SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningar

Atlas Copco Compressor bidrar med utrustning för tryckluft och kvävgas
När Stora Enso Biomaterials utvecklar och testar framtidens hållbara lösningar av skogsråvara bidrar Atlas Copco Compressor med marknadsledande utrustning för tryckluft och kvävgas

Inte långt från Atlas Copcos huvudkontor i Sickla ligger ett av Stora Ensos Innovationscenter för biomaterial. Här arbetar experter från mer än 20 olika länder med att utveckla förnybara material och biobaserade kemikalier som bidrar till den cirkulära ekonomin och som skapar förutsättningar för en hållbar framtid. Toppmoderna kompressorer och kvävgasgeneratorer från Atlas Copco Compressor är en viktig del av den tekniska utrustning som används när nya produkter testas och utvärderas i det moderna laboratoriet.

Stora Enso ersätter icke förnybara material med förnybara produkter
Stora Enso är en av världens största skogsägare och det är förnybara produkter tillverkade av råvara från skogen som får företagets hjärta att slå. Genom att erbjuda nya innovativa produkter som ersätter och minskar användningen av fossilbaserade material och kemikalier bidrar Stora Enso Biomaterials till att göra världen till en mer hållbar plats. Traditionella plastmöbler och plastflaskor kan ersättas med produkter tillverkade i träfiberbaserade biomaterial, frigolit kan ersättas med biobaserat cellulosaskum och olika typer av fossilbaserade lim kan ersättas med ligninbaserade bindemedel. Exemplen är många fler, men syftet är detsamma: att skapa värde och goda förutsättningar för människorna och planeten.

I de allra flesta fall startar förnybara produkter med idéer som måste testas i ett laboratorium
Många av de nya hållbara skogsbaserade produkter som lanserats under de senaste åren har sett dagens ljus i något av Stora Ensos laboratorier där olika idéer och koncept utvärderas innan de produceras i större skala. I laboratoriet på Fannys väg i Sickla testas och utvecklas nya idéer och koncept som många gånger leder till att mindre miljövänliga material ersätts av olika typer av träprodukter.

"I laboratoriet kan forskare och ingenjörer testa nya innovativa idéer som aldrig tidigare lanserats. Genom att utmana oss själva och genom att våga testa nya koncept säkerställer vi att vi hela tiden ligger i framkant vad gäller träprodukter och träkemi." Lars Hjelm, Site Safety Manager & Senior R&D Laboratory Engineer

Laboratoriet i Stor Ensos Innovation center i Sickla är en kontrollerad miljö där tryckluft och kvävgas från Atlas Copco spelar en viktig roll
När ett nytt bindemedel för spånskivor ska testas blandas träspån med hjälp av en mixer som trycker in och slår sönder bindemedlet med hjälp av tryckluft. Den färdiga trämixen pressas till plattor vars hållfasthet testas i maskiner med pneumatiska grepp. Olika typer av materialprover analyseras även i utrustning som utsätter materialet för mekanisk stress över olika temperaturintervall. Där används tryckluft för att reglera temperaturen i själva testkammaren. Om det material som testas kräver en inert miljö så användas istället kvävgas, vilket eliminerar påverkan av syre på materialet. Kvävgas används även för att torka (flusha) kylaggregatets ledningar så att det inte bildas is i aggregatet eller efterföljande utrustning.

"Den tryckluft och kvävgas som används i just den här applikationen måste renas med förfilter innan den går in i testkammaren. Men filtren behöver nästan aldrig bytas eftersom både luften och gasen från Atlas Copcos maskiner håller så bra kvalitet." Dimitri Areskogh, R&D Senior Specialist

En annan laboratorieapplikation som kräver stora mängder kvävgas är vätskekromatografimasspektrometri, LCMS, en teknik som används för att separera blandningar av organiska ämnen samtidigt som den strukturella identiteten hos de enskilda komponenterna identifieras och uppmäts. Kvävgasen används då för att ta bort förorenande ämnen som inte ska följa med in i masspektrometern, exempelvis vatten och olika typer av lösningsmedel. Exemplen där tryckluft och kvävgas används i laboratoriemiljö är många och i Stora Ensos Innovationscenter i Sickla finns det många fler applikationer och processer som drar nytta av de energieffektiva och tillförlitliga maskiner som levereras av Atlas Copco.

Oljesmorda skruvkompressorer med varvtalsstyrning och kvävgasgeneratorer med PSA-teknik
De två huvudkompressorerna som används av innovationscentrets laboratorium är av typen GA22VSD+, oljesmorda skruvkompressorer med varvtalsstyrning. I applikationer där behovet av tryckluft varierar är den här typen av maskiner upp till 50 % mer energieffektiva än maskiner med fast varvtal och i en laboratoriemiljö med varierande luftbehov sparar en sådan lösning mycket pengar. Den kvävgasgenerator som köpts in är av typen NGP40+ som klarar renheter upp till 99,999 %, nivåer som många gånger är ett måste i laboratoriemiljöer. Luften torkas med hjälp av en BD100+, en adsorptionstork lämplig för kritiska processer som kräver mycket låga tryckdaggpunkter. Som backup används en äldre GA11VSD+FF med inbyggd kyltork och nitrogen kan hämtas från en annan applikation med egen kvävgasgenerator som finns i huset. Om en testcykel startats kan det vara förödande om om tryckluften eller kvävgasen försvinner och 100 % redundans är därför mycket viktigt i den här typen av miljö.

Forskning kring framtidens batterier kräver en egen kvävgasgenerator NGP12+
Många anser att elektrifiering är kärnan i ett hållbart energisystem. I diskussionen läggs stor vikt vid frågor som rör möjligheten att ersätta fossilbaserad energi med förnybar elkraft, som hämtas från vatten, vind, sol och bioenergi. Genom att ersätta den grafit som finns i dagens batterier med biobaserade kolmaterial från lignin kan Stora Enso reducera koldioxidutsläppen från bland annat fordonsindustrin och elektronikindustrin. Testproduktionen av träbaserat kol för batterier, Lignode® by Stora Enso, har körts igång i en pilotanläggning i Finland medan all forskning och utveckling i ämnet sker i Innovationscentret i Sickla.

De högtemperatursugnar som testar hur kolpulvrets egenskaper förändras vid uppvärmning drar stora mängder kvävgas av mycket hög renhet. Den inerta atmosfären är viktigt eftersom syre i kombination med finfördelat kol leder till en ökad risk för brand.

För mer information, varmt välkommen att kontakta:

Robert Aronson
Produktingenjör, Industrial Air Division, Atlas Copco Compressor AB
0706-29 21 19
robert.aronson@atlascopco.com

Alexandra Calgar
Marknadschef, Atlas Copco Compressor
0721-45 25 01
alexandra.calgar@atlascopco.com
Kontaktinformation
Postadress
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Besöksadress
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Region
Nacka
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556155-2794
Grundat: 1971
Anställda: 158
Välkommen till Atlas Copco Compressor AB!

Vi ingår i Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik och vårt ansvar är att marknadsföra och sälja kompressorer, vakuumpumpar, gasgeneratorer och rörsystem på hela den svenska marknaden. Sedan flera år tillbaka erbjuder vi även nulägesanalyser, energioptimering och riskbedömningar. Vårt uppdrag är att i varje försäljning erbjuda produkter och lösningar som adderar värde till applikationen, som förbättrar arbetsmiljön för människor på industrigolvet och som bidrar till ett minskat klimatavtryck.

Via vår rikstäckande eftermarknadsorganisation kan vi erbjuda förebyggande underhåll och akutservice på alla typer av maskiner – kompressorer, vakuumpumpar och gasgeneratorer. Oftast kan vi även hjälpa kunder med maskiner som inte sålts av oss. Alla servicejobb utförs av välutbildade och erfarna tekniker med lokal förankring och god kännedom om faktorer som kan påverka statusen och livslängden på er maskin. Servicen är snabb och effektiv och utförs vid en tidpunkt som passar er produktion. Potentiella problem som kan leda till effektivitetsförluster och driftsstopp lyfts fram och åtgärdas efter överenskommelse. Givetvis använder vi alltid originaldelar från Atlas Copco när maskinen levererats av oss.

Vi strävar efter att vara en pålitlig affärspartner och vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder energieffektiva och unika lösningar inom en mängd olika applikationer. Genom att lyssna på våra kunder, och genom att dela idéer med våra kollegor, driver vi utvecklingen av nya innovativa produkter som skapar affärskritiska fördelar inom svensk industri.

Välkommen att kontakta oss!

Relaterade sökord

adsorptionstork, Adsorptionstorkar, AIRnet, AIRplan, AIRScan, atlas copco, atlas copco kompressor, atlas copco service, avluftare, Blowers, blåsmaskin, Blåsmaskiner, booster, Centralvakuum, Dammfilter, dimsmörjare, Energianalys, Energibesparing, Energieffektivitet, Energiåtervinning, Fastprisservice, filter, Finvakuum, Flödesmätning, frl, Funktionsluft, Förebyggande underhållsavtal, gasgenerator, Gasgeneratorer, Grovvakuum, Hållbar produktion, Högtrycksfilter, industrikompressor, Industrivakuum, klokompressor, Klopumpar, kolfilter, Kolfilter för andningsluft, kolvkompressor, Kolvkompressorer, kolvteknologi, kompressor, kompressor oljefri, kompressor oljesmord, kompressor tillbehör, kompressor tryckluft, kompressorer, kompressorolja, kompressorservice, kondensatavledare, kondensatbehandling, Kondensatlösning, kondensatrening, Kondensvattenavtappare, Kondensvattenreningsverk, Kväverenhet, kvävgas, Kvävgasgenerator, Kvävgasgeneratorer, kyltork, Kyltorkar, lamell, Lamellpumpar, lobkompressor, luftbehållare, luftberedning, luftblås, luftfilter, luftkompressor, lufttork, Lufttorkar för andningsluft, Läcksökning, magnetventil, magnetventiler, manometer, Membrangenerator, membrantork, Membrantorkar, microfilter, nitrogen, nitrogengenerator, olja till kompressor, OLJEAVSKILJARE, oljefilter, oljefri kompressor, oljefri kompressor, oljefria kompressorer, oljeseparator, oljeseparatorer, Oljesmord kompressor, Optimizer, osc, oxygen, oxygengenerator, partikelfilter, PSA, PSA-generator, regulator, Reservdelar, Reservdelsavtal, Riskbedömning, roots blower, Rör, rördelar, Rörsystem, scrollkompressor, Scrollkompressorer, scrollteknologi, Service, Silikonfria filter, skruvkompressor, Skruvkompressorer, Skruvpumpar, skruvteknologi, Smartlink, Srvice, Styrsystem, submicrofilter, Syrerenhet, Syrgas, Syrgasgenerator, Syrgasgeneratorer, säkerhetsventiler, tandkompressor, Tandkompressorer, tandteknologi, tank, TORK, Torkar, Totalserviceavtal, tryckluft, tryckluftssystem, tryckluftstank, tryckluftsteknik, tryckluftsutrustning, tryckluftsverktyg, Tryckmätning, tryckregulatorer, turbokompressor, turboteknologi, Vakuum, Vakuum pump, Vakuumboosterpump, Vakuumlösningar, Vakuumpump, vakuumpumpar, vakuumteknik, vattenavskiljare, vattenavskiljare kompressor, vattenavskiljare tryckluft, vattenrening, Vattensmorda oljefria skruvkompressorer, Vätskeringpumpar, öwamat

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015 – OHSAS 18001 – SS-EN 17020

Kontakter

william sayghani
+46 8 743 97 99

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-12
BOLIST vill att fler lyckas med sina byggprojektHur kan organisationer maximera värdet av AI Mestergruppen behåller den ledande positionen Ökat cyberhotTryckkärl för industriellt bruk och deras betydelse
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka