SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Returbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfall

Byggsektorn är den bransch som producerar mest avfall i Sverige (efter gruvavfall). 2018 stod byggsektorn för hela 12 miljoner ton avfall, vilket motsvarar 35 procent av allt uppkommet avfall i Sverige.
Returbagen är det gotländska företaget vars målsättning är att hjälpa fler byggföretag att återvinna sitt avfall.

Storsäckar förenklar avfallshanteringen
Eftersom byggbranschen står för en så pass stor mängd avfall är det viktigt att det finns möjligheter till enkla och tillgängliga lösningar. Returbagen är en tjänst som bidrar till en smidigare avfallshantering redan från att avfallet uppstår på bygget.

– Det är en enkel tjänst som gör mycket nytta, du köper våra storsäckar i din lokala bygghandel, fyller dem med avfall och bokar sedan hämtning av säckarna via vår hemsida, berättar Daniel Björkman, VD och ägare av Returbagen.

På så sätt sorteras avfallet direkt på bygget och Returbagen ser till att avfallet transporteras till återvinningscentralen på bästa miljövänliga sätt.

Byggavfallet ökar men inte allt återvinns
Sedan 2016 har mängden icke-farligt avfall från byggbranschen ökat, men allt återvinns inte. 2018 var det bara hälften av allt bygg-och rivningsmaterial som återvanns, enligt statistik från Boverket. Det finns alltså möjlighet till stor förbättring.

Returbagen är ett exempel på en sådan förbättring och hoppas få fler inom byggbranschen att återvinna och se fördelarna med att ha en ordentlig avfallshantering. Dessutom hjälper även Returbagen företagen att spara tid och fokusera på sina byggprojekt.

– Byggföretagen slipper åka flera vändor fram och tillbaka till återvinningscentralen, istället kan de fokusera på att göra det de är bäst på medan vi tar hand om deras avfall. Det är en väldigt uppskattad tjänst, säger Daniel Björkman.

Om Returbagen
Returbagen är ett unikt koncept som erbjuder upphämtning och transportering av avfall i storsäckar med hjälp av lokala åkare. Ett system som ser till att byggarbetare och privatpersoner kan fokusera på bygget/renoveringen och bli klar med sina byggprojekt i tid.

Returbagen har funnits på Gotland i åtta år men har nyligen etablerat sig utanför ön. Nu finns även tjänsten i Kalmar län och målet är på sikt att tjänsten ska erbjudas i hela Sverige.

Tre steg för att bli av med avfallet
1. Köp säckarna hos din lokala bygghandel.
2. Fyll säckarna med ditt avfall.
3. Boka hämtning på www.returbagen.nu.

En lokal åkare hämtar sedan upp avfallet och transporterar det till återvinningscentralen. De lokala åkarna tar med avfallet till och från andra uppdrag – man kan säga att avfallet åker kollektivt. På så sätt transporteras avfallet på bästa miljövänliga sätt.

Säckarna finns i tre storlekar: Small (0,2 m3), Medium (1 m3) och Large (2 m3).

Läs mer och beställ hämtning av avfall eller leverans av material såsom jord, sand och grus i storsäck på www.returbagen.nu.

Se vår film, klicka här för att se den.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daniel Björkman
VD
Gotlands län & Kalmars län
daniel@returbagen.nu
070-308 68 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN