SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ökad effektivitet med vagnar istället för ställage

Förädlingsavdelningen på Blåkläder behövde frigöra yta och effektivisera sin produktion.
Tillsammans med Helge Nyberg AB kom man fram till en Ergobjörnvagn som är anpassad helt efter Blåkläders behov och önskemål.

De ville göra sig av med det fasta hyllställaget för mellanlagring och istället ersätta det med plock direkt på vagnar. Därmed sparas inte bara yta, utan även tid och personalens kroppar.

Jeanette Nilsson är VAS-manager på Blåkläder, där VAS står för Value Added Service. Det är här kläderna får logotyper och namn tryckta eller broderade.

Ett av hennes uppdrag är att öka kapaciteten och effektivisera avdelningen, och genom ett samarbete med Helge Nyberg AB har man vunnit stora fördelar.

– Helge Nybergs är bra på att anpassa det man behöver. Jag gillar att man inte är låst till en lösning, utan får det som fungerar bäst just här, säger Jeanette Nilsson.

" – Vi har sparat både tid och kroppar på de här nya vagnarna." Jeanette Nilsson, VAS-manager Blåkläder

Otympliga ställage och många lyft
Syftet med förändringen var att Blåkläder behövde utöka antalet tryckmaskiner. Tidigare stod det fasta hyllställaget som tog upp mycket golvyta och hade hyllplan som gapade tomma.

– Vi hade flera mellanlagringar då lådor flyttades från band till hylla, från hylla till vagn, från vagn till hylla, från hylla till arbetsstation. Det var många lyft och tog mycket tid, säger Jeanette Nilsson.

Smidigt flöde i lokalen
På andra sidan väggen i lokalen finns ett stort robotlager som fyller lådor med artiklar. En låda för varje order, som sedan kommer in till förädlingsavdelningen på en rullbana.

Det finns fyra områden dit lådorna sorteras. Brodyr, dekal, omsömnad och specialpack. Order delas upp i kategorierna enkel, mellan och stor, som syftar på volym.

Mellanorder är den största orderkategorin. Dessa order plockas direkt på en Ergobjörnvagn, som står intill rullbanan.

Varje vagn är en mobil lagerplats som är försedd med en streckkod. Alla lådor som läggs på vagnen scannas in på vagnens streckkod.

– Det gör att vi lätt kan spåra ordern, berättar Jeanette Nilsson.

Specialanpassade vagnar
Ergobjörnvagnarna har anpassats speciellt för Blåkläder med en skena i kortändan och hyllplan helt utan kanter, för att lådan ska kunna glida på lätt. Bredden på vagnen är också anpassad efter lådornas storlek.

– Vagnarna är otroligt lättkörda, säger Jeanette. De har sparat oss både tid och kroppar.

När en vagn är full, körs den några meter till dekalhyllorna. Här ligger kundernas logotyper och märken som ska tryckas på kläderna. Dekalerna stoppas direkt in i rätt låda och sedan parkeras vagnen i väntan på tryck.

När maskinoperatören är redo, hämtar han eller hon en vagn och kan påbörja trycket av dekalerna.

En av Sveriges största
Blåkläder är en av Sveriges största producenter av arbetskläder. De utvecklar, producerar och säljer arbetskläder, handskar och skor för yrkesmänniskor och tillverkar årligen cirka 3 miljoner plagg. Blåkläder agerar på en internationell marknad och har funnits sedan 1959.

Har du fler frågor? Kontakta
Peter Sprigg
CEO

Helge Nyberg AB | Industrivägen 2 | 523 90 Ulricehamn | Sweden
Direct: +46 (0)321 263 13 | Mobile: +46 (0)70 299 20 93
peter.sprigg@helge-nyberg.com | www.helge-nyberg.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN