SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt liveformat ska stötta tekniktjejer inför gymnasievalet

Trots att andelen tjejer som söker teknikprogrammet på gymnasiet har ökat är de fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande.
Genom att bemöta fördomar, svara på frågor och dela med sig av sina egna erfarenheter hoppas Tekniksprångarna Alva Holmström och Edith Rosén stötta tjejer som funderar på att söka teknik.

Gymnasievalet närmar sig. Ett enkelt val för vissa men inte för alla. Tekniktugg är en ny serie som sänds live inom Facebookgruppen Tjejer som vill gå teknik under hösten. Serien leds av Alva Holmström och Edith Rosén som tog studenten från teknikprogrammet våren 2019.

– I serien kommer vi ta upp frågeställningar som diskuteras i Facebookgruppen Tjejer som vill gå teknik och som vi vet intresserar tjejer som precis börjat eller som funderar på att söka teknikprogrammet nästa år, säger Alva Holmström och Edith Rosén. Det blir bland annat ett helt avsnitt om fördomar. Vi kommer även snacka matte och ge våra bästa pluggtips, många gånger handlar det om att tjejer har dåligt självförtroende. I premiäravsnittet berättar vi om vår första skoldag på gymnasiet, en speciell dag oavsett vilket program man börjar.

Alva Holmström och Edith Rosén går Tekniksprånget som är ett fyra månaders praktikprogram. De gör sin praktik hos arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen med syfte att lära sig mer om teknikbranschen och framförallt ingenjörsyrket – ett smart yrkesval om man vill bidra till en positiv förändring i samhället, menar Elin Östblom som är Tekniksprångarnas handledare.

Att en teknisk utbildning kan leda till ett arbete inom våra mest aktuella samhällsfrågor som rör klimat, infrastruktur, vård och omsorg är det inte alla som känner till och det vill Teknikföretagen belysa i sin ungdomskommunikation.

– För att bredda rekryteringen fokuserar vi bland annat på målgruppen ungdomar, framförallt tjejer, som ska välja gymnasieutbildning. Det gör vi genom att visa en mer varierad bild av teknik och lyfta fram inspirerande förebilder som Alva och Edith, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Målet är att alla ska få samma förutsättningar och välja utbildning utifrån sitt eget intresse och inte begränsas av normer. En ojämn könsfördelning inom teknikbranschen bidrar till negativa konsekvenser för såväl enskilda individer som för samhället i stort, därför är den här typen av satsningar viktiga.

Facebookgruppen Tjejer som vill gå teknik är en mötesplats för tjejer och ickebinära som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet. Gruppen har visat sig vara en fullträff och flera medlemmar menar att communityt gett stöd och spelat en avgörande roll i gymnasievalet. Som en förlängning finns Instagramkontot Tjejer som går teknik där tjejer som redan går teknikprogrammet turas om att administrera innehållet och svara på frågor.

Anna Lööf
Presschef
+46 72-523 25 80
anna.loof@teknikforetagen.se

Elin Östblom
Ungdomskommunikatör
+46 70-372 32 20
elin.ostblom@teknikforetagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN