SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfallet

Tusentals ton giftigt elavfall dumpas illegalt i utsatta regioner varje år. Ett nytt tillägg till TCO Certified Edge bidrar till att lösa problemet.
Genom att köpa certifierade IT-produkter kan inköpare se till att en motsvarande mängd elavfall samlas in och återvinns på ett säkert sätt.

Elavfall är ett enormt problem för både människor och miljö. När det inte hanteras på ett ansvarsfullt sätt kan skadliga ämnen läcka ut i miljön och hamna i grödor och dricksvatten.

TCO Development, organisationen bakom den globala hållbarhetscertifieringen TCO Certified, ger nu inköpsorganisationer möjlighet att ta ansvar för elavfallet de skapar. När de köper en IT-produkt certifierad enligt det nya kravet i TCO Certified Edge, E-waste Compensated, kommer en motsvarande mängd elavfall samlas in i ett land som saknar möjlighet att ta hand om det på ett säkert sätt. Det gör att miljön skyddas från skadliga ämnen. Sociala aspekter ingår också vilket bidrar till att schysta arbetstillfällen skapas lokalt. Sedan fraktas produkten till en återvinningsanläggning som uppfyller höga miljökrav.

- Med TCO Certified Edge, E-waste compensated vill vi ge inköpare och IT-industrin ett kraftfullt verktyg i kampen mot elavfallet, säger Andreas Rehn, Development Manager på TCO Development.

Closing the Loop arbetar med cirkulära tjänster och är den första organisation som är godkänd för att sköta insamlingen inom ramen för kravet TCO Certified Edge, E-waste compensated.

- Elavfall ses ofta som ett problem, men det skapar också möjligheter för grön upphandling. Genom att flytta elavfallet till en plats där det kan återvinnas på ett ansvarsfullt sätt kan värdefulla resurser få ett andra liv i den cirkulära ekonomin, säger Joost de Kluijver , grundare av Closing the Loop.

TCO Certified Edge är ett tillägg till TCO Certified. Det nya kravet E-waste Compensated lanseras den 31 mars. Därefter kan organisationer som köper in IT-produkter använda kravet i upphandlingar.

Mer om TCO Certified Edge, E-waste Compensated
https://tcocertified.se/tco-certified-edge-e-waste-compensated

Contact
Cassandra Julin
Global PR and Communication Manager
press@tcodevelopment.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN