SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Renova bygger för världsunik metallåtervinning

Renovas teknik för att återvinna zink ur askan som bildas vid avfallsförbränning är den enda i världen i sitt slag.
Nu bygger Renova en anläggning vid avfallskraftvärmeverket i Sävenäs där tekniken ska appliceras i stor skala. Satsningen innebär stora miljömässiga vinster och beräknas samtidigt spara miljoner.

Den nya anläggningen för så kallad asktvätt med zinkåtervinning ska projekteras och börja byggas under 2019 och 2020. Det finns idag ingen anläggning i världen som hanterar flygaska enligt denna teknik och byggnationen placerar Renova i fronten för hållbar hantering av sådan aska.

Renovas vd Anders Åström är mycket positiv till satsningen:

– Det här är ett strålande exempel på hur vi är med och driver utvecklingen mot hållbar hantering av avfall. Vi hanterar flygaskan på ett säkert och hållbart sätt och kan ta till vara på tidigare outnyttjade naturresurser säger han. Dessutom sparar vi pengar.

Metoden bygger på att flygaska, det vill säga askan som följer med rökgasen från förbränningen, tvättas med syra som också avskilts ur rökgasen. Tvättvätskan fångar upp zink som därefter filtreras ut, tvättas och blir ny zinkråvara. Råvaran bedöms uppfylla kraven för att den ska kunna upparbetas vidare till högvärdig metall. Resultat från en tidigare pilotstudie visar att cirka 70 procent av zinken i flygaskan kan återvinnas och säljas till metallindustrin.

I dag blandas flygaskan ihop med slammet från vattenreningen till en restprodukt som deponeras. Enligt en ny lagstiftning 2018 klassas den som farligt avfall, varför den måste transporteras till extern och dyrare hantering.

– Den stora vinsten med den här metoden är att vi slipper deponera så mycket avfall, säger Karin Karlfeldt Fedje, docent i miljö- och materialteknik och forskare på Renova och Chalmers. Hon har initierat och lett projektet från labbstudier till pilotstudien i samarbete med Babcock & Wilcox Vølund AB (tidigare Götaverken Miljö AB).

Den tvättade flygaskan innehåller lägre halter av bland annat klorider och tungmetaller och kan återföras till förbränningen. Giftiga dioxiner som bildas under processen och binds till askpartiklarna kan inte tvättas bort av syran, men bryts däremot ner om askan återförs. Enkelt uttryckt kan alltså värdefulla metaller återvinnas samtidigt som askresterna blir renare.

– Vi ser faktiskt inga nackdelar alls, säger Karin Karlfeldt Fedje. Pilotstudien visar att tekniken fungerar, det finns en ekonomisk potential och stora miljömässiga vinster i form av mindre deponi, färre transporter och mindre brytning av ny zink.

– Vi behöver heller inte köpa in nya kemikalier. Vi har redan allt vi behöver eftersom syran också är en restprodukt.

Den nya anläggningen har en investeringsbudget på cirka 90 miljoner kronor. Kalkylen visar att asktvätt med zinkåtervinning ger minskade kostnader och förväntas ge en besparing på tolv miljoner kronor per år jämfört med dagens hantering.

Fakta – anläggning för asktvätt med zinkåtervinning

Anläggningen blir först i världen med denna typ av teknik.

Cirka 70 procent av zinken i flygaskan kan återvinnas.

Satsningen bygger på labbstudier och en pilotstudie i samarbete med Babcock & Wilcox Vølund AB (tidigare Götaverken Miljö AB), Chalmers, Högskolan i Borås och Linköpings universitet. Finansiärer har varit Waste Refinery och Energiforsk.

Miljömässiga fördelar:
Minskad deponering.
Färre transporter.
Minskad energikrävande brytning av ny zink.
Ekonomisk potential:
En zinkråvara erhålls som håller tillräcklig kvalitet för att kunna säljas till metallindustrin.
Minskade kostnader för deponi.
Minskade kostnader för transporter.

Tidplan:
Styrelsebeslut: februari 2019
Projektering, bygglov: 2019
Beställning, tillverkning, byggnation, installation: 2019–2020
Driftsättning, intrimning, övertagande: 2020–2021

Fakta – zink:
Metalliskt grundämne som finns naturligt i miljön och är livsnödvändigt för människor och allt annat levande, men kan vara skadligt i för stora mängder.

Zink används främst till galvanisering för rostskyddsbehandling av järn och stål, men också till batterier och som vitt färgpigment. Zink är antioxiderande och en vanlig ingrediens i medicinska salvor, solskydds- och hudkrämer.

Zink bryts på flera ställen i Sverige, vilket står för cirka en fjärdedel av produktionen inom EU.

För mer information kontakta: Karin Karlfeldt Fedje 031-772 21 49.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nordkoreanskt kopplad hotaktörSolita välkomnar Anders Hedfalk Dell integrerar Gaudi3 i PowerEdge-servrarBusinessBike blir Lease a Bike i Sverige
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa