SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världens första trådlösa laserscanner för mätning av detaljer inuti CNC-maskiner eliminerar delinspektion och justering av flaskhalsar

Hexagons Division Manufacturing Intelligence har lanserat en trådlös multi-sensor laserscanner med precision av högsta metrologinivå som är speciellt utformad för att fungera i CNC-styda verktygsmaskiner.
M & h LS-R-4.8 kan fånga cirka 40 000 mätpunkter per sekund - jämfört med status quo för att ta enskilda punkter med traditionella pekprober - och överför data säkert till mottagaren via radio, vilket gör det möjligt för operatörer att byta sensor automatiskt utan manuellt ingripande.

Mätning på maskinverktyget, oavsett om det gäller inspektion av arbetsstycke, temperatur eller verktygskontroll, är en värdefull informationskälla i bearbetningsprocessen. Med dessa data kan arbetsstycken styras före eller till och med emellan bearbetning. På detta sätt kan kvaliteten på produkterna säkerställas och mätresultat används för att på ett flexibelt sätt förbättra produktionen - till exempel genom automatisk detaljuppriktning. Dessa små förbättringar ackumuleras för att förbättra produktionseffektiviteten.

Den trådlösa skannern tar bort flaskhalsar genom att ta in mätningar för förbättringar i processen från CMM-maskiner. I modern produktion måste tillverkningen ofta stoppas tills resultaten kommer in. Den här nya trådlösa laserskannern ger snabb mätning i verktygsmaskinen och resultaten skickas snabbt till relevanta produktionsområden, till exempel kvalitetsingenjörer eller produktionschefer.

Att fånga 40 000 mätpunkter per sekund ger information om hela detaljen snarare än bara valda enskilda punkter. Detta gör det möjligt för användare att utvärdera produktionskvalitet, förbättra produktionsprocesser genom att identifiera problem tidigt, bättre anpassa detaljerna för steg senare i arbetsflödet och en inblick i hela detaljkvaliteten. Manuel Müller, produktmarknadschef, kommenterar:
”Trådlös anslutning innebär att dessa mätningar nu är alla möjliga utan att flytta detaljen från maskinen eller installera externa mobila mätanordningar - som båda skulle vara tidskrävande.”

Den förbättrade tidsbesparingen och högre genomströmning från att använda skannern är särskilt viktig när flera maskiner används för sekventiella produktionssteg. Delar måste placeras exakt för att kunna börja fräsa exakt varje gång. Manuel Müller förklarar: ”Lasern ökar genomströmningshastigheten genom att fånga hela ytan på hela delen direkt, snarare än att långsamt mäta många enskilda punkter. Att mäta detaljer med manuella enheter mellan varje steg tar betydligt längre tid än att använda en integrerad laserscanner. ”

Den trådlösa skannern använder lasertriangulering för att leverera höga hastigheter och noggrannhet. Laserstrålen projiceras på komponenten och dess reflektion passerar genom en lins där den detekteras av en bildkamera. Positionsmätpunkterna bestäms sedan av den informationen.

Dedikerad modulär programvara presenterar data i ett lättförståeligt format, vilket gör det enkelt för maskinoperatörer eller kvalitetsgrupper att snabbt identifiera kvalitetsproblem och korrekt justera en detalj för omarbetning medan den fortfarande är fixerad till verktygsmaskinen. Värdet som laserskanning ger maskinverktyget erbjuder även maskinens OEM-tillverkare och deras operatörer kraftfulla nya funktioner:

• Skapa färgkartor som läggs ovanpå den fastklämda detaljen på CAD-modellen för att identifiera avvikelser
• Mätning av friformytor med upp till fem axlar, vilket garanterar att nästan alla delar av komponenten kan mätas
• Skanna en del medan den finns på maskinverktyget för att exportera en STL-fil till CAD, skapa ett punktmoln för omvänd teknik, till exempel med Hexagons programvara REcreate.
• Generering av korrigeringsvärden med hjälp av en “Best-Fit” programvarumodul, som kan laddas till maskinstyrningen för automatisk deljustering.

Det nya paketet innehåller den trådlösa skannern, den modulära programvaran och Hexagons multisensormottagare RC-R-100. Skannern lagras direkt i verktygsmagasinet inuti CNC-maskinen och förs automatiskt in i spindeln utan någon manuell inblandning.

Hexagon arbetar huvudsakligen med maskinverktygsföretag som gör det möjligt för dem att leverera mervärde till sina kunder och erbjuder en lösning som kan användas på flera maskiner från olika OEM-verktygsmaskiner. Lasern är bara en av en serie Hexagon-mätinstrument som förvandlar verktygsmaskiner från alla leverantörer till en komplett multisensorenhet. Exempelvis kan separata prober fånga temperatur och väggtjocklek, och nu fångas fullständiga ytdata med lasern.

Allt går med bara en mottagare, och Manuel Müller förklarar att den trådlösa tekniken växlar mellan dem sömlöst: ”Vi arbetar med OEM-tillverkare som passar flera sensorer till sina maskiner, som helt enkelt kan växlas automatiskt för vissa applikationer, beroende på vilket program operatören kör.”

Kontakter:

Stewart Bint, Global Media Relations Officer (UK-baserad)
Tel: +44 1189 756084
E-post: stewart.bint@hexagon.com

Robin Wolstenholme (Storbritannien), Global Media Relations and Analyst Relations Manager
Telefon: +44 (0) 207 0686562
e-post: robin.wolstenholme@hexagon.com

media.mi@hexagon.com
Kontaktinformation
Postadress
-
63502 Eskilstuna
Besöksadress
Svista 7
SE-63502 Eskilstuna
Region
Eskilstuna
Södermanlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556601-9773
Grundat: 1911
Anställda: 61
Hexagon Metrology Nordic AB hjälper industriella tillverkare att utveckla dagens omvälvande teknik och framtidens livsförändrande produkter. Som en ledande metrologi- och tillvekningslösningsspecialist ger vår expertis inom Sensing, Thinking, Acting – insamling, analys och aktivt användning av mätdata – våra kunder förtroende att öka produktionshastigheten och accelerera produktiviteten samtidigt som de förbättrar produktkvaliteten.

Med hjälp av ett nätverk av lokala servicecentra, produktionsanläggningar och kommersiell verksamhet på fem kontinenter, formar vi smarta förändringar inom tillverkningsindustrin för att bygga en värld där kvalitet driver produktiviteten.

Hexagon Manufacturing Intelligence är en del av Hexagon (Nasdaq Stockholm: HEXA B; hexagon.com), en ledande global leverantör av informationsteknik som driver kvalitetsförbättringar och produktivitet över geospatiala och industriella företagsapplikationer.

Vi utför mättjänster, service, kalibrering, Retrofit, CMM-support, mjukvarusupport,
utbildning, mätlego samt applikationsarbeten.

Välkommen att kontakta oss!

Relaterade sökord

3D-scanning, mätmaskin, scanning, skanning

Senaste annonser från Hexagon Metrology Nordic AB

Se alla företagets 8 annonser »

Certifieringar

ISO 9001:2000

Kontakter

Peter Petersson
031-106258
Jens Stenström
Säljare
016-16 08 09
Henrik Stranne
Säljare, produktansvarig Leitz
016-16 08 49
Per Uno Olsson
Säljare Lasertrackers
016-16 08 16
Henrik Jansson
-
Taif Mahdi
0761253159

Filmer

Hexagon. Shaping Smart Change.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN