SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Unikt branschsamarbete för att ta svenska ärtan Ingrid från jord till bord.

Den gemensamma målbilden var riktigt god mat som driver ett hållbart svenskt jordbruk.


Under 2018 initierades ett samarbete mellan Coop, Food for Progress och de progressiva bönderna Adam Arnesson och Emil Olsson för att ta fram goda växtbaserade produkter på svenska KRAV-märkta ärtor. Den gemensamma målbilden var riktigt god mat som driver ett hållbart svenskt jordbruk. Resultatet blev två produkter; Ärtstubbar - Picklad Dill samt Ärtnuggets -Tandoori.

- Food for Progress är bildat för att skapa förändring. Vi tycker man gör det bäst genom co-creation, det vill säga syftesdriven samverkan. Det här projektet är ett tydligt exempel på hur effektfullt det kan bli när handel, förädlingsled och bönder verkligen gör saker tillsammans, säger Jonas Borg, Head of Private Label på Food for Progress.

Genom gemensamma workshops där flera ärtor provades kom vi fram till att ärtan Ingrid har många egenskaper som gör att man kan framställa fantastiskt goda produkter som passar många.

- Framtidens mat är till stor del växtbaserad och därför måste vi producera proteingrödor även i Sverige. Gula ärter odlas redan mycket i Sverige och klarar ekologisk odling men används mest som djurfoder. Vi beslöt att satsa på den gula ärtan som livsmedel, säger Adam Arnesson.

Produkterna som tagits fram är:

Ärtstubbe – Picklad Dill: Syrligt smaksatt med traditionella sommarsmaker.

Ärtnuggets – Tandoori: En nuggets med hetta från det indiska köket.

- Det är unikt att vi jobbar med både lantbrukare och producent på det här sättet. Det är ett helt nytt arbetssätt som verkligen ger mersmak och ligger precis i linje med vad vi vill att Änglamark ska stå för, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.

Ärtorna kommer från ”Ekobonden” Adam Arnessons Jannelunds gård samt Emil Olssons Slätte gård. Produktionen sker på Food for Progress fabrik i Stora Levene och produkterna kommer att säljas på Coop för ca 24.95 kronor.

För mer information kontakta gärna:

Jonas Borg, Head of Private Label & Joint Ventures, Food for Progress,

jonas.borg@foodforprogress.com +46 (0) 72-400 80 31

Anna-Kajsa Lidell, Co-founder & Head of Progress Strategy, Food for Progress,

anna-kajsa.lidell@foodforprogress.com, +46 708-92 32 65

Food for Progress är ett svenskt livsmedelsföretag som förenas i drivkraften att skapa god, nyttig och klimatsmart mat som räcker för alla människor på jorden. Företaget har de senaste åren rönt stora framgångar med utmärkelser som Livsmedelspriset 2015 och Årets Dagligvara 2016. Food for Progress tillverkar bland annat Oumph! och Beat.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd