SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Reparbete med säkerheten i fokus

Rostskyddsmålning av Nordens högsta byggnad. Den 190 meter höga skyskrapan Turning torso i Malmö.
De har tvättat Globens utsida, rostskyddsmålat Turning torso, monterat juldekorationer och inspekterat höga broar – allt hängandes fritt i rep. För Klätterservice, som jobbar med reparbete, är säkerheten alltid i främsta fokus.

Det kan handla om allt från inspektion av höga byggnader, kraftverk, broar eller betongkonstruktioner till underhållsarbeten på hög höjd. När det är för högt, för otillgängligt eller helt enkelt vid mindre punktinsatser där det blir alltför dyrt att bygga upp stora byggnadsställningar. Då kallas reparbetarna på Klätterservice in. De är ett repklättringsföretag där medarbetarna, förutom certifieringar inom höghöjdsarbete, även är utbildade hantverkare av olika slag. Här arbetar allt från elektriker och målare till plåtslagare och snickare. En av dem är Johan Lernell, platschef på Klätterservice Stockholmskontor. Han berättar att säkerheten alltid kommer först i företagets verksamhet.

– Vi utför alltid alla våra reparbeten i ett 2-repssystem med ett arbetsrep och ett back-up-rep, där vi använder minst två av varandra oberoende infästningspunkter. Och varje arbetsdag börjar med en riskanalys.

Klätterservice är certifierade för reparbete via en internationell organisation som heter SPRAT, som har mycket tajta säkerhetsregler, faktiskt mer stränga än Arbetsmiljöverkets. Det innebär bland annat skillnader i utbildningarnas omfattning, procedurer och säkerhetsmedvetenhet.

– Arbetsmiljöverkets säkerhetskrav är tyvärr ganska låga när det gäller reparbete. Om man upphandlar reparbete efter de kraven är risken stor att det inte blir säkert, effektivt eller professionellt, säger Johan Lernell och fortsätter:

– Vi har istället valt att rätta oss efter det amerikanska organet SPRATs regelverk. Rent praktiskt handlar det om hur vi jobbar med repen och att det i varje team alltid finns minst två personer där minst den ena innehar den högsta nivån av certifiering – en så kallad SPRAT Level III supervisor. För att nå upp till nivån supervisor krävs det mellan 3–5 års heltidsarbete hängandes i rep.

Att säkerhet är a och o vid arbete på hög höjd säger sig själv, ändå slarvas det med detta på många arbetsplatser runtom i landet. Det visar inte minst olycksstatistiken. Klätterservice har som ambition att öka kunskaperna om säkert arbete på hög höjd hos sina kunder och branschkollegor. Därför håller de även i utbildningar, både ute hos kunder och på plats i en fullt utrustad utbildningslokal.

– Jag tycker att det är viktigt att företag med anställda som arbetar på hög höjd blir bättre på att utbilda sina medarbetare inom säkerhet, säger Johan Lernell.

Du som har en bakgrund inom plåtslageri, hur tycker du att säkerhetstänket är generellt i den här branschen?
– Plåtslagare, precis som många andra yrkesgrupper som arbetar på utsatta tak och andra platser, har ofta en invand och vedertagen praxis i sitt sätt att arbeta som inte alltid är det säkraste. Det är som att man låter sig invaggas i falsk säkerhet när man går på ett tak och har en byggnadsställning. Men det är precis lika viktigt att arbeta med fallskydd och annan skyddsutrustning på både två som 102 meters höjd.

Vad kan Plåt & Ventföretagens medlemmar lära sig av er verksamhet, när det kommer till säkerhet?

– Det är att se till att alla har god utbildning kring att kunna arbeta med fallskydd, att se till att alla efterlever de regler som finns och att ständigt utbilda de som arbetar på hög höjd.

Flera av våra samarbetspartners inom plåt och ventilation har vi fått genom att arbeta tillsammans på projekt. En erfaren reparbetare från Klätterservice tar hand om säkerheten och hjälper den mer erfarne plåtslagaren med arbetet. Det blir säkert, effektivt och utvecklande!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN