SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro

Upplands-Bro kommuns avfallschef, Mikael Thelin, demonstrerar kommunens nya fyrfackssopkärl som kommer att göra det enklare för kommunens invånare att sortera avfall.
Upplands-Bro, Knivsta, Håbo och Sigtuna kommuner har gemensamt handlat upp ett nytt insamlingssystem för avfall. Samarbetet är unikt i sitt slag.

Hösten 2020 kommer villa- och fritidshusägare i Upplands-Bro, Knivsta, Håbo och Sigtuna och att få ett nytt insamlingssystem för avfall. Det nya systemet innebär att hushållens sopkärl byts ut till två nya sopkärl som är indelade i fyra fack var.

I kärlen sorteras restavfall, matavfall, tidningar/returpapper samt förpackningar av ofärgat glas, färgat glas, metall, papper och plast.

Varför väljer Upplands-Bro att införa ett nytt avfallssystem?

– Vi vill att det ska bli lättare för hushållen att sortera sitt avfall, säger Mikael Thelin, avfallschef i Upplands-Bro kommun. Att förena insamling av förpackningsmaterial och tidningar med den traditionella avfallsinsamlingen ger många miljövinster. Servicen ökar då kommuninvånare inte längre behöver transportera sitt avfall till en återvinningsstation, samtidigt som graden av återvinning av förpackningsmaterial och tidningar förhoppningsvis ökar och allt mindre avfall behöver gå till energiåtervinning.

Enligt nya nationella förordningar* ska 100 procent av alla bostäder erbjudas bostadsnära insamling senast 1 april 2025.

I praktiken innebär det att det ska vara enkelt att lämna ifrån sig utsorterade förpackningar och tidningar i nära anslutning till bostaden.

– Det ska vara lika lätt att lämna förpackningar och tidningar som det är att lämna restavfall och matavfall, säger Mikael Thelin avfallschef i Upplands-Bro kommun.

Fyrfackskärl har införts i ett 60-tal kommuner runt om i Sverige och erfarenheten är att hushållens sortering av avfall ökar markant när det blir lättare att lämna ifrån sig sitt sorterade avfall.

Samarbetet mellan Upplands-Bro, Knivsta, Håbo och Sigtuna och är unikt i sitt slag då kommunerna varken har bildat ett nytt gemensamt bolag eller förbund, utan varje kommun är en fristående aktör. Samarbetet bygger på samverkan och samarbete.

–Eftersom vi är fyra mindre kommuner har vi valt att göra det här tillsammans. Det medför att vi kommer upp i de volymer som gjort ett bra avtal möjligt. Tillsammans blir vi som en större svensk kommun, säger Marcus Sköld, tekniska nämndens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Det nya avfallssystemet gäller för villa- och fritidshusägare. Planerat införande är hösten 2020. Boende i lägenhet fortsätter med redan befintligt insamlingssystem där många fastighetsägare redan idag har full sortering i gemensamma miljörum. Det är fastighetsägarens ansvar att ordna med sorteringsmöjligheter för sina boende.

Fyrfackskärl – nytt insamlingssystem för villor och fritidshus (https://www.upplands-bro.se/fyrfack)

Mikael Thelin
Avfallschef
mikael.thelin@upplands-bro.se
08-518 321 76

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN