SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift

Schneider Electric och partnern Örnsbergs El & Data hjälper det kommunala fastighetsbolaget SISAB att modernisera IT-infrastrukturen på 120 grundskolor i Stockholms kommun.
Arbetet ska ge säkrare och pålitligare uppkoppling och undervisning för uppemot 200 000 barn och lärare samt lägre underhållskostnader för kommunen.

Solna, 18 juni 2019 – I dagens skola där onlinebaserade verktyg och läromedel är standard för lärare och elever, är en pålitlig IT-infrastruktur avgörande för att hålla hög undervisningskvalitet. Avbrott, störningar och låg uppkopplingshastighet påverkar omedelbart undervisningen negativt.

SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, äger och förvaltar de flesta av Stockholms skol- och förskolefastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 2 500 byggnader i vilka cirka 200 000 barn och vuxna vistas dagligen.

– För att säkra en stabil tillgång till internet och kommunikation - även i händelse av störningar i informationssystemen – så har SISAB bestämt sig att IT-utrustningen i skolornas centralutrustningsrum behöver moderniseras till en anpassad standardiserad IT-miljö med definierat skalskydd och en framtidssäker lösning, säger Mats Carlqvist på SISAB.

Utmaningen tidigare har varit att centralutrustningsrummen varierade från skola till skola. Ofta mycket små dammiga utrymme med utrustning monterade där utrymme fanns. IT-utrustningen som är verksamhetskritisk var strömförsörjd av äldre modeller av UPS’er med batterier av varierande grad av reservtider som genererade flertalet serviceutryckningar till skolorna. Örnsbergs El&Data som är SISAB’s service och installationspartner sedan 15 år fick uppdraget att finna en lösning.

– Vi behövde hjälp med i huvudsak tre saker. För det första ville vi samla all aktiv IT-utrustning i ett och samma skåp i skolornas centralutrustningsrum för att skapa ett skalskydd med access endast för behörig personal. För det andra ville vi ha en förbättrad standardiserad IT-miljö som klarar placering i de små befintliga utrymmena. För det tredje ville vi uppnå ökad driftsäkerhet och övervakning genom ny och pålitligare UPS-lösning med bättre batteriprestanda samt information om temperatur och fukt, säger Stefan Krauklis på Örnsbergs EL&Data.

Schneider Electric levererar redan sedan tidigare fastighetsautomationssystem till SISAB. Efter gemensamma diskussioner med partnern Örnsbergs El&Data skapades en EDGE-lösning bestående av ett skåp med dammskydd, UPS med lithium-jon batteri för förbättrad reservtid samt en batterigaranti på fem år och beräknad livslängd på tio år. I skåpet placerades sensorer som mäter temperatur och luftfuktighet för att hela tiden se till att utrustningen står i en bra miljö. Möjligheter finns också att göra fjärrmanövrerad omstart av utrustning som hängt sig med hjälp av styrbara kraftdistributioner (PDU).

– Detta kommer att avsevärt minska vår åtgärdstid och kostnaderna det innebär att skicka ut tekniker för att återstarta utrustning, säger Stefan på Örnsbergs El&Data.

All utrustning samlas i ett djupt skåp med plats för all aktiv IT-utrustning försett med intelligenta säkra lås. Lösningen som Schneider Electric levererar ingår i konceptet EDGE-solutions.

– Genom att alla skolor, 120 stycken, nu får exakt samma utrustning med identiska UPS:er, PDU:er och skåp, blir det dessutom mycket enklare för teknikerna att förutse vilka typer av åtgärder de kommer att behöva genomföra, och vilka reservdelar de behöver ha med sig, när när de ska ut på service besök, säger Niklas Hafdell på Schneider Electric.

Arbetet med uppgraderingarna har redan påbörjats och kommer att slutföras under 2019.

Om Schneider Electric:

Schneider Electric är en ledande specialist inom digital utveckling av energihantering och automation i hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier. Med närvaro i över 100 länder är Schneider Electric världens ledande företag inom energihantering - mellanspänning, lågspänning, avbrottsfri kraft och automationssystem. Vi erbjuder integrerade lösningar som effektivt kombinerar energi, automation och mjukvara. I vårt globala ekosystem samarbetar vi i vår öppna plattform med ett stort nätverk av partners, systemintegratörer och utvecklare för att leverera realtidskontroll och optimala lösningar. Vi tror att alla fantastiska medarbetare och partners gör Schneider Electric till ett fantastiskt företag. Vårt engagemang för innovation, mångfald och hållbarhet säkerställer “Life is On” överallt och för alla.www.se.com/se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN