SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Virtual reality testas i SSGs kurser

Ett spännande projekt pågår just nu där virtual reality testas i SSGs kurser.
Tillsammans med Gleechi testas VR-miljöer för bland annat elsäkerhetskursen Arbete med spänning och ambitionen är att kunna lansera till kurstillfällen under hösten 2019.

Är virtual reality nästa steg för kurser inom industrin? Inte otänkbart tror Markus Sjöholm, tjänsteägare för SSG Academy, SSGs kurser. Just nu pågår ett spännande projekt för att se om VR är tekniken för att öka inlärningsupplevelsen och ge kurserna ett större värde för deltagarna.

– Det är en jättespännande approach, säger Markus Sjöholm. Vi vill testa ny digital teknik och försöka hitta nya sätt för våra kunder, och framför allt att kunna höja kvaliteten ytterligare. Att kunna testa det man lär sig i en digital miljö gör inlärningen mer verklighetstrogen och att man tar till sig innehållet på ett bättre sätt.

Projektet görs tillsammans med Gleechi, som har fått stor uppmärksamhet för sin realistiska teknik inom VR. Gleechi har tidigare tagit fram VR-miljöer till andra industriföretag så som BillerudKorsnäs och Saint Gobain, och tillsammans med SSG är projektet i en planeringsfas. Men steget till att testa det på riktigt är inte långt.

– Vi inne i ett spännande inledande skede, säger Markus Sjöholm. Vi har tagit fram en mall och en syftesbeskrivning och är i fasen innan själva programmeringen börjar. Vi hoppas att kunna köra detta på ett par kurstillfällen till hösten för att se hur det tas emot.

Elsäkerhet första kursen ut

Den första kursen som tekniken testas på är Arbete med spänning, som är en kurs inom elsäkerhet. För kurser av den typen är fördelarna med VR många, så som att skapa en verklighetstrogen miljö där eleven kan testa situationer som man inte vill utsätta sig för i verkliga livet.

– Använder man VR kan man utsättas för situationer som du normalt inte kan göra utan att skada dig. Ta elarbeten till exempel, där kan du göra fel och utsättas för en ljusbåge. Men det vill och kan du inte göra i verkliga livet.

VR ökar snabbt

Tekniken kring virtual reality har funnits i ett par år och utvecklas snabbt. Enligt analysföretaget IDC spås försäljningen öka inom de närmaste åren och företag som Sony, Oculus och Samsung erbjuder idag VR-headset till både privatpersoner och företag. Även inom B2B och i andra delar i utbildningssektorn testas VR, där de tydligaste exemplen finns inom flygindustrin där piloter övar i flygsimulatorer och inom sjukvården där svåra operationer kan genomföras och testas.

– VR och AR är det bästa sättet att lära sig saker på ett trovärdigt sätt, förklarar Markus Sjöholm. Jag tror att inom industrin är det många som ser nyttan och testar sig fram hur de kan använt sig av det. I takt med att tekniken går framåt så kommer säkert också vi att se fler och fler tillämpningar av det.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa