tillverkningsföretag som genomfört en omfattande Industri 4.0 pilot. Detta ger en viktig inblick i den nuvarande omvandlingen, eftersom många tillverkare startar sin Industri 4.0-resa med att testa ny teknik eller lösningar innan de påbörjar en fullskalig digital transformation. Undersökningen visade att 70–80 procent av stora företag genomfört ett betydande Industri 4.0 pilotprojekt av produktionslösningar, jämfört med 40–50 procent av små och medelstora företag.

Tillverkningsföretag intervjuades också om den roll som specialiserad finansiering spelade för att möjliggöra deras digitala omvandling. Utmaningar i att genomföra en digital transformation tenderar att handla om finansieringsfrågan. Det är viktigt att förstå de kommersiella fördelarna med Industri 4.0, ha vetskap om att det kommer att finnas en tillförlitlig avkastning på investeringar och att betalningen av Industri 4.0-teknik kan matcha de förväntande vinsterna, något som gör investeringen hållbar och kassaflödesvänlig. Finansieringsmetoderna som möjliggör hållbar digital omvandling är kända som "Finans 4.0". Dessa metoder täcker hela behovet - från förvärv av digitaliserad utrustning, till finansiering av en helt ny fabrik, eller till och med för att förvärva en konkurrent.

“Debatten har gått från ‘om’ man ska investera i den digitala omvandlingen till ‘när’ och ‘hur’,” säger Carl Ahlgren, nordisk försäljningschef på Siemens Financial Services. “De flesta ledande tillverkningsföretagen, stora och små, letar efter hållbara sätt att investera i den digitala transformationen för att vinna konkurrensfördelar genom att vara en av de första 50% som först tar steget. Men det finns ett antal utmaningar, varav många handlar om praktikaliteter kring investering i teknik och i den maskinutrustning som krävs.”

“Framåtlutade tillverkningsföretag använder sig utav Finans 4.0 lösningar för att accelerera sin digitala omvandling och för att utöka sitt övertag och överträffa sina konkurrenter.”


Metod.
41 personer intervjuades om genomförandet av aktuella industri 4.0 pilotprojekt. Samma respondenter uppmanades också att skatta tidsperioden (i årtal) där en majoritet (50% +) av tillverkningsföretagen skulle ha infört digital omvandling (Industri 4.0) i sina produktionsprocesser. Respondenterna bestod av globala top-2000-tillverkare, branschorganisationer, managementkonsulter och akademiker i USA, Europa och Asien/Stillahavsområdet. De intervjuades mellan september 2018 och januari 2019. I studien intervjuades också 26 tillverkare i dessa regioner som gav sina synpunkter på den roll som specialistfinansieringen spelade för att möjliggöra omvandlingen till Industri 4.0.

För mer information, se: https://new.siemens.com/se/sv/produkter/finansiering.html

För mer information om SFS, se: www.siemens.se/finance

Kontakt för journalister
Sophie Mörlin Yron
ThoughtSpark
sophiemy@thoughtsparkagency.com


Följ oss på twitter: www.twitter.com/siemens_sfs

Siemens AG (Berlin och München) är ett globalt teknikföretag som har stått för ingenjörskonst, innovation, kvalitet och pålitlighet i över 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen och fokuserar på områdena elektrifiering, automatisering och digitalisering. Siemens är en av de största tillverkarna av energieffektiva och resursbesparande tekniska lösningar, en ledande leverantör av effektiva lösningar för kraftproduktion och kraftöverföring, en pionjär inom infrastrukturlösningar samt automations-, driv- och mjukvarulösningar för industrin. Under räkenskapsåret 2018, som avslutades den 30 september 2018, genererade Siemens en omsättning på 83 miljarder euro och en nettoinkomst på 6,1 miljarder euro. Siemens har 379 000 medarbetare över hela världen.
Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893 och idag har Siemens i Sverige 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna. Under räkenskapsåret 2018 var omsättningen för Siemens i Sverige ca 15 miljarder kronor. Läs mer på www.siemens.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884