SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltid

Det var tänkt att vara en nischverksamhet, en tilläggstjänst, i Frode Næss byggföretag.
Satsningen på lösull blev mer än så – det blev ett nytt företag, Isobygg Midt-Norge.

– Nu är vi störst bland Isobygg-kedjans 14 företag. Under 2019 använde vi drygt 300 ton Supafil Frame, det är 30 procent av hela Isobygg-kedjans förbrukning, säger Frode Næss.

Det är full fart på verksamheten. Bland de aktuella projekten som är inbokade finns prestigeprojektet Bromstad Allé, i stadsdelen Strindheim strax öster om Trondheims centrum.

För byggherren och de som ska flytta in handlar det om 58 lägenheter, från 38 till 121 kvadratmeter, i tre huskroppar på tomten som tidigare kallades Bromstad gård. För Frode och hans medarbetare handlar det om 3 200 kvadratmeter som ska isoleras med lösull, 20 centimeter i väggarna och 40 centimeter i taken.

– Allt som allt 1 200 paket lösull på vardera 15,5 kilo. Vi gör allt på 8-9 arbetsdagar. Med traditionell isolering hade det tagit tre till fyra gånger så lång tid.

Det är en delförklaring till Isobyggs framgångar i Norge. Den radikala tidsbesparingen – med bättre resultat, enligt Frode – har mer eller mindre revolutionerat byggbranschen på några få år.

– Dessutom slipper man lagra isolering på arbetsplatsen och det är minimalt med spill, fortsätter Frode.

Det var en ren slump att Frode Næss började med lösull för åtta år sedan. Han drev en liten byggfirma söder om Trondheim och sökte efter en nischverksamhet, en tilläggstjänst som han kunde erbjuda kunderna. Valet föll på lösull och han kontaktade Knauf Insulation. De introducerade honom för en lösullsentreprenör och lite senare fick han, till självkostnadspris för kunden, prova att isolera ett garage utanför Trondheim.

– Sedan har det bara rullat på, säger Frode och får det att låta enkelt.

Byggföretaget lades ner och istället startade Frode Isobygg Midt-Norge med samma medarbetare och har idag två fullutrustade lastbilar. I dagsläget tar han även in ytterligare tre personer vid arbetspucklar. Vilket verkar vara det naturliga läget i nuläget.

– Ja, så är det, skrattar Frode.

– Jag söker med ljus och lykta efter fler medarbetare. Tills vidare jobbar jag 100 procent med produktion på dagarna och sköter det mesta administrativa arbetet på kvällar och helger.

Frode Næss är ändå tacksam. Med Isobygg och samarbetet med Knauf Insulation har han bättre lönsamhet än i den tidigare byggfirman och arbetet är mer förutsägbart.

– Dessutom är Supafil Frame, som vi använder i alla konstruktioner, den bästa lösullen på marknaden. Det betyder mycket att vi kan erbjuda högsta kvalitet i hela kedjan.

Och framtiden är han inte det minsta bekymrad över.

– Allt fler byggherrar och entreprenörer får upp ögonen för fördelarna med lösull. Det enda problemet är att vi ska hinna med också.

Nicole den Dulk
Marketing Assistant Scandinavia
nicole.dendulk@knaufinsulation.com
+46703656604

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Umeå vill möjliggöra vätgasflyg till 2035Arctic Paper i Munkedal satsar på hållbar energiSå snabbt elektrifieras Göteborg World of Volvos invigningRO-Gruppen utför fasadrenovering
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884