SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Två av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttider

Under lång tid har det funnits en föreställning om att Sveriges invånare önskar få sina varor så snabbt och billigt som möjligt, något som i sin tur gynnat mindre hållbara transportslag som lastbilar och flyg. En föreställning som inte stämmer, enligt en ny Sifo-undersökning.
I Sjöfartsverkets sammanställning – ”Sjöfarten och transporterna: Om sjöfartens möjligheter att bidra till de klimatpolitiska målen” som publicerades under dagen presenterades också en ny Sifo-undersökning.

Undersökningen visar att hela två av tre svenska konsumenter (68 procent) är beredda att välja en längre leveranstid för en beställd vara, om transportsättet är mer klimatsmart än det snabbaste transportslaget.

– Transportköparna inom näringslivet har sedan länge agerat efter logiken om lägst pris och kortast transporttid. Det är därför glädjande att hela två av tre konsumenter prioriterar hållbara leveranser framför korta transporttider, säger Katarina Norén, generaldirektör vid Sjöfartsverket.

Undersökningen ger en rad nya insikter om hur Sveriges konsumenter resonerar kring transporter. En tredjedel (33 procent) uppger att de tar ganska eller mycket stor hänsyn till hur varor de köper i butik eller på nätet transporteras, från råvara till tillverkning och hela vägen till dem. Det är en andel som dessutom kan komma att öka i framtiden.

Betydligt fler konsumenter, 43 procent, uppger nämligen att de tar större hänsyn idag än för fem år sedan, jämfört med de som uppger att de tar mindre hänsyn idag (5 procent).

Undersökningen visar samtidigt att det finns en bred kunskap om att sjöfarten är mer hållbar än transporter via flyg och lastbil.

– Siffrorna talas sitt tydliga språk, men vi kan fortfarande göra mer. Därför uppmanar jag nu Sveriges konsumenter att börja ställa tydligare krav på hållbara transporter. Kapaciteten inom den svenska sjöfarten är mycket god. Ett enda normalstort fartyg på Östersjön motsvarar dessutom hela 500 lastbilar, säger Katarina Norén.

Inrikestransporter svarar för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Därför är hållbara transporter ett mycket prioriterat förbättringsområde för Sverige. En stor maktfaktor i sammanhanget är näringslivets transportköpare.

Transporter spelar också en central roll för Sveriges välstånd och handel, men dess påverkan på miljön är en stor utmaning.
Därför har riksdagen fattat beslut om att klimatutsläppen från alla transporter i Sverige ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Samtidigt visar Trafikverkets beräkningar att mängden gods kommer att öka med 65 procent fram till 2040.Det ställer stora krav på åtgärder inom transportområdet. Ska klimatmålen nås behöver utsläppen från transportsektorn minska kraftigt, och mer gods behöver gå via sjöfart och järnväg.

Undersökningen utfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Sjöfartsverket i oktober 2019 genom 1040 webbintervjuer mot målgruppen ’allmänhet’ i åldrarna 18 till 79 år.

Sjöfartverkets presstjänst
info@sjofartsverket.se
010-478 48 40
Endast för journalister.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN