SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen

Privat pensionssparande är viktigt. Samtidigt är det inte en självklarhet att starta ett sparande, åtminstone inte som ung. Det visar en ny undersökning från fondroboten Fundler. Var fjärde svensk önskar att de hade börjat pensionsspara tidigare.
Och än mer anmärkningsvärt är att nästan varannan person i åldrarna 36–45 år inte har börjat pensionsspara privat ännu. Något som kan straffa sig, då svenskar med 20–30 år kvar till pensionen riskerar att bara ha cirka 50 procent av sin lön att leva på när det är dags att gå i pension.

I undersökningen framkommer det att hela 83 procent i den yngre åldersgruppen 18–25 år inte har satt upp ett privat pensionssparande. Var tredje person i samma åldersgrupp menar att det ligger för långt fram i tiden. Samtidigt visar undersökningen att var fjärde person över 25 år önskar att de hade börjat pensionsspara tidigare.

Undersökningen visar även att nästan varannan svensk, 47 procent, i åldrarna 36–45 år inte har börjat pensionsspara privat ännu. Problematiskt, då den allmänna pensionen och tjänstepensionen innebär att personer i den åldersgruppen kan behöva leva på cirka 50 procent av den lön de har idag när det är dags för pension – om de inte börjar spara privat vid sidan av.

– Nu är bättre än sen. Det bästa man kan göra utifrån sin situation är att sätta igång idag. Att pensionsspara med en fondrobot är ett tryggt och smidigt alternativ för dem som vill slippa lägga för mycket tid och tankekraft på sitt sparande. Fundler har haft bäst riskjusterad avkastning på marknaden senaste året. Dessutom är Fundler helt oberoende så det enda sättet för oss att tjäna pengar är att se till att du gör det, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.

Missar ränta på ränta-effekten Att så pass många svenskar inte har ett privat sparande innebär att de går miste om ränta på ränta-effekten. Ränta på ränta innebär att pengar du har investerade i aktier, fonder eller räntekonton växer över tid och ger en avkastning (ränta). Dessa pengar återinvesteras och du får därmed ränta på avkastningen. Förutom ränta på det kapital du själv investerar får du alltså dessutom ränta på räntan.

– Det är viktigt att komma igång med sitt sparande tidigt. Det är hela poängen med ränta på ränta-effekten där även mindre belopp blir stora summor på sikt. Tiden är viktig. De första åren kan kännas tröga men eftersom utvecklingen är exponentiell så blir det en snöbollseffekt, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.

För mer information, vänligen kontakta Annika Javestad, CMO, Fundler Telefon: +46 702 29 18 82 Email: annika@fundler.se


Om undersökningen Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Fundler. Under perioden 14–20 februari 2020 har sammanlagt 1 001 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd.

Om oberoende rådgivning I januari 2018 trädde EU-direktivet Mifid 2 i kraft. Nu får en oberoende rådgivare inte ta emot och behålla ersättning, så kallad provision, från en tredje part (företag vars produkter rådgivaren lämnar råd om och säljer). Om provision ändå utgår ska den gå vidare till kunden. En oberoende rådgivare ska även analysera ett brett utbud av externa produkter och får inte ge råd om egna eller närstående företags produkter.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN