SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skyddsvisir för vården skärs ut snabbt på Curiosum

En vattenskärare fungerar genom att vatten med högt tryck (3500 bar) skär materialet. Oftast blandar man även in sand i vattnet.
Bristen på skyddsutrustning inom sjukvården har lett till att maskinerna går varma på Curiosum – Umeås ny science center – vid Umeå universitet. Uppdraget är att tillverka hållare till skyddsvisir, och Magnus Lindgren, verkstadsansvarig, har därför tagit fram en effektivare produktionsmetod med hjälp av vattenskärning.

– Vi kan tillverka cirka hundra stycken i timmen, säger han.

På grund av covid-19-krisen råder stor brist på skyddsutrustning – såsom skyddsvisir och andningsmasker – inom landets hälso- och sjukvård. Det svenska företaget 3DVerkstan har därför tagit fram en ny design för hållare till skyddsvisir, som fått godkänt av sjukvården.

– När den designen kom, kunde även vi på Curiosum börja att producera skyddsvisir. I samma veva hörde Umeå kommun av sig och ville ha hjälp med 3D-printning av visirhållare, och det känns förstås väldigt bra att kunna bidra med något i den här situationen, säger Magnus Lindgren, forskningsingenjör på Curiosum och ansvarig för verkstaden för tillverkning med digital teknik.

I just Umeå kommun råder brist på skyddsutrustning inom bland annat äldreomsorg, funktionshinderomsorg och inom vård- och omsorgsboenden.

– Förutom visirhållare och OH-film till hållarna, är det framför allt engångsförkläden, engångsskyddsrockar och munskydd som det behövs mer av, säger Jeanette Eriksson, sekreterare vid socialtjänstens kansli vid Umeå kommun.

Umeå kommun har nu bett Curiosum att tillverka tusen visirhållare. Eftersom 3D-utskrifter tar lång tid – mellan 30 och 90 minuter beroende på skrivare – har Magnus Lindgren tagit fram en effektivare produktionsmetod.

– Vi skär nu ut visirhållare med hjälp av vattenskärare. Det har gjort att vi kan producera en visirhållare på cirka 30 sekunder. Vi tillverkar dem i PETG-plast, ett material som är särskilt lämpat för vården. Det är segt, svårt att bryta av, går att sterilisera och är dessutom livsmedelsgodkänt, säger Magnus Lindgren.

När visirhållarna är färdigtillverkade levereras de till Umeå kommun, som kompletterar hållarna med OH-film. Viljan att hjälpa till har varit stor – flera personer med 3D-skrivare i hemmet har bidragit till produktionen, och andra enheter på universitetet står i startgroparna för att börja tillverka hållare. Umeå kommun uttrycker stor tacksamhet för hjälpen.

– Stödet är helt ovärderligt, eftersom vi har svårt att lösa det här på egen hand. Det är en stor ljusglimt hur samhället går ihop i en kristid som denna och tillsammans försöker hitta lösningar. Jag hittar inte ord för att uttrucka den tacksamhet jag känner, gentemot Curiosum och alla andra som hjälper till, säger Jeanette Eriksson.

För mer information, kontakta:
Magnus Lindgren, forskningsingenjör, Curiosum
magnus.lindgren01@umu.se

Eva Lönn, kommunikatör, Curiosum
eva.lonn@umu.se

Jeanette Eriksson, sekreterare, socialtjänstens kansli, Umeå kommun
jeanette.eriksson@umea.se

Om fler vill bidra med visir, OH-film eller annan skyddsutrustning så tar Umeå kommun tacksamt emot det stöd de kan få. Det går bra att vända sig direkt till Jeanette Eriksson.

För de som vill bidra med 3D-utskrivna hållare, ladda ner en fil och instruktioner på 3Dverkstans webb: http://www.faceshield.nu

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN