SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vibration på arbetsplatsen - går att minska avsevärt

Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar hur inbyggda, vanliga vibrationsdämpande komponenter kan minska maskinens vibrationsverkan och skapa en säkrare, mer produktiv och kostnadseffektiv arbetsplats.
När man arbetar inom tillverknings- och verkstadsindustrin är produktion och underhåll av maskiner avgörande för att säkerställa att alla anställda arbetar i en säker miljö. Exponering för vibrationer och höga ljud på arbetsplatsen, som vanligtvis orsakas av obalans, felinställningar, lösa delar eller slitage på en maskin, kan leda till stora hälsoproblem som HAVS (Hand Arm Vibrations Syndrom) samt hörselnedsättning och till och med dövhet.

Vibration i maskiner kan också påverka produktiviteten och leda till kostsamt underhåll och driftstopp. Att göra förbättringar av alla vibrerande maskiner minskar risken för anställda att utveckla HAVS och påverkar den totala prestanda.

Som den gamla klichén lyder så är företagets viktigaste tillgång dess arbetskraft. När det gäller att minska vibrationer runt arbetsplatsen kan detta inte vara mer sant.

Beroende på frekvensområdet och störningsfrekvensen (frekvensen som ska absorberas) för maskinvibrationer kan problem med hälsa och koncentration uppstå under långvarig exponering samt minska personalens produktivitet. Om de anställda arbetar med maskiner som genererar vibrationer riskerar de att utveckla arbetsrelaterade muskuloskeletala störningar, stressrelaterade hälsoeffekter, bullerrelaterad hörselnedsättning och till och med förändringar i den neurosensoriska funktionen.

Skador från HAVS är oftare kända för att påverka händer och armar och kan orsaka oförmåga att utföra komplexa uppgifter, såväl som de kan utlösa smärtsamma vita fingrar i kallt väder.

HAVS utvecklas långsamt och kan också påverka hela kroppen, men när en arbetare utvecklar sjukdomen blir det ett permanent tillstånd.

Olyckor och skador orsakade av vibrationer kan vara extremt försvagande och permanenta, men viktigast av allt - de är möjliga att förebygga. Genom att installera vibrationskomponenter i alla maskiner hjälper man till att minska hälso- och produktionsproblem för all personal i denna miljö.

Maskinvibrationer påverkar mer än de personer som använder dem och kan också ha en betydande inverkan på maskinens prestanda. Små vibrationer kan påverka rörelserna inuti maskinen, vilket kan göra att maskinen producerar en defekt produkt eller leverans. Kontinuerlig vibration gör att maskiner blir allt svårare att underhålla och lämnar delar som måste konfigureras eller justeras om.

Naturligtvis måste vissa maskiner vibrera för att fungera effektivt. Att använda antivibrationskomponenter kan emellertid hjälpa till att dämpa vibrationer i vissa delar av maskinen, vilket minskar risken för att påverka andra maskiner/komponenter i närheten.

Maskiner börjar också slitas ner över tiden när de utsätts för någon form av vibration. När vibrationsvågorna rör sig genom maskinen kommer detta att ändra komponenternas läge inuti och utanför, vilket orsakar friktion och därmed slitage på maskinens delar.

Med friktion kommer också värme, vilket kan leda till att delar av en maskin överhettas gradvis över tiden. Detta innebär en potentiellt kortare livslängd för komponenterna i maskinen, högre frekvenser för underhåll eller byte av komponenter, och en högre prislapp på maskinens livscykel. Att minska vibrationsvågorna som produceras av en maskin kan dock vara enkelt, t ex med hjälp av ledande plattor, fötter med vibrationsdämpning och gummidämpare vilka är utformade för att absorbera vibrationer, dämpa stötar, minska accelerationen och maskinbrus. Sådana levereras av tillverkare och leverantörer som norelem.

Oupptäckt vibration kan orsaka oplanerade driftstopp såväl som kraftig strömförbrukning, vilket kan skada produktens kvalitet. Om antivibrationskomponenter används korrekt är de utmärkta när det gäller att minska överföringen av vibrationer och buller. Till exempel, när man använder norelems svängbara fötter med en störningsfrekvens på 44Hz, har detta en absorptionseffekt på 69 %.

Att säkerställa att maskiner fungerar effektivt är viktigt när man driver en tillverknings- eller verkstadsanläggning. När det finns vibrationer är det alltid bra att ta hänsyn till olika sätt på vilka man kan minska effekterna av slitage på maskinerna. Maskiner och verktyg kan hålla längre när de är utformade med antivibrationskomponenter, vilket ökar deras livslängd betydligt.

Gummidämpare kan isolera och dämpa vibrationerna i en mängd olika tillämpningar, inklusive aggregat, motorer, kompressorer, pumpar, inspektionsmaskiner och mekaniska komponenter.

Dessa egenskaper gör att de kan användas för att absorbera vibrationer när maskiner, mekaniska komponenter och arbetsbord monteras och förankras på dem. Ledande plattor är också en annan standardkomponent som kan användas för att minska styrkan i maskinens vibration. Effektiv vibrationsabsorption är beroende av störningsfrekvensen och den naturliga frekvensen för absorptionsenheten.

Varje fjäderbelastad massa, såsom maskin eller utrustning som står på ledande fötter med vibrationsdämpare - vibrerar efter en första drivkraft av sin egen naturliga frekvens (även känd som resonansfrekvens). Störningsfrekvenser genereras till exempel genom rotation av obalanserade massor eller lyftande rörelser.

Det finns ett antal enheter tillgängliga på marknaden som kan användas för att mäta en maskins vibrationsfrekvens. Till exempel kan en vibrationsmätare ge avläsningar för vibrationer, acceleration, förskjutning och temperatur.

Effektiv vibrationsdämpning beror på störningsfrekvensen (av den vibration som ska dämpas) och maskinens naturliga frekvens monterad på dämpningskomponenter. Ju större frekvensskillnaden mellan den naturliga frekvensen och interferensfrekvensen är, desto bättre är absorptionen.

Att ta hänsyn till vibrationer innebär inte att konstruktörer måste skapa och designa skräddarsydda delar för varje maskin - eftersom universellt dämpande komponenter för alla typer av maskiner nu finns lätt tillgängliga. Fötter med vibrationsdämpning är en annan standardkomponent som finns i olika storlekar och är idealisk att använda i situationer där dragkrafter kan förväntas.

Att tillhandahålla en säker antivibrationsmiljö för personalen kommer att resultera i nöjdare arbetare, ökad produktivitet och minskad risk för olyckor. norelem kan tillhandahålla enkla åtgärder för att minska exponeringen för vibrationer med sina många års branscherfarenhet.

norelems experter hjälper gärna till med att tillhandahålla arbetsplatslösningar inom tillverknings- och verkstadssektorn och erbjuder råd och rekommendationer till alla som behöver det.

För mer information om norelem och företagets vibrationsdämpande komponenter,
besök www.norelem.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN