SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Årets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan

Volvo mest valda tjänstebilen i Sverige och allt fler väljer eldrivna alternativ
Volvo är Sveriges mest valda tjänstebil men Tesla och BMW har de nöjdaste förarna. Det visar LeasePlans årliga tjänstebilsundersökning. Dessutom framkommer att allt fler väljer eldrivna alternativ men att mer än varannan tjänstebil på vägarna fortfarande är en diesel- eller bensinbil.

Idag släpper LeasePlan Sverige sin årliga tjänstebilsundersökning i vilken 4236 förare har deltagit. Undersökningen visar att Volvo även fortsatt är Sveriges mest valda tjänstebil, 31 procent av förarna har en Volvo. På andraplats kommer Volkswagen med 22 procent, följt av BMW med 10 procent och Mercedes med 9 procent. Nöjdast är dock Tesla-förarna. De ger sin bil 4,4 i helhetsbetyg på en femgradig skala. På andra plats kommer BMW (4,3) följt av Mercedes och Mini Cooper (4,2) och Volvo och Lexus (4,1). Mest missnöjda är Renault-förarna som i snitt ger sin bil 2,8 i betyg.

- Hela tio bilmärken får en fyra eller högre i snittbetyg på en femgradig skala vilket visar att tjänstebilsförarna är mycket nöjda generellt sett. Tesla får högst helhetsbetyg för andra året i rad, säger Malin Malm, Commercial Director på LeasePlan Sverige.

Det som är viktigast för tjänstbilsförarna vid val av bil är säkerheten följt av tillgång till Bluetooth, totalkostnaden och att bilen har dragkrok. Minst viktigt är designdetaljer såsom bilens färg, skinnklädsel och glastak.

Eldrivna alternativ blir snabbt allt vanligare

Övergången till en fossiloberoende fordonsflotta går framåt och allt fler tjänstebilsförare väljer eldrivna alternativ. Diesel är dock fortfarande det vanligaste drivmedlet bland förarna men andelen minskar. I år svarar 50 procent att de valt en dieselbil, vilket är en minskning med tjugo procentenheter jämfört med när samma fråga ställdes i fjol. 33 procent uppger att de har bensin + el vilket är en ökning med 13 procentenheter, 5 procent har en el + diesel (+2 procentenheter från 2020) och ytterligare 5 procent har en ren elbil (+3 procentenheter). 5 procent av förarna har en bensinbil.

- Det är glädjande att fler valt eldrivna alternativ. Vi tror tyvärr dock att detta är en utveckling som kommer bromsas avsevärt på grund av de förändringar i förmånsbeskattning som regeringen nu röstat igenom, säger Malin Malm, Commercial Director på LeasePlan Sverige.

- Om vi ska lyckas nå målet med en fossiloberoende fordonsflotta 2030 krävs tydliga incitament att byta till en elbil från regeringens håll. Att göra det mindre kostnadseffektivt för företag att välja elbil, och snarare likställa kostnaden med den för privatpersoner, riskerar att bromsa övergången till en eldriven fordonsflotta ordentligt. En övergång som företagen i mångt och mycket drivit, säger Malin Malm.

- Vad har du för tjänstebil idag?

1. Volvo, 31 %.

2. Volkswagen, 22 %.

3. BMW, 10%.

4. Mercedes, 9 %.

5. Audi, 7 %.

- Vad är ditt helhetsomdöme om den bil du kör idag?

1. Tesla 4,4 av 5.

2. BMW 4,3.

3. Mercedes och Mini Cooper 4,2.

5. Lexus och Volvo 4,1.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan under april-maj 2021. Sammanlagt 4 236 tjänstebilsförare i Sverige svarade på undersökningen.


Linda Viktorin
Marketing Manager
linda.viktorin@leaseplan.com
+46 73-150 79 73

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN