SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny produktionslinje startklar

Miljöteknikföretaget Ecorub i Hökmark har installerat sin första produktionslinje för att tillverka formsprutningspellets.
– Vi har investerat i en mycket avancerad utrustning för tillverkning av formsprutningspellets. Det kommer senare att användas i 3D-printing av olika emballage, säger Åke Paulsson, Ecorubs vd.

Det börjar hända saker hos återvinningsföretaget Ecorub i Hökmark. De gigantiska lokalerna, gamla Fazers brödlokaler, börjar alltmer att fyllas med utrustning för att tillverka olika saker av bland annat återvunnen plast.

På plats står en ny avancerad produktionslinje för tillverkning av formsprutningspellets.

– Maskinen kommer att under hög värme knåda ihop bland annat organiska fibrer från växtriket, träpulver, gummipulver och återvunnen plast. Den formsprutningspellets som vi ska tillverka, blir en ingrediens till bland annat 3D-printing av emballage.

– Hemligheten med slutprodukten är att få en vidhäftning av materialet så att det blir hårt och sitter ihop. Det får inte bli löst likt en smulpaj. Hela konstruktionen är annorlunda jämfört med andra inom plastindustrin, menar Åke.

Ecorubs roll är att själva göra råvaran till 3D-printing av olika varor. En av de tänkta varorna är en wellpapp som bland annat ska skydda känslig elektonisk utrustning vid frakt.

Men innan maskinsystemet sätts igång, kommer det en tekniker från Kina för att se så att allt är ihopkopplat på rätt sätt. Hela systemet är köpt i Kina.

– Vi har fått en manual på kinesisk-engelska som är svår att förstå. Vi vill inte starta upp maskinen innan han kommer. Han kommer även att lära upp oss på hur allt fungerar. Vi har anlitat en tolk som kan översätta alla tekniska termer, säger Åke.

Den nya maskinen är oerhört energikrävande. Maskinsystemet kommer att konsumera upp till 500 KW och kan kräva att det startas upp en andra, av tre, transformatorer för driften.

– Vi ska ta hand om värmen som maskinen ger till att värma upp våra lokaler. Koppla ihop med de ugnar som Fazer använde. Vi klurar hela tiden på hur vi ska ta tillvara värmen som maskinlinjen ger. Vi är ju ett miljöföretag så vi vill göra det bästa för att återvinna, hävdar Åke.

En dator kommer att styra det mesta med maskinen, men det krävs även en person som övervakar systemet och matar in informationen som behövs.

Maskinlinjen kommer att sättas i bruk i slutet av november.

– Vi har redan fått en beställning av en kund, så vi måste sätta igång produktionen så snabbt som möjligt, menar Åke.

Ecorub har nyligen anställt en säljare och enligt Åke Paulsson är det en tidsfråga innan fler säljare kommer att anställas.

– Vi kommer att anställa i omgångar framöver. När de som redan jobbar här har för mycket att göra, då kommer vi att se efter mer personal. Det gäller att hitta de rätta och kompetenta personerna, säger Åke.

Åke Paulsson, som själv är pensionär, börjar att se ett slut att vara vd för Ecorub. Han har påbörjat sökandet efter sin efterträdare.

– Jag vill "skjuta" ut mig allt mer från verksamheten. Jag är ju pensionär. Jag har en intressant kvinna på gång. Hon kommer från närområdet och jag ser att hon har en mycket stor kompetens inom vårt område, menar Åke som inte vill avslöja något mera för tillfället.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN