SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ängelholm är bäst i landet på avfallshantering

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling gjorde Ängelholm till landets bästa kommun på avfallshantering med ett sammanvägt index på 91,7 poäng av 100 möjliga.
Att kunderna i Ängelholms kommun är nöjda med den avfallshantering som NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, bedriver vittnar höga värden på kundnöjdhetsindex om.

- Ängelholm har nöjda kunder och bra miljövärden, särskilt gällande förnybara drivmedel och matavfallsinsamling. Ängelholmarna är duktiga på att sortera ut matavfall så att kommunen kan samla in det och röta det till biogas och biogödsel. Dessutom kör alla sopbilar på biogas och det skapas på så sätt ett kretslopp, säger Jenny Westin, Avfall Sveriges rådgivare för statistik och taxor.

Ängelholmarna är även duktiga på att sortera ut förpackningar och tidningar ur restavfallet så att det kan bli nya material. Mat- och restavfallet har minskat med 10 procent mellan 2015 och 2018. Ängelholm är därmed på god väg mot det gemensamma målet inom Avfall Sverige, att minska avfallsmängderna med 25 procent till 2025.

- Sedan vi införde fyrfackskärl i Ängelholm har restavfallet minskat med nästan 27 kilo per person. Vi har jobbat mycket med våra mål och fått med oss både politiker och medborgare. Jag vill därför rikta ett stort tack till medarbetare, entreprenörer och kunder samt till kommunen och dess politiker, eftersom vinsten är ett resultat av den gemensamma ansträngningen som vi gjort tillsammans, säger Cecilia Holmblad, renhållningschef på NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB.

På andra plats kom Bjuvs kommun som därmed fick en riktigt god placering även i år.

- Bjuv har legat bra till tidigare och bidrog till att NSR fick pris som Årets avfallsverksamhet 2015. Nu knep man pallplats igen, vilket vittnar om de goda miljöinsatser som görs inom Bjuvs kommun, säger Cecilia Holmblad.

Priset för bästa avfallskommun delades ut på Avfall Sveriges årsmöte i Stockholm den 21 maj. Priset delas ut för sjunde året och har tidigare tilldelats bland annat Uddevalla, Trollhättan, Falun, Lund och Nordvästra Skånes Renhållning. Underlaget har hämtats från Avfall Sveriges web-baserade statistiksystem Avfall Web och all statistik avser 2018. Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.

Beräkningen görs utifrån ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt. Totalt ingår 16 nyckeltal inom fyra områden; förebyggande av avfall, återvinning av material och matavfall, miljöeffekter och kvalitet i insamlingen samt kundnöjdhet. Nyckeltalen viktas utifrån miljönytta och prioritet. Kostnader och avfallsavgifter inkluderas inte i detta index.

För mer information, kontakta:
Cecilia Holmblad, renhållningschef NSR AB, tlfn 042-400 13 00
Jenny Westin, rådgivare för statistik och avfallstaxor, Avfall Sverige, tfn 070-518 40 45
Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige, tfn 070-662 61 28

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN