SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i Härjedalen

Skellefteå Kraft och investmentbolaget Ardian har tecknat ett avtal som innebär att Skellefteå Kraft under tio års tid köper 30 procent av produktionen från den vindkraftpark som Ardian ska bygga på Åndberget i Härjedalen.
Ardian, ett franskt investmentbolag, aviserade tidigare i år att de investerar 300 miljoner Euro i Åndberg vindkraftpark som ska byggas i Lillhärdal kommun i Härjedalen. Investeringen gjordes via eNordic, Ardians nya investeringsplattform i Norden.

Parken ska byggas av OX2, en etablerad vindkraftutvecklare, och ska stå klar 2022. Åndberg vindkraftpark har en förväntad årsproduktion på 832 GWh och nu har Skellefteå Kraft åtagit sig att köpa 30 procent av produktionen (250 GWh) vilket motsvarar förbrukningen i cirka 50 000 hushåll.

- Som ett av Sveriges största energiföretag har Skellefteå Kraft ett stort ansvar för att driva utvecklingen mot ett hållbart och välfungerande samhälle. Vi ser investeringar i ny vindkraft som en viktig del av omställningen av energisystemet och är glada att tillsammans med Ardian, eNordic och OX2 möjliggöra en ny stor vindkraftpark i Sverige och samtidigt säkerställa att vi får tillgång till stora mängder förnybar el till våra kunder, säger Stefan Forsgren, affärsområdeschef vid Skellefteå Kraft.

Åndberg vindkraftpark är en av tre vindkraftinvesteringar i Ardians energiplattform i Norden, eNordic. eNordic leds av branschexperterna Eero Auranne och Thomas Linnard och investerar i och konsoliderar tillgångar inom vindkraft, biomassa, vatten och fjärrvärme.

- Avtalet med Skellefteå Kraft är resultatet av ett gott lokalt samarbete och en manifestation av kommersiell lönsamhet för grön energi. Vi är glada över att kunna bidra till att ställa om energisystemet till hållbart och eNordic kommer att fortsätta bygga ut vår hållbara energiplattform med ytterligare investeringar i Norden”, säger Eero Auranne, Vd för eNordic.

Ardian, som är ett av världens största investmentbolag, har byggt eller förvaltat 3 GW förnybar kapacitet i nio länder runt om i världen sedan 2007. Ardian har en övergripande policy där man jobbar hårt för att motverka klimatförändringarna, genom att bland annat snabbt minska koldioxidutsläppen hos sina portföljbolag med ett mål att bygga en mer hållbar ekonomi.

- Detta partnerskap är ett perfekt exempel på hur Ardian framgångsrikt jobbar med lokala aktörer för att främja den snabba omställningen till hållbar energi. Som en ledande investerare inom branschen ser vi betydande tillväxtpotential i Norden. Regionen har varit en pionjär inom energiinnovation och vi ser fram emot att fortsätta investera i intressanta möjligheter genom eNordic, säger Simo Santavirta, ansvarig rådgivare på Ardian Infrastructure.

För mer information kontakta:

Stefan Forsgren, affärsområdeschef kraftsystem Skellefteå Kraft
stefan.forsgren@skekraft.se
Tel: 070-3404788

Carl Leijonhufvud, eNordic / Ardian
cleijonhufvud@headlandconsultancy.com
Tel: +44 20 3805 4827

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN