SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya Renault Captur som plug-in hybrid

Nya generationens Renault Captur har genomgått stora förändringar både exteriört och i interiören. Motorprogrammet toppas av en plug-in hybrid-version.
Sedan lansering 2013 har Captur sålts i 1,2 miljoner exemplar. Modellen blev snabbt en bästsäljare som pionjär i sitt segment både i Frankrike och i Europa. Captur sin ledning förra året med en försäljning på 230 000 bilar över hela världen. Även i Sverige är Captur en populär bilmodell som sålts i över 18 500 exemplar sedan lanseringen 2013. Modellen har varit de mest sålda i B-SUV segmentet varje år sedan introduktionen. Den nya generationens Captur får svensk premiär i januari 2020.

På den mycket konkurrenskraftiga marknaden, har nu Captur fått en förstärkt och ny identitet. Modellen är viktig i Renaults ”Drive the Future” strategiplan för åren 2017-2022. Captur är en global modell som redan säljs på alla kontinenter och nu kommer den även att tillverkas i Kina.

Ny plattform

Nya Captur bygger på en ny plattform som heter CMF-B och introducerades på Nya Clio. Den utvecklades för fyra år sedan och 85 % av delarna är nya jämfört med den tidigare plattformen. Den nya plattformen ger många fördelar bland annat genom sin lättare konstruktion. Underdelen är utformad för att ge bättre aerodynamik. Detta innebär lägre förbrukning och därmed minskade utsläpp. Motorns isolering har lett till en sänkning av ljudnivån i storleksordningen 1,5 till 2 dB i hastigheter mellan 0–130 km / tim.

Utvecklad exteriör och förstärkt SUV-identitet

Med sina skulpterade skärmar, tydliga sidolinjer och ”flytande tak” är bilen lätt att känna igen. Mer atletisk och mer dynamisk för att förstärka sin utpräglade SUV-identitet. Modernare, mer distinkta och mer uttrycksfulla linjer. Nya modellen är också är längre (4,23 m eller +11 cm) och har ökad hjulbas (2,63 m eller +2 cm) jämfört med föregångaren. De större 18” fälgarna bidrar också till det nya intrycket tillsammans de C-formade nya dubbla ljus-signaturen och de slankare bakljusen. SUV-känslan förstärks också genom den mer skulpterade huven och karossens högre midjelinje.


Invändig revolution

Volymen i bagageutrymmet har ökat till över 536 liter - plus 27 liter förvaringsutrymme i kupén. En nyckelfaktor för flexibiliteten är att baksätet kan skjutas 16 cm för att ge mer plats åt antingen passagerare eller last. Ryggstödet är delbart -1/3 eller 2/3 - och den maximala längden är på 1,57 m med ett nästan platt golv. Bagageutrymmet är flexibelt tack vare en hylla som delar utrymmet i två delar.

I Nya Captur finns "Smart Cockpit"-konceptet som har de största skärmarna i segmentet, som är lätt vinklade mot föraren. Bilen har också en helt ny ”flytande” mittkonsol med den senaste tekniken som är en nyckelkomponent i bilen. Framförallt frigör den flytande konsolen utrymme för lagring och nya funktioner som induktionsuppladdning av smarta telefoner. I konsolen finns spaken till den futuristiska ”shift-by-wire” växellådan som ger mer exakta växlingar och därmed ökad körkänsla. Konsolen med förvaringsutrymme kan skräddarsys för att matcha inredningen och har upplyst ytterkant.

Sätena har fått en helt ny och mer omslutande utformning och sittdynan är 15 millimeter längre jämfört med föregångaren och knäutrymmet bak har ökats med 17 mm. Nya och smalare nackstöd förbättrar sikten bakåt.

Multimedia skärm

En annan viktig komponent i "Smart Cockpit" är 9,3-tums multimedia-skärmen som är den största i segmentet. Denna svagt böjda ”porträtt-skärm” förbättrar läsbarheten. Vinklade mot föraren är alla multimedia-, navigations- och infotainment-tjänster lättillgängliga.

Nydesignad instrumentbräda

Instrumentbrädan i Nya Captur är helt nydesignad. I mitten rymmer den två friskluftinsläpp med två lägen. I nedre delen av den centrala skärmen finns knappar för inställning av luftkonditioneringen.

Liksom Nya Clio, har även Nya Captur en digital skärm i stället för de traditionella analoga mätarna i instrument-panelen. Färgskärmen är mellan 7” och 10,2” och skapar en intuitiv möjlighet att anpassa körupplevelsen. Den större 10,2” versionen innehåller GPS-navigationssystemet. De två 9,3” och 10,2” skärmarna tillhör de största i segmentet.

Ratten har slimmats och blivit elegantare tack vare en mer kompakt krockkudde jämfört med tidigare. Föraren får en bättre överblick av skärmen på instrumentpanelen. Den har fler upplysta kontrollfunktioner och alla modeller med EDC växellåda (dubbelkopplingsautomat) har växelpaddlar vid ratten.

90 exteriöra färgkombinationer

Nästan 80 % av Capturförsäljningen utgörs av tvåfärgade bilar och modellen är känd för alla sina utrustnings- och färgalternativ. Den nya modellen går ännu längre med fler alternativ och nya färger både exteriört och interiört. Totalt finns Nya Captur i 90 kombinationer av exteriören och 18 olika interiörversioner. Sen tillkommer hela åtta belysningsfärger för innerdörrarna och basen på den flytande mittkonsolen.

Nya effektiva motorer

De nya motorerna spänner över ett effektområde från 100 - 155 hk för bensin- och från 95 till 115 hk för dieselversionerna. Motorerna kan paras med en 5 eller 6-växlad manuell växellåda eller en 7-växlad automatväxellåda med dubbelkoppling. Motorerna bygger på en avancerad ny teknik för att nå optimalt låga förbruknings- och utsläppsnivåer.

Plug-In hybrid

Från 2020 kommer modellen med en plug-in hybridmotor. Motorn med beteckningen - E-TECH Plug-in - har utvecklats inom Renault-Nissan Alliansen. Renault-ingenjörerna har registrerat över 150 patent för den nya drivlinan. Förbränningsmotorn är nya generationens 1,6 liters bensinmotor speciellt anpassad med ett partikelfilter. Den arbetar med två el-motorer som driver på framhjulen via en innovativ multiläges-växellåda. Plug-in versionen har också ett 9,8 kWh batteri och en anpassad Mode 2-kompatibel laddningskontakt för inbyggda uttag samt en Mode 3-kontakt för ladd-stationer.

Bilen startar alltid i elektriskt läge. Tack vare ett bromssystem - som hämtats direkt från elbilar - ger tekniken bra prestanda då bromsenergi hela tiden återvinns för laddning av batteriet. I elektriskt läge har plug-in versionen en räckvidd på 45 kilometer i hastigheter upp till 83 km/tim. Det innebär att bilen kan användas i daglig körning utan någon förbrukning av bensin. Under helgerna kan man köra längre sträckor utan att behöva oroa sig för räckvidden.


Bensinmotorer:

TCe 100 - instegsmotorn

Captur är den andra modellen i Renault-programmet med den turboladdade 3-cylindriga 1.0 TCe motorn som bygger på synergierna inom Alliansen. Motorn har turbo med en elektriskt styrd utsläppsventil, grenrör som delvis är inbyggt i cylinderhuvudet samt hydraulisk dubbel och variabel tidstyrning. Allt för att minska förbrukningen och samtidigt öka körglädjen. Motorn ger 100 hk och 160 N.m. i vridmoment och gör bilen till en mångsidig SUV som rullar bra i både i stadstrafik och på motorvägar. Effekten har ökat med 10 hk och 20 N.m. jämfört med TCe 90 motorn som den ersätter.

TCe 130 GPF - dynamisk och snål

130 hk och 240 N.m.-versionen av den senaste 1.3 TCe GPF-motorn finns fortfarande med i Nya Captur-programmet. Motorn finns i kombination med en 6-växlad manuell växellåda eller en 7-växlad automatisk dubbelkopplingslåda som manövreras via växelpaddlar på rattstången

TCe 155 GPF - maximal körglädje

Denna 155 hk / 270 N.m-version av 1,3 TCe-motorn är kalibrerad annorlunda än den 150 hk/ 250 N.m.-version som den ersätter. Förbrukning och koldioxidutsläpp har optimerats för att uppfylla WLTP-normen. Motorn har en 7-växlad automatisk dubbelkopplings-växellåda som styrs av paddlar vid ratten. MULTI-SENSE Sport-läget bjuder på mer körglädje.

Dieselmotorer: (beroende på marknad)

Blue dCi 95 och Blue dCi115 – extra snåla

Modellen finns med två dieselalternativ för de som kör riktigt långt. Med införandet av ett selektivt katalytiskt reduktionssystem (SCR) har 1,5 Blue dCi-motorn förbättrats för att uppfylla nya utsläppskrav. Den finns i två versioner för att passa på både på stads-, lands- och motorvägar. Två versioner - 95 hk / 240 N.m. med 6-växlad manuell växellåda för superekonomisk körning och 115 hk / 260 N.m. med en 6-växlad manuell växellåda eller 7-växlad dubbelkopplings-låda och med paddelväxling för effektiv och dynamisk körning.


EASY DRIVE: fler aktiva säkerhetssystem

ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) som finns i Captur täcker tre kategorier: Körning, Säkerhet och Parkering. Tillsammans bildar de Renault EASY DRIVE-systemet vars inställningar är lätta att justera via pekskärmen i multimediasystemet Renault EASY LINK.

Med nya modellen introduceras flera helt nya förarassistanssystem: Ett av dessa är Highway and Traffic Jam Companion som är det första steget mot den självkörande bilen. Tillsammans med 360 °- kamera, aktiv nödbromsning - med upptäckt av cyklister och gående - kommer nu också Parking Space Exit Alert som gör det säkrare att köra ut från en parkeringsplats.

KÖRNING

Highway och Traffic Jam Companion kombinerar adaptiv farthållare (med Stop & Go) och fil-centreringshjälp. Tekniken är aktiv från 0 till 160 km/tim. Systemet finns redan på versionerna med TCe 130 EDC GPF och TCe 155 EDC GPF med EDC automatisk växellåda. Nu kommer den även att finnas för Plug-in motorn. Tekniken styr bilens hastighet och håller ett säkert avstånd från fordonet framför medan billen håller sig i mitten av körfältet. Tekniken är särskilt effektiv i rusningstrafik.

Highway och Traffic Jam Companion är en självkörande tjänst på nivå 2 som ger bekvämare körning. Föraren måste dock hålla händerna på ratten och ögonen på vägen. Tekniken varnar efter 13 sekunder om den inte känner av förarens händer på ratten.

ADAPTIV FARTHÅLLARE (med Stop & Go)

Adaptiv farthållare (ACC) finns för versioner med en EDC-växellåda. Fungerar från noll till 170 km /tim och håller automatiskt det minsta möjliga säkra avståndet från fordonet framför.

HELLJUSAUTOMATIK

Med hjälp av en kamera i fronten växlar systemet automatiskt från helljus till halvljus beroende på mötande trafik. Detta för att underlätta körning på natten och i mycket dåliga ljusförhållanden.

SÄKERHET

AKTIV NÖDBROMS (AEBS)

Den aktiva nödbromsningen som även upptäcker cyklister och fotgängare finns redan i Nya Clio och lanseras nu även i Captur. Tekniken maximerar säkerheten genom att varna föraren för en farlig situation och kan bromsa om föraren inte reagerar i tid. Fungerar både dag och natt.

DÖDA VINKEL VARNING

Varnar för fordon i döda vinkeln, vid filbyte och om ett annat fordon närmar sig för snabbt bakifrån.

VARNING FÖR TRAFIKKAMEROR

Varnar föraren automatiskt om hastighetsbegränsningar och trafikkameror.

FILKÖRNINGSVARNING OCH FILKÖRNINGSASSISTANS

Systemet fungerar på huvudvägar och motorvägar, från 37 km/tim. Det varnar föraren och korrigerar riktningen om bilen börjar korsa en markeringslinje utan att kursavvikelsen indikerats med bilens blinkers. Denna teknik - som man bara hittar i dyrare bilar - är standard i Nya Captur. Tekniken bidrar till att minska riskerna vid långkörning på motorväg, där filbyte är en av de främsta orsakerna till olyckor.

PARKERING

360 ° CAMERA

De fyra kamerorna ger ett fågelperspektiv av bilen - som i en enda bild - visar alla hinder runt bilen. Tekniken är idealisk vid parkering eller för att köra genom smala passager. Mycket enkel att använda, 360 ° -kamerorna startas automatiskt när man backar kan direkt kopplas in via multimedia skärmen.

AKTIV UPPTÄCKT AV BAKOMVARANDE FORDON

En nyhet i Renault-programmet. Hjälpmedlet använder radar för att varna föraren för alla fordon som närmar sig bakifrån när bilen svänger ut från en parkeringsplats.

FRAM, BAK OCH SIDO-PARKERINGS ASSISTANS

12 ultraljudssensorer hjälper föraren vid parkering genom att visa hinder och föremål runtom bilen.

BACKKAMERA

Finns på den tidigare generationen, men den bakre kameran behålls på nya modellen för att komplettera 360 °- kameran och göra backning enklare.

PARKERINGSASSISTANS EASY PARK ASSIST

Parkerar bilen själv oavsett om föraren kör in i eller ut ur en parkeringsplats. Under parkeringen manövreras styrningen av sensorerna. Föraren sköter enbart pedalerna och växellådan.

Renault EASY CONNECT: Håll kontakten med din omgivning

Renault EASY CONNECT är ett paket av appar för att underlätta uppkoppling och rörlighet både i och utanför bilen. Föraren och passagerarna kan vara permanent uppkopplade till sin digitala miljö. Detta via en instrumentpanel med en 10,2-tums skärm och en 9,3-tums multimedia platta i porträtt-layout. Tack vare det nya ekosystemet kan Renault EASY CONNECT-paketet skräddarsys och kommer gradvis att utökas med nya tjänster i alla multimediasystem som den installeras på. Med MULTI-SENSE-inställningarna kan föraren anpassa körupplevelsen och miljön ombord i bilen.

EASY LINK, uppkopplad multimedia-plattform

I Nya Captur är Renault EASY LINK multimedia plattformen tillgänglig i 3 versioner, alla kompatibla med Android Auto och Apple Car Play:

- En 7-tums skärmversion

- En 7-tums skärmversion med inbyggd navigering

- En 9,3-tums skärmversion med inbyggd navigering.

Gränssnittet till Renault EASY LINK multimedia plattform är utformat för att vara ergonomiskt och praktiskt. Vissa skärmar kan anpassas med widgets som tar användaren direkt till sina favorit-appar.

EASY LINK bygger på fyra principer

- Alltid-på-4G-uppkoppling som stöder integrationen av tjänster som nödsamtal i händelse av en olycka (finns tillgänglig på alla versioner av Nya Captur).

- En plattform som alltid är aktuell tack vare automatiska uppdateringar. Navigationssystemet innehåller information i realtid från TomTom® om trafik- och områden med fara samt nya funktioner som att söka adresser via Google.

- Enkel att använda, via ett mer intuitivt anpassningsbart gränssnitt, ett integrerat 3D-navigationssystem och den största skärmen i kategorin (9,3 tum).

- Ett rikt ekosystem av tjänster, med automatiska uppdateringar och kontinuerliga förbättringar från partners som Google, TomTom® och Coyote.

MULTI-SENSE, den anpassade Captur-upplevelsen

Med MULTI-SENSE-tekniken kan föraren skräddarsy körupplevelsen. Tekniken påverkar motorns karaktär, styrning, belysning i kupén och grafiken på den digitala skärmen. Inställningarna är enkla att komma åt via skärmen för det nya EASY LINK-multimediasystemet eller via en knapp under skärmen. En enda tryckning öppnar MULTI-SENSE-fönstret för att ändra inställningar.

Tre lägen:

- Eco, för lägre förbrukning och minskade CO2-utsläpp

- Sport, för ökad körglädje, smidighet och reaktionssnabbhet

- MySense (standardläge) för individuell anpassning av körupplevelsen.

Åtta färgalternativ finns för anpassning av ljusmiljön i kupén.

Renault Nordic AB är ett helägt dotterbolag till Groupe Renault, som startade 2007 i Norden. Groupe Renault har lång historia och traditioner bakåt i tiden, från 1898. Sedan den 1/1-2008 distribuerar Renault Nordic AB personbilar, lätta transportbilar, reservdelar och service efter köpet med egen operativ verksamhet. Återförsäljarnätverket är starkt med över 160 Renault återförsäljare som sammanlagt har över 350 försäljningsställen och serviceverkstäder spridda över hela Norden. Tillsammans erbjuder de service och reservdelar för omkring 400 000 Renaultägare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Xellas nya byggblock presenteras på NordbyggJames Hardie ställer ut på NordbyggAllt fler svenskar väljer second handKraftig spridning av falska uppdateringarZEISS presenterar mät­tekniklösningar på Elmia
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd