SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG Chem

Batterileveranser värt flera miljarder US-dollar
Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Avtalen omfattar leveranser av batterimoduler globalt för alla modeller om den kommande SPA2-plattformen och de befintliga modulära CMA-fordonsplattformarna och avtalen är ett stort steg mot att förverkliga Volvo Cars ambitiösa elektrifieringsstrategi.

2017 gjorde Volvo Cars det branschledande åtagandet att alla nya Volvo-bilar som lanseras från och med 2019 skulle elektrifieras. Sedan dess har Volvo Cars förstärkt denna strategi genom att berätta att man har som ambition att elbilar ska stå för 50 procent av företagets globala försäljningsvolym 2025.

– Volvo Cars framtid är elektrisk och vi är fast beslutna att gå bortom förbränningsmotorn. Dagens avtal med CATL och LG Chem visar hur vi vill nå våra ambitiösa elektrifieringsmål, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Kinesiska CATL och sydkoreanska LG Chem är kända batteritillverkare som båda har en lång och framgångsrik historia av att leverera litiumjonbatterier till den globala fordonsindustrin. De uppfyller Volvo Cars stränga upphandlingsriktlinjer när det gäller teknikledarskap, ansvarsfulla leveranskedjor och konkurrenskraftiga kostnadsmodeller. I Kina kommer batteriförsörjningen att gynnas av de skalfördelar som den bredare Geely Group ger.

– Med dagens avtal har vi på ett effektivt sätt säkrat vår batteriförsörjning för det kommande årtiondet. Genom att ha tillgång till två leverantörer i varje region ser vi också till att vi har flexibilitet i vår leveranskedja framöver, säger Martina Buchhauser, senior vice president för upphandling på Volvo Cars.

Volvo Cars första batterimonteringslinje håller på att byggas vid företagets bilfabrik i Ghent i Belgen. Monteringslinjen kommer att stå klar i slutet av året och den första helt elektriska Volvon som ska byggas i Ghent är den prisbelönta kompakta SUV:en XC40. Redan i dag tillverkas plug-in hybridvarianter av XC40 där.

Några exempel på bilmodeller som byggs på CMA-plattformen (Compact Modular Architecture) är XC40, liksom helt elektriska Polestar 2 fastback samt flera modeller som säljs av LYNK & CO, Volvos systermärke som man samäger med Geely. Från och med i år kommer alla tre modellerna att byggas vid samma produktionslinje vid en fabrik i Luqiao i Kina som drivs av Volvo.

Den kommande SPA2-arkitekturen är nästa generation av Volvos egenutvecklade SPA-plattform (Scalable Product Architecture) och kommer att lanseras i början av nästa årtionde. SPA är en av de mest avancerade fordonsplattformarna i bilindustrin och är i nuläget den plattform på vilken alla Volvo-modeller i 90- och 60-serierna byggs. Den första Volvon att byggas på den nya SPA2-plattformen blir nästa generation av den stora SUV:en XC90.

Tidigare i år avslöjade Volvo ett antal uppgraderade och nyutvecklade elektrifierade drivlinor som kommer att göras tillgängliga i hela modellprogrammet framöver. Företaget har uppgraderat sina befintliga T8 och T6 Twin Engine plug-in hybrid-drivlinor, och alla modeller som företaget tillverkar kommer nu att kunna fås i laddhybridutförande.

Till redaktörer:

CATL och LG Chem listades i alfabetisk ordning i detta pressmeddelande

Volvo Car Group 2018

Räkenskapsåret 2018 redovisade Volvo Car Group en rörelsevinst på 14 185 Mkr (14 061 Mkr 2017). Omsättningen under perioden uppgick till 252 653 Mkr (208 646 Mkr). För helåret 2018 ökade den globala försäljningen till den nya rekordnivån på 642 253 (571 577) bilar, en ökning med 12,4 procent jämfört med 2017. Resultaten understryker den omfattande förvandling som Volvo Cars ekonomi och verksamhet har genomgått de senaste åren och ger även företaget en bra position för nästa tillväxtfas.

Om Volvo Car Group

Volvo har tillverkat bilar sedan 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och ansedda bilmärkena i världen med en försäljning på 642 253 bilar i över 100 länder 2018. Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Volvo Cars utgjorde en del av svenska AB Volvo fram till 1999 då företaget köptes av amerikanska Ford Motor Company. 2010 köptes Volvo Cars av Geely Holding.

Under 2018 hade Volvo Car Group i genomsnitt 43 000 (39 500) heltidsanställda medarbetare. Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars kinesiska huvudkontor ligger i Shanghai. Företagets huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Om Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL)

Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) grundades 2011 och utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier för e-mobilitet samt energilagringslösningar. Huvudverksamheten omfattar även material, batterihanteringssystem, batteriåtervinning och återanvändning. Den årliga försäljningsvolymen för CATL 2018 uppgick till 21,31 GWh. Enligt SNE Research var CATL listade som nummer 1 i den globala industrin för elfordonsbatterier sett till tillverkningsvolym 2018.

CATL, med huvudkontor i Ningde i Kina, har mer än 24 000 anställda världen över och man har filialkontor i Shanghai, Jiangsu, Qinghai och Beijing i Kina, samt i München, Paris, Detroit, Yokohama osv. Företagets huvudsakliga batteriproduktion finns i Fujian, Jiangsu och Qinghai i Kina, och den europeiska fabriken i Erfurt, Tyskland är under uppbyggnad. I juni 2018 börsnoterades CATL på Shenzhen Stock Exchange (300750).

För mer information, besök: http://www.catlbattery.com/.

Om LG Chem

LG Chem, Ltd. är Koreas största diversifierade kemiföretag som driver tre huvudsakliga affärsenheter: Petrokemi, Avancerade material och Energilösning. Företaget grundades 1947 och har i dag 34 000 anställda globalt. Kemikalieverksamheten tillverkar en mängd olika produkter, från petrokemiska produkter till plaster med högt förädlingsvärde. Företaget breddar även sin kemiska expertis till högteknologiska områden såsom elektroniska material och litiumjonbatterier.

Med över 20 års erfarenhet av att utveckla och tillverka dessa batterier har LG Chem etablerat sig som en av världens ledande litiumjontillverkare. Företaget är en primär leverantör av litiumbatterier världen över till industrierna mobiltelefoner och hybrid-/elfordon samt energilagringssystem (ESS).

För mer information om LG Chem, besök http://www.lgchem.com/global/main
Kontaktinformation

Volvo Personvagnar AB

Postadress
Avd. 50090 Hb3s
40531 Göteborg
Besöksadress
Vps/vci-huset Kaross­vägen 2
SE-29338 Olofström
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556074-3089
Grundat: 1960
Anställda: 15768
Om Volvo Car Group

Volvo har tillverkat bilar sedan 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och ansedda bilmärkena i världen med en försäljning på 534 332 bilar i över 100 länder 2016. Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Volvo Cars utgjorde en del av svenska AB Volvo fram till 1999 då företaget köptes av amerikanska Ford Motor Company. 2010 köptes Volvo Cars av Geely Holding.

I december 2016 hade Volvo Cars över 31 000 anställda världen över. Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars kinesiska huvudkontor ligger i Shanghai. Företagets huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Kontakter

Volvo Cars
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Designed For Generations

Designed For Generations
Volvo V90: Made By Sweden | ”Prologue” Featuring Zlatan Ibrahimović
Adventure That Knows No Limits

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd