SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Succé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara material

BioLyftet drog igång med flera fullbokade utbildningar och frukostmöten under 2019. När året summeras har 220 deltagare genomfört utbildningen på olika platser i landet, från Östersund till Lund. Nu fortsätter satsningen.
BioLyftet är en kostnadsfri tvådagars utbildning för små och medelstora företag som vill höja kunskapen om biobaserade och återvunna material.

– Vi ser att det finns ett stort behov av ökad kunskap om alternativa material och lösningar. Många av företagen är idag helt beroende av sina leverantörers kunskap och utbud, berättar Erik Perzon från RISE som projektleder utbildningen på uppdrag av BioInnovation.

Utbildningen består av en kunskapsdel och en coachande workshopdel. Företagen som gått utbildningen är nöjda och flera har uttryckt önskemål om en fördjupning. Därför planerar BioLyftet inte bara för fler basutbildningar under 2020 utan även fördjupningsdagar.

– Det första steget för många företag är inte att starta ett stort utvecklingsprojekt utan att förstå de frågor som biobaserade marknader handlar om – då är BioLyftet ett bra sätt att komma igång. Det stora intresset vi sett för utbildningen visar att den ligger rätt i tiden, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

– Vi är glada över att cirka 80 företag redan tagit chansen att gå utbildningen, intresset har varit stort. Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och det har väl aldrig funnits ett bättre tillfälle att vidareutbilda sig och medverka till bättre produkter och förpackningar. Det skapar hållbara konkurrensfördelar när samhället börjar rulla igen, säger Cecilia Tall, generalsekreterare på TEKO.

En av deltagarna som gått utbildningen är Anna Bilén, vd för Shyness Interior som säljer bäddtextil, dukar och kuddar av naturmaterial.

– BioLyftet har gett mig bekräftelse på att vi är på rätt väg och verktyg för att utmana på rätt punkter i vår värdekejda. Utan utbildningen hade vi nog börjat lite överallt. Men nu har vi en strategi för vad vi ska utveckla i vårt hållbarhetsarbete och har fått till en bra rytm i förändringen, berättar Anna Bilén.

Digitalt seminarium 27 maj

Den 27 maj bjuder BioLyftet in till ett digitalt seminarium med inspiration och information med exempel på hur hållbara material används i olika produkter, framtidsspaningar om vad som sker inom området, samt information om utbildningen BioLyftets innehåll och kommande aktiviteter.

Läs mer: https://www.bioinnovation.se/kalendarium/biolyftet-digitalt-frukostseminarium/

Kontakt för mer information

Erik Perzon, RISE
Projektledare
e-post: erik.perzon@ri.se
tfn: 076-147 63 87

Cecilia Tall
Generalsekreterare TEKO
e-post: cecilia.tall@teko.se
tfn: 08-762 66 63

Nils Hannerz
Forsknings och innovationschef IKEM
e-post: nils.hannerz@ikem.se
tfn: 010-455 38 85

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884