SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på Vakin

Det kommunala bolaget Vakin är engagerade i Sobonas arbete med inkluderande kompetensförsörjning och har varit med i utvecklingen av nationella yrkesprofiler inom avfallshanteringoch återvinning, vattenoch avlopp samt återbruk.
Åtta medarbetare på Vakin har gått Nordiskt Valideringsforums bedömarutbildningvia Sobona. Under hösten är det dags att börja validera utvalda medarbetares kunskaper och kompetenser.

Vatten- och avloppsbranschen är en kunskapskrävande bransch där rekrytering innebär en stor utmaning. Tomas Blomqvist, vd på Vakin lyfter branschsamverkan som en viktig nyckel för att kunnamöta framtiden.
– Efterfrågan på kompetens ökar överallt. Vår förmåga att “kompetensförsörja oss själva” måste därför också öka, säger Tomas Blomqvist, vd på Vakin. Där kan kommuner och branschorganisationer stödja varandra och få en gemensam plattform.

Även Fredrik Sörvåg, kompetensutvecklare på Vakin, uppmärksammar hur validering öppnar upp för kompetensförsörjning inom det egna bolaget:

– Det är en genväg till att faktiskt komma framåt med kompetensförsörjningen av personal.

Ett tydligt exempel på hur validering möjliggör interna rekryteringar är Hanna Magnusson och hennes karriärväxling inom bolaget. Hon har gått från ett jobb som drifttekniker på Vakins återvinningscentrali Vindeln till produktionstekniker inom VA.

- Jobbet lät intressant, jag blev nyfiken och när tjänsten kom ut sökte jag den. Jag ska valideras i höst, det känns bra att få ett yrkesbevis. Jag trivs jättebra och skulle absolut kunna jobbamed det här hela livet, säger Hanna Magnusson, produktionstekniker på Vakin.

– Hanna är ett lysande exempel på hur vi kan använda oss av befintliga medarbetare, konstaterar Tomas Blomqvist, vd på Vakin.

Walter Jonasson, underhållschef på Vakin kommenterar:

– Jag ser ett stort värde i att jobba med validering. Många av de som vi anställer saknar eftergymnasial utbildning. Och validering kan stärka deras självförtroende och självkänsla. Många medarbetarekan mycket, men de som har praktiska yrken saknar många gånger en formell utbildning. Modulerna i yrkesprofilen säkerställer att det är samsyn kring miniminivån vad gäller kunskap. De skapar även medvetenhet om att kompetens kan uttryckas på olika sätt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Johan Sjödin
Kommunikatör
Press/media, VA-projekt
johan.sjodin@vakin.se
0705439662

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nordkoreanskt kopplad hotaktörSolita välkomnar Anders Hedfalk Dell integrerar Gaudi3 i PowerEdge-servrarBusinessBike blir Lease a Bike i Sverige
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa