SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

RISE bidrar till utvecklingen av fusionsreaktorn ITER

Väteplasman ska hållas på plats av extremt starka magnetfält
RISE och Lunds Tekniska Högskola har undersökt hur strömaggregat i den experimentella fusionsreaktorn ITER kan konstrueras. Resultaten banar väg för svensk industri som vill göra affärer med stora internationella forskningsanläggningar.

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) är en experimentell fusionsreaktor som just nu byggs i södra Frankrike. I reaktorn ska väteplasma med en temperatur på 150 miljoner grader Celsius hållas på plats av extremt starka magnetfält. Detta kräver kraftfulla strömaggregat som kan förse magnetspolar med den energi som krävs.

– En av de största utmaningarna med strömaggregaten är de starka magnetfälten som påverkar utrustningen. En lösning för att skydda mot magnetfälten är att öka storleken på de kritiska komponenterna, samtidigt är det begränsade tillgängliga fysiska utrymmet och viktbegränsningarna en annan stor utmaning. Strömaggregaten får inte vara för stora eller för tunga, säger Joni Klüss, senior forskare på RISE.

RISE och Lunds Tekniska Högskola fick under våren 2022 i uppdrag av ITER att undersöka hur dessa strömaggregat kan konstrueras. AQ Elautomatik, som bygger utrustning för kraftelektronik, har också varit med som underleverantör i projektet som avslutades i slutet av februari i år.

Projektet har bedömt olika teknologier och tagit fram en rekommenderad och genomförbar lösning för ITER, inklusive förslag på konstruktion, kostnadsuppskattning och planering för driftsättning.

– Vi blev förvånade över hur mycket magnetfälten påverkade utrustningen och var tvungna att gå igenom varje komponent för sig för att komma fram till en lösning. Ändå kunde vi utveckla en genomförbar lösning med överlägsen prestanda som också möter utrymmes- och viktbegränsningarna, säger Joni Klüss.

Fler möjligheter för svensk industri
I en kommande upphandling tänker ITER fördjupa kunskapen om hur magnetfälten påverkar strömaggregaten genom tester i en experimentell miljö med riktiga magnetfält. Och på sikt kommer det att finnas fler möjligheter för svensk industri, när konstruktion och leverans av strömaggregaten ska upphandlas.

– Genom de resultat vi har levererat här har vi ökat förtroendet för Sveriges konkurrenskraft och banat väg för svenska företag som vill leverera till storskaliga forskningsanläggningar, säger Håkan Nilsson, projektledare på RISE och affärsutvecklare på Big Science Sweden, som stödjer svenska företag och organisationer som vill utveckla och leverera avancerad teknik till storskaliga forskningsanläggningar.

ITER är bara en av flera europeiska storskaliga forskningsanläggningar med möjligheter för svensk industri att delta i samarbeten och göra affärer. Här finns till exempel partikelacceleratorn CERN i Schweiz, ESS som just nu byggs i Lund och SKA-observatoriet (Square Kilometer Array) som började byggas i december 2022.

– Sådana här anläggningar står för upphandlingar på 20–30 miljarder kronor varje år och vårt uppdrag är att se till att Sverige med vår teknik och kompetens hittar möjligheter att bidra och göra affärer, säger Håkan Nilsson.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-12
BOLIST vill att fler lyckas med sina byggprojektHur kan organisationer maximera värdet av AI Mestergruppen behåller den ledande positionen Ökat cyberhotTryckkärl för industriellt bruk och deras betydelse
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka