SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Spitze AB växer så det knakar

Spitze AB i Skottorp går på högvarv. I maj i år flyttade man från Vallberga där man varit i 12 år till splitternya lokaler på Skottorps industriområde utanför Laholm.
Samtidigt passade man på att uppgradera sin maskinpark och även investera i ett nollpunktssystem från SCHUNK. Allt för att möta en ökad efterfrågan på företagets produkter och tjänster.

– Vi har investerat stort i samband med flytten. Vi hade en del gamla maskiner och det var helt enkelt dags att byta ut dem mot moderna maskiner av högre klass. Sedan behövde vi också titta på andra delar, till exempel hur vi kunde få ut mer av våra maskiner. Vi investerade därför även i ett nollpunktssystem från SCHUNK till vår nya fräsmaskin och det blev ett rejält lyft för oss, säger Spitze AB:s vd Peter Kjellberg.

Spitze AB grundades 2005 och företaget utvecklar och producerar förpackningsmaskiner för kartong och wellpapp. IKEA är i dag den enskilt största kunden och livsmedelsindustrin utgör 60-70% av kunderna.

Vid starten 2005 var man fem anställda, förra sommaren 12 och i dag är man 23 anställda. Och trots att man tidigare i år flyttade från 600 till 1500 kvm så har man redan vuxit ur lokalerna.

– Vi tittar redan på nästa steg med att bygga ut. Vi köpte tomt så att vi kunde expandera. Men tills det blir klart har vi fått titta på alla delar i vår verksamhet för att effektivisera och förbättra. En del i processen har varit att investera i SCHUNKs nollpunktssystem VERO-S NSE3 som vi använder i vår nya femaxliga fräsmaskin, en DMG Mori CMX 50U.

För oss har det varit viktigt att korta ner ställtiderna. Med nya maskiner och nollpunktssystemet har vi ökat vår kapacitet mångdubbelt men det räcker faktiskt inte. Vi har fullt ös på produktionen men har ibland svårt att leverera detaljer till oss själva, säger Peter Kjellberg.

CNC-operatören Markus Philipsson flikar in: – Vår starka sida är att vi har en stor ställbarhet och flexibilitet i våra maskiner men det är något som behövde bli bättre. Nu går det oerhört mycket snabbare med VERO-S NSE3 att ställa om än tidigare.

Det skulle inte fungera i dag att rigga och nolla manuellt. Jag hade indikerat ihjäl mig. Vi är fortfarande nybörjare på
systemet men vi kan redan nu se en avsevärd skillnad i både precision och tid, säger Markus Philipsson.

Spitze AB har i dag en stor efterfrågan på sina produkter och tjänster. En förklaring till framgången handlar om klimat, miljö och hållbarhet.

– Just nu har vi en stor efterfrågan på våra förpackningsmaskiner från livsmedelsindustrin och det beror på att många vill gå över från plast till papp. Vi har till exempel fyra maskiner som ska till Marocko och det är uteslutande på grund av den plastdiskussion som har varit. Många vill gå över från plast till papp så vi kan säga att vi ligger helt rätt i tiden, säger Peter Kjellberg.

Företaget har också blivit uppmärksammat och prisat för sitt miljöengagemang och arbete med hållbarhet. Förra året blev Peter Kjellberg och Spitzes grundare Torben Salander Årets företagare i Laholms kommun och i år blev företaget nominerat till Årets hållbara företag till Guldkvällen för sitt miljöengagemang.

– Miljön är viktig för oss. Vi sammankopplar miljö och ekonomi. Vi tror att om man är i framkant nu så kommer man att vinna på det i slutet. Vi tänker på miljö och energi i allt vi gör. Vi kommer till exempel att installera solpaneler och ha en biodling här utanför företaget. Det är för att bidra. Vi vill vara med och påverka, säger Peter Kjellberg.

– Spitze AB har verkligen tagit ett helhetsgrepp om sin verksamhet och vi på SCHUNK är väldigt glada att få vara en del av företagets steg in i framtiden med ny teknik och arbetssätt, säger Roger Cronholm, försäljningschef på SCHUNK.

Planeringen av utbyggnaden är i full gång. Man behöver både utrymme för sin maskintillverkning men även lagerutrymme. Företaget visar på en stark tillväxt och Peter Kjellberg ser med stor tillförsikt på framtiden.

– Vi tror att vi kommer att ha ännu mer att göra och öka vår omsättning. Vi kommer att påbörja utbyggnaden av våra lokaler och med tiden byta ut gamla maskiner mot nya. Vi kommer också att behöva investera i dubbla uppsättningar av SCHUNKs nollpunktssystem VERO-S NSE3 så att vi kan förrigga. Det är viktigt att kapa downtiderna när vi ställer om.

Vi kommer också att titta på automation. Vår nya fräsmaskin är förberedd för robot och automation och det är något som vi kommer att behöva framöver. I dag kan man bygga automation på väldigt korta serier och det kommer att ge oss en än större flexibilitet. Vi vill vara väl rustade inför framtiden, avslutar Peter Kjellberg.

Petra Israelsson
Marketing & Sales Support
Sweden, Finland, Norway

Tel direct +46 (0) 8 554 421 16
Tel mobile phone +46 (0) 72 544 62 44
petra.israelsson@se.schunk.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN